Hubnutí

Jak na snížení váhy přirozenou cestou

Hubnutí vyžaduje správný poměr příjmu a výdeje kalorií. Abyste snížila váhu, musíte více kalorií vydat než přijmout. Bez fyzické aktivity a alespoň částečné úpravy jídelníčku se tedy neobejdete, nehledě na to, co slibují reklamy na zázračné přípravky. Možná ale nemusíte změnit svůj život od základu a trávit hodiny v posilovně, abyste dosáhla své vysněné postavy. Práce to jistě bude, ale třeba vám některé z našich tipů na této strastiplné cestě pomohou.

Pomalu, ale jistě
Nedávejte si příliš vysoké cíle, místo pocitu radosti nad pokrokem, kterého jste dosáhla, vás čeká neustálá frustrace. Navíc – rychlé změny ve vašem životním stylu nejsou většinou dlouhodobě udržitelné a ani zdravé, takže: krůček po krůčku, důležitý je směr.

Fitko není jediné místo na cvičení
Veškerá aktivita zvyšuje výdej kalorií, běh na trenažéru nebo cvičení s činkami není jediný způsob, jak toho dosáhnout. Zkuste přidat na aktivitě ve svém běžném životě, pár hodin zahradničení, z práce pěkně pěšky, pravidelná chůze nebo volejbal s kolegy také spalují kalorie.
jak_na_snizeni_vahy_03
Sledujte své výsledky
Pravidelně si zapisujte svou váhu, jaký typ aktivity a jak dlouho jste provozovala, co jste jedla. Pomůže vám to lépe se orientovat v tom, co vám se snížením váhy pomáhá a co naopak může brzdit vaše pokroky.

Změna není jen život
Vaše tělo si poměrně rychle zvyká na stejný typ cvičení a úroveň námahy, takže pravidelná obměna cviků, případně úplně jiná fyzická aktivita jsou stejně důležité jako cvičení samo. Nenechte své tělo usnout na vavřínech.

I pár minut hraje roli
Někdy zkrátka nemáte celou hodinu na cvičení, a tak se rozhodnete ho jednoduše vynechat, to je ovšem chyba. Z posledních studií vyplývá, že i deset minut cvičení přináší výsledky. Zkuste se tedy věnovat nějaké fyzické aktivitě třeba jen na pár minut, i když máte opravdu náročný den.
jak_na_snizeni_vahy_02
Cvičení není samospasitelné
Cvičíte pravidelně na maximum a výsledky tomu neodpovídají? Možná zapomínáte na druhou část rovnice. Pokud si po cvičení dopřejete vydatnou večeři o čtyřech chodech, tak jste prakticky celou svou předešlou práci vyhodila oknem. Nezapomínejte tedy také jíst s rozumem a udržovat, případně snižovat, příjem kalorií.

Zamilujte si zdravá jídla
Určitě existuje spousta jídel, které jste ještě nevyzkoušela a některá jsou i zdravá a obsahují málo kalorií. Vyzkoušejte nová jídla, některá si třeba zamilujete a stanou se součástí vašeho jídelníčku, ne z donucení, ale protože vám chutnají a přinášejí radost.
jak_na_snizeni_vahy_01
Málo, ale často
Pro udržení příjmu kalorií na uzdě jsou důležité tři věci. První je jíst pravidelně, rozhodně víc než třikrát denně, čímž udržíte pocit hladu v rozumných mezích. Druhá je velikost porcí a třetí je skladba vaší stravy – více zeleniny a ovoce, které obsahují vlákninu a také vysoký obsah vody. Obě tyto látky přispívají k tomu, že budete jíst méně, bez pocitu hladu.

Správná motivace
Krátkodobá motivace, jako vejít se příští měsíc do plesových šatů, je určitě silná, ale snižování váhy je běh na dlouho trať a ne sprint. Snažte se najít důvody, které vás budou motivovat dlouhodobě.

text: redakce / foto: bigstock

Doporučené

Přidat komentář