Pro gurmány

Zimní nápoje pro dotvoření vánoční atmosféry

Málo co je tak uklidňující, jako posadit se po dlouhém dni do pohodlného křesla, vzít si knížku, pustit si hudbu nebo televizi a vychutnat si některý ze zimních nápojů. Všichni určitě znáte horkou čokoládu, svařené víno a punč. My vám dnes přinášíme pár dalších rychlých nápadů, kterými si můžete „osladit“ sváteční dny.

Horký vaječný koňak

Co budete potřebovat: 0,5 litru tučné smetany, 100 g cukru, 1/4 čajové lžičky muškátového oříšku, 4 velká vejce, 180 ml brandy.

Příprava: V hrnci smíchejte smetanu, cukr a muškátový oříšek, svařte na mírném ohni. Šlehejte vejce v mixéru na nízkou rychlost asi 1 minutu a poté postupně přilévejte horkou smetanu, až směs zpění (asi 30 vteřin). Přidejte brandy a počkejte, až se vše spojí.

Vánoční punč

Co budete potřebovat: 2 litry jablečného moštu, 1 jablko nakrájené na plátky, 1 pomeranč nakrájený na plátky, 2 celé skořice, 1 kousek čerstvého zázvoru, 400 ml rumu.

Příprava: V hrnci smíchejte jablečný mošt, nakrájená jablka a pomeranče, skořici a zázvor. Přiveďte k varu a snižte teplotu, na mírném ohni vařte asi 5 minut, nechte odstát a přimíchejte rum.
zimni_napoje_05
Chai

Co budete potřebovat: 8 semen kardamonu, 8 hřebíčků, 4 kuličky černého pepře, 2 celé skořice, 1 kousek čerstvého zázvoru, 0,5 litru plnotučného mléka, 0,5 litru vody, 4 sáčky černého čaje, 8 čajových lžic cukru (dle chuti).

Příprava: Nadrťte kardamon, hřebíček a pepř (třeba s pomocí plastikového sáčku a paličky na maso), koření vložte do hrnce spolu se skořicí, zázvorem, mlékem a vodou. Přiveďte k varu, odstavte a přidejte sáčky černého čaje. Čaj nechte 10 minut vylouhovat. Oslaďte dle chuti.

Mexická horká čokoláda

Co budete potřebovat: 1 sáček horké čokolády, 1 šálek mléka, 2 špetky mletých chilli papriček, 2 špetky mleté skořice, 2 polévkové lžíce šlehačky.

Příprava: Svařte mléko, horkou čokoládu a polovinu chilli papriček a skořice. Přidejte šlehačku a posypte druhou půlkou koření.
zimni_napoje_02
Pomerančové svařené víno

Co budete potřebovat: 1 velký pomeranč, 8 semínek kardamonu, 1 polévkovou lžíci koriandru, 3 polévkové lžíce krystalizovaného zázvoru, 9 polévkových lžic cukru, 1,5 litru červeného vína, 60 ml pomerančového likéru (dle chuti), tenké plátky pomeranče.

Příprava: Naloupejte pomerančovou kůru na dlouhé pruhy. Vymačkejte pomeranč a šťávu odložte na později. Kardamon, koriandr a zázvor zavažte do kousku plátna. Do hrnce dejte cukr, pomerančovou kůru (promačkejte dřevěnou lžící, aby vypustila olej), pomerančovou šťávu, víno a koření. Na mírném ohni povařte asi 5 minut, poté nechte zakrytý hrnec asi 30 minut odstát. Odstraňte koření a pomerančovou kůru. Podle chuti přidejte pomerančový likér a cukr.
zimni_napoje_04
Svařený mošt

Co budete potřebovat: 1 pomeranč, 2 litry moštu, 2 čajové lžíce medu, 5 bobulí jamajského pepře, 6 hřebíčků, trochu muškátového oříšku, 1 kousek čerstvého zázvoru, 8 ks celé skořice.

Příprava: Naloupejte pomerančovou kůru na dlouhé pruhy. V hrnci smíchejte mošt, med, jamajský pepř, hřebíček, muškátový oříšek, zázvor a pomerančovou kůru a na mírném ohni vařte 30 minut. Podávejte horké se skořicí.

Horká čokoláda s burákovým máslem a marshmallow

Co budete potřebovat: 200 g čokolády v prášku, 2 litry horké vody, 200 ml čokoládového sirupu, 50 g burákového másla, 1,5 čajové lžíce vanilky, mini marshmallow.

Příprava: Nalijte horkou vodu do hrnce, smíchejte s čokoládou v prášku a čokoládovým sirupem. Na mírném ohni vařte 3 až 4 minuty. Odstavte. Přidejte burákové máslo a vanilku, zamíchejte. Navrch přidejte několik kostiček mini marshmallow a podávejte.
zimni_napoje_01
Vaječný koňak latté

Co budete potřebovat: 80 ml polotučného mléka, 160 ml vaječného koňaku, 50 ml espressa, muškátový oříšek (dle chuti).

Příprava: Smíchejte mléko a vaječný koňak, ohřejte, přidejte espresso a posypte muškátovým oříškem.

Dobrou chuť!

text: redakce / foto: bigstock

Doporučené

Přidat komentář