Hubnutí

Vyměňte diety za zdravé jídlo

Mezi dietou a zdravým jídlem je obrovský rozdíl. I když vás diety nutí vzdát se některých pokrmů, není to totéž jako jíst zdravě. Ať už je vaším cílem cokoli – zhubnout či podpořit své zdraví, měli byste se zaměřit spíš na zdravé stravování, než na některou z diet. Ve světě potravin je tolik možností jak nepřibývat na váze a zároveň potěšit své chuťové buňky.
zdrava_strava_misto_diety_02
Dieta je pouze dočasným řešením. Diety přicházejí a odcházejí, stále se objevují nové a nové a právě ta nejnovější je opět ta „nejúčinnější“. A lidé je stále zkoušejí v naději, že rychle shodí nějaké to kilo navíc. Jakmile však s dietou přestanou, kila se neúprosně vrací zpět. Mnohem zdravější je zaměřit se na zdravé stravování během celého roku, budete se nejen dobře cítit, ale budete i štíhlejší.

S dietou vám bude pořád něco chybět. Většina diet je velmi omezujících, což má za následek nedostatek důležitých vitamínů, minerálů a třeba také vlákniny. To vše ale vaše tělo potřebuje k dobrému fungování. Budete-li jíst zdravou a vyváženou stravu, můžete si v malém množství pochutnávat i na věcech, které milujete, a vaše tělo dostane vše, co potřebuje. Vždy je lepší jíst několikrát denně (5x – 6x) malé porce jídla, než jíst pouze 1x nebo 2x denně velkou porci. Nemusíte hladovět, abyste udrželi svou váhu pod kontrolou.

Začít jíst zdravě samozřejmě vyžaduje nějaký ten čas. Chce to začít a snažit se svůj jídelní plán dodržovat dnes a denně, až se stane vaší druhou přirozeností, součástí vašeho života.
zdrava_strava_misto_diety_04
Naučíte-li se jíst zdravě, namísto střídání diet, budete mít více energie. Dieta, která vám určuje, že se jeden den můžete najíst a druhý den byste měli hladovět, zajistí pouze to, že se jeden den budete cítit jako balón a druhý den budete mít hlad. To může vést ke změnám nálady, depresím a také mnoha zdravotním problémům.

Pokud si tedy chcete dlouhodobě udržet zdravou váhu, jezte vyváženou a výživnou stravu, zařaďte do svého života pravidelný pohyb a buďte pozitivní. Je známo, že špatná nálada vede často k přejídání, a tím ke zvyšování tělesné hmotnosti.

text: redakce / foto: bigstock

Doporučené

Přidat komentář