Zdraví

8 potravin, které by měl mít ve svém jídelníčku každý

V některých z našich minulých článků jste se mohli seznámit s potravinami, které jsou dobré na hubnutí, na vlasy, pro pleť nebo vám můžou pomoci třeba s celulitidou. Dnes vás seznámíme s potravinami, které by měl mít v jídelníčku každý, kdo chce být zdravý.

Vejce
Vejce patří mezi nejvíce výživné potraviny na zemi. Jsou výborným zdrojem bílkovin (obsahují všech osm esenciálních aminokyselin). Obsahují vitamín A, D, E, K, vitamíny B2, B5, B6 a B12, kyselinu listovou, fosfor, měď, selen, vápník a zinek, betain, cholin a biotin. Žloutek je dobrým zdrojem železa. Některá vejce obsahují také omega-3 mastné kyseliny, v závislosti na tom, čím byla krmena kuřata.
8_potravin_kazdy_03
Česnek
Česnek je považován za jednu z nejcennějších potravin na planetě. Je dobrým zdrojem vápníku, hořčíku, manganu, fosforu, jódu, selenu, zinku a železa, je bohatý na vitamín A, B6 a vitamín C. Klíčovou léčebnou složkou česneku je alicin, který je znám pro své antibakteriální, antivirové a antioxidační vlastnosti.

Rajčata
Rajčata jsou dobrým zdrojem vitamínu A, C a K, kyseliny listové a draslíku, mají přirozeně nízký obsah sodíku, nasycených tuků, cholesterolu a kalorií. V rajčatech najdete také vlákninu, beta-karoten, lykopen, vitamín B6, thiamin, niacin, hořčík, fosfor a měď, což jsou všechno prvky velmi důležité pro naše zdraví.
8_potravin_kazdy_01
Brokolice
Brokolice obsahuje vysoké množství vitamínu C, silného antioxidantu, nezbytného pro boj s volnými radikály a draslíku, který pomáhá udržovat zdravý náš nervový systém. Dále obsahuje hořčík a vápník – ty se starají o krevní tlak, vápník a vitamín K pak ještě o zdravé kosti, zinek a selen – působí na posílení imunity, vlákninu – pomáhá s trávením,  lutein – brání vzniku věkem podmíněné makulární degenerace a šedému zákalu.

Celá zrna
Celá zrna jsou důležitým zdrojem mnoha živin, jako jsou vláknina (rozpustná i nerozpustná), vitamíny skupiny B, bílkoviny a minerály. Obsahují mangan, měď, hořčík, železo, selen a kyselinu pantothenovou.

Losos
Losos je plný omega-3 mastných kyselin (pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, udržují pružnost cév a žil, zlepšují paměť, snižují možnost zánětu tepen a trávicího systému i pravděpodobnost rakoviny tlustého střeva, prostaty a ledvin…), vitamínů A, B12, B3, B6 a D, zinku, fosforu, vápníku, železa, jódu a selenu, který je nezbytný pro metabolismus tkání, vlasů a nehtů. Je dobrým zdrojem lehce stravitelných bílkovin.
8_potravin_kazdy_05
Ústřice
Ústřice mají celou řadu zdravotních výhod. Lidskému tělu poskytují mnoho unikátních živin a minerálních látek. Konzumace ústřic podporuje metabolickou aktivitu, opravuje tkáně a zvyšuje jejich růst, snižuje hladinu cholesterolu a krevního tlaku, zlepšuje funkci imunitního systému, podporuje hojení ran a zdravý růst. Obsahují velmi vysokou hladinu proteinu, vitamín D a B12, železo, měď, mangan, zinek a selen, mají vysoké množství niacinu, riboflavinu, thiaminu, vitamínu C, fosforu, draslíku a sodíku, jsou obrovským zdrojem antioxidantů a omega-3 mastných kyselin.
8_potravin_kazdy_02
Borůvky
Borůvky jsou plné antioxidantů, které neutralizují volné radikály, mají velmi nízký obsah tuku a vysoký obsah vlákniny. Jsou vynikajícím zdrojem manganu, který hraje důležitou roli ve vývoji kostí a zpracování sacharidů a tuků na energii. Obsahují spoustu vitamínu C, který pomáhá s tvorbou kolagenu a udržuje zdravé dásně, jakož i zdravý imunitní systém. Díky vysokému obsahu antokyanů (ve vodě rozpustné pigmenty, patří k flavonoidům) mohou u žen snížit riziko srdečních onemocnění. Stejně jako brusinky bojují s infekcemi močových cest.

text: redakce / foto: bigstock

Doporučené

Přidat komentář