Zdraví

8 potravin, které byste měli jíst v zimě

Zima je obdobím, které nabízí nejen mnoho zábavných aktivit a nádherných scenérií, ale také obdobím chřipek. Prioritou by tedy mělo být posílení vašeho imunitního systému. V tomto článku přinášíme 8 potravin, které byste měli v zimě zařadit do svého jídelníčku (alespoň každý druhý den). Nejenže podpoří vaši imunitu, ale dodají vám extra energii potřebnou během chladných měsíců.

Granátové jablko
Sklenice džusu z granátového jablka je jedním z nejlepších způsobů jak začít den. Zvýší vaši energii, nastartuje metabolismus a navíc obsahuje i denní dávku draslíku. Mezi další prospěšné látky v tomto ovoci patří vitamín B, vláknina a antioxidanty. Pokud neholdujete džusu, můžete semena granátového jablka přidat do jogurtu nebo do salátu.
Red juice pomegranate on dark background
Kiwi
Toto ovoce podporuje nejen imunitu, ale také zdraví vašeho srdce a očí. Obsahuje vitamíny A, C a K, draslík, vlákninu a navíc je nízkokalorické (menší kiwi má jen asi 40 kalorií). Kiwi se hodí do ovocného salátu, jogurtu nebo smoothie.

Kapustičky
Jedno z nejzdravějších a nejchutnějších zimních jídel. Můžete je vařit, péct nebo smažit a jejich příprava netrvá dlouho. Kapustičky obsahují vlákninu, draslík, vitamíny A, C a K. Mají protizánětlivý účinek, zvýší vám hladinu energie, zlepší imunitu a pomáhají předejít rýmě a chřipkám.

Citrusy
Žádný zimní jídelníček by nebyl úplný bez citrusů. Na výběr je jich hodně – od grapefruitů přes pomeranče, mandarinky, limetky až k citronům, každý si tedy může vybrat svůj oblíbený citrus a jíst ho v zimních měsících o něco více. Citrusy jsou jeden z nejlepších zdrojů vitamínu C a flavonoidů.
zima_potraviny_02
Kaki
Toto v Čechách nepříliš známé ovoce si pomalu získává na popularitě. Hodí se do mnoha jídel od salátů až po dezerty. Je významným zdrojem vlákniny, draslíku, vápníku, hořčíku, manganu, železa a vitamínů A a C.

Skořice
Oblíbené koření, které lze využít nejen do dezertů, ale také do exotičtějších omáček a v neposlední řadě do horké čokolády nebo svařeného vína. Prospívá vašemu imunitnímu systému, fungování mozku a zdraví vašeho srdce. Obsahuje antioxidanty a esenciální oleje, má antimikrobiální a protizánětlivé účinky.

Luštěniny
Luštěniny obsahují důležité živiny jako vlákninu, železo, zinek, vápník a vitamíny skupiny B. Jsou jedním z mála zdrojů esenciálních aminokyselin rostlinného původu, takže mohou být zdravou náhražkou masa. V zimních měsících se zahřejte luštěninovou polévkou nebo chilli con carne, obojí vám dodá energii.
zima_potraviny_04
Sladké brambory
Polévka ze sladkých brambor, pečené brambory nebo bramborová kaše nepatří mezi českou klasiku, ale je to jen několik způsobů jak tuto potravinu do jídelníčku zařadit. Sladké brambory jsou výborným zdrojem beta-karotenu, silného antioxidantu, který pomáhá chránit naše buňky proti poškození. Z dalších živin je to například vitamín B6, železo, draslík a vláknina.

Počet jídel, která vám mohou pomoci překonat nástrahy zimy je samozřejmě bezpočet, pro tento článek jsme vybrali pouze některá. Máte i vy nějaké oblíbené jídlo, které vás v zimě udržuje fit? Podělte se s námi…

text: redakce / foto: bigstock

Doporučené

1 komentář

Přidat komentář