Zdraví

7 potravin pro pomalejší stárnutí

Většina z nás si v určitém věku přeje zastavit biologický čas. Bohužel se ještě nikomu nepodařilo najít klíč k udržení věčného mládí. Existuje však několik potravin, které tento proces dokážou alespoň zpomalit a zmírnit negativní dopady stárnutí na naše tělo. Neudělají vás mladšími, ale mohou zlepšit vaše celkové zdraví, podpořit vitalitu a ochránit vás před některými nemocemi.

Ryby
Jíst ryby nebo doplňky stravy s rybím olejem poskytne tělu Omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají chránit srdce a snížit riziko arytmie. Jsou také výborným zdrojem bílkovin, a na rozdíl od jiných druhů masa, s nízkým obsahem nasycených tuků. Obecně se doporučuje zařadit ryby do jídelníčku alespoň 2x týdně.

Ořechy
Ořechy jsou známé především svým vysokým obsahem bílkovin. Jsou ale také dobrým zdrojem nenasycených tuků, a stejně jako ryby, obsahují Omega-3 mastné kyseliny dobré pro srdce. Obsahují také množství vitamínů a minerálních látek, včetně draslíku, jež pomáhá snižovat krevní tlak, vitamínu E, který pomáhá předcházet poškození buněk a vápníku pro silné kosti.

Bobule
Jahody, brusinky, maliny nebo borůvky jsou plné antioxidantů, které podporují buněčné zdraví a mohou vás uchránit před různými onemocněními. Tmavší plody – zejména ty černé nebo tmavě modré barvy, mají vyšší koncentraci antioxidantů a poskytují tak větší výhody. Bobule jsou také vynikajícím zdrojem vitamínů, zejména vitamínu C, což je dobré pro vaši pokožku (vitamín C pomáhá obnovit poškozené tkáně těla a je často spojován s prevencí rakoviny kůže).
potraviny_starnuti_02
Tmavá čokoláda
Kakaové boby, z nichž se čokoláda vyrábí, mají vyšší antioxidační kapacitu než jakékoli jiné potraviny. Antioxidační flavonoidy chrání pokožku před UV zářením a tím pomáhají snížit riziko zánětu kůže. Konzumace tmavé čokolády pomáhá zvýšit krevní oběh v kůži a zlepšit tak její schopnost udržet si vlhkost, což má za následek snížení výskytu vrásek. Největším přínosem pro boj proti stárnutí je hořká čokoláda.

Fazole
Fazole mají tolik zdravotních výhod, že jsou nazývány „super jídlem“ (neformální termín pro potraviny, které prospívají lidskému tělu mnoha různými způsoby. Jsou důležitým zdrojem mnoha vitamínů a minerálů, mnohé z nich pomáhají v boji proti různým onemocněním). Fazole jsou vynikajícím zdrojem bílkovin zejména pro ty jedince, kteří nejedí maso, a také vlákniny, jež pomáhá dobrému trávení a ke snížení hladiny cholesterolu. Jsou bohaté na antioxidanty, vitamíny a minerály, včetně železa a draslíku.

Celozrnné pečivo
Je všeobecně známo, že konzumace celozrnných výrobků je dobrá pro trávicí systém. Obsažená vláknina pomáhá tělu zbavit se nežádoucích látek, kontrolovat chuť k jídlu a v neposlední řadě udržet nízkou hladinu cukru. Celozrnné potraviny jsou bohaté na vitamíny (B6, E) a minerály (mangan, zinek, měď, železo, fosfor, selen) a díky vysokému obsahu vlákniny jsou prevencí mnoha onemocnění – zácpa, cukrovka, rakovina střev.

Avokádo
Avokádo je ovoce, které je již velmi dlouho oslavováno pro své protistárnoucí účinky. Je vynikajícím zdrojem vitamínu E a draslíku, stejně jako mononenasycených tuků a antioxidantů. Studie prokázaly, že vitamíny a minerály v avokádu přispívají k snížení hladiny cholesterolu, zlepšení zdraví pokožky a snížení krevního tlaku.

text: redakce / foto: bigstock

Doporučené

Přidat komentář