Bydlení

Začněte budovat svou chytrou domácnost už dnes

Bezdrátová domácnost a fenomén zvaný internet věcí nabírají na obrátkách. Co jsme ještě nedávno považovali za sci-fi, můžeme mít dnes už doma.

Zažitý pojem internet věcí z anglického Internet of Things, zkráceně IoT, označuje propojení různých zařízení, včetně domácích spotřebičů, s internetem. Přináší nové možnosti vzájemné interakce mezi jednotlivými přístroji a nové možnosti jejich ovládání. Jednoduchá myšlenka vybavit věci, se kterými se denně setkáváme snímači a připojit je k internetu začíná ovlivňovat kvalitu i tempo našeho života. K internetu se připojuje stále více zařízení, od hodinek, přes ledničky, pračky, rychlovarné konvice, žárovky až po zubní kartáčky.

Smart domácnost
Chtěli byste celý svůj dům nebo byt ovládat přímo z mobilu, počítače nebo tabletu? Není nic jednoduššího! Vyskládejte si sami inteligentní domácnost! Nepotřebujete mít žádné speciální znalosti, nářadí a dokonce je to již cenově dostupnější, než by se mohlo na první pohled zdát.

Modulárnost systémů pro tzv. Smart Home je dnes úžasná zejména v tom, že můžete začít úplně pozvolna. Dnes si koupíte jeden komponent, za měsíc druhý a ani se nenadějete a za chvíli budete moci ovládat celou svou domácnost bezdrátově z běžného tabletu, či smartphonu.

Jak začít?
Pro budoucnost je docela vhodné vsadit na jednu značku, protože budete moci všechna zařízení ovládat jednodušším způsobem pomocí jedné jediné aplikace. Později se dají snadněji vytvářet i různé podmíněné scénáře, kde jedna akce vyvolá několik reakcí na různých zařízeních (např. Detekce pohybu může spustit světlo a v určitém zvoleném čase zároveň i odeslat poplachovou zprávu, aktivovat kamerový systém nebo přehrát výstražné hlášení do domácího audio systému).

Výběr „dodavatele“ je proto klíčový, a jelikož neexistuje nějaký standard, každý z výrobců se snaží zaplavit trh množstvím nejrůznějších produktů. Velice populární jsou zejména různé smart Wi-Fi zařízení, které se jednoduše integrují, protože se snadno připojují na domácí Wi-Fi síť a jejich instalaci zvládne i skutečný začátečník už i s pomocí tabletu nebo chytrého mobilu. Obvykle jsou proto první volbou každého, kdo začne koketovat s myšlenkou na inteligentní bydlení a zároveň jsou i cenově dostupnější.

Vše začíná u routeru
Router je základním stavebním kamenem, resp. srdcem každé počítačové domácí sítě. Dnes se běžně používají bezdrátové routery, ke kterým se lze připojit kabelem (obvykle mají 4 + 1 portů) nebo bezdrátově prostřednictvím Wi-Fi (obslouží přes 100 zařízení). Na směrovači není dobré šetřit, protože čím je dražší, tím je výkonnější a průměrná domácnost dnes potřebuje opravdu spolehlivou bezdrátovou komunikaci. Spočítejte si sami, kolik zařízení máte připojených do domácí sítě – mobily, tablety, počítače a notebooky, tiskárny, NAS, herní konzole, televizory, Blu-ray přehrávače, domácí spotřebiče…
Myslet je třeba také na nějaké centrální datové úložiště, kde můžete mít uložena svá videa, filmy, hudbu, fotografie a data. Na rozdíl od počítačů může být síťový disk zapnutý a připojený na internet neustále, protože má velmi malou spotřebu a inteligentní správu. Obsah může sdílet celá rodina a přístupný je přes mobilní aplikace i pro tablety a smartphony.
d_link_domacnost_03
Stačí najít volnou elektrickou zásuvku
Na trhu je inteligentní zásuvkový adaptér D-Link Music Everywhere, který dokáže proměnit vaše staré stereo na Smart. Co to znamená? Že i starší Hi-Fi věž nebo reproduktory získají schopnost bezdrátově přehrát hudbu z chytrého telefonu či tabletu, z internetových rádií nebo hudebních portálů. Stačí zasunout adaptér do sítě a propojit ho přes stereo jack konektor s reproduktorem a stisknutím tlačítka na adaptéru ho automaticky připojit do vaší domácí bezdrátové sítě. Váš mobilní telefon nebo tablet se pak stanou „dálkovým ovladačem“, pomocí kterého přehráváte hudbu, internetová rádia, audioknihy, nebo zvuk z YouTube bezdrátově přímo do domácího audio systému.

Mobilem rozsvítíte i vánoční stromeček
Podobným způsobem dnes můžete proměnit a dálkově ovládat jakýkoliv domácí spotřebič. Existuje totiž „inteligentní zásuvka“ – D-Link Smart Plug, kterou vsunete jako mezi článek do běžné elektrické zásuvky. Taková zásuvka se dá naprogramovat jako časový spínač, takže může automaticky v určenou hodinu např. zapnout zalévání vaší zahrady, nebo rozsvítit a zhasnout světla. Můžete ji také připojit např. na svůj kávovar a ráno se probudit na vůni čerstvě uvařené kávy, nebo jen tak ze služební cesty doma rodině rozsvítit světla na vánočním stromku. Fantazii se meze nekladou.

Inteligentní zásuvka dokáže monitorovat aktivitu a měřit spotřebu energie připojených zařízení, díky čemuž vám pomůže držet náklady na chod domácnosti pod kontrolou. Má také funkce, které vám při přetížení nebo jiných problémech pošlou zprávu na mobil.
d_link_domacnost_02
Spolu s dalšími zařízeními, jako pohybový senzor D-Link Wi-Fi Motion Sensor, vytvoříte kombinované scénáře, předdefinované pro jisté situace a následné reakce. Pokud např. senzor zaregistruje pohyb, aktivuje se chytrá zásuvka a ta, pokud je večerní čas, zapne světlo. Nebo můžete pohybem aktivovat kameru D-Link Home Monitor HO, která vás okamžitě bude informovat zprávou do vašeho mobilu. Prostřednictvím takové kamery si na dálku můžete zkontrolovat i přes mobil, zda jde o planý nebo reálný poplach a zareagovat podle toho na danou situaci. Takové zařízení se může hodit též rodičům školáků, kteří si mohou jednoduše zkontrolovat, zda a kdy se jejich dítě vrátilo ze školy. Nejde přitom o žádné komplikované programování. Jednoduše si vyberete zařízení a přiřadíte mu nějakou akci. Přípravná fáze a ladění zaberou jen pár minut a nepotřebujete na ni ani počítač. Stačí bezplatná aplikace v chytrém telefonu.

Je toto už inteligentní domácnost?
Pojem inteligentní domácnosti dnes používá každý a často nesprávně. I v našem případě nejde o „inteligentní domácnost“ v tom pravém slova smyslu, i když jisté náznaky tam jsou. Než se dostaneme ke skutečné inteligenci, která bude „přemýšlet“ a logicky upravovat chod celé domácnosti, tak to ještě pár let potrvá. Bez podobných zařízení by však byla tato myšlenka neuskutečnitelná.

Budovat základní infrastrukturu a prvotní komunikační rozhraní můžete již dnes, a díky otevřené architektuře a modularitě systému klidně i postupně přidávat a rozšiřovat nové prvky.

zdroj: D-Link / komerční sdělení

Doporučené

Přidat komentář