Hubnutí

10 tipů jak shazovat kila přirozenou cestou

Všichni známe základní pravidlo diety – méně jídla a více pohybu. Zní to jednoduše, ale v rámci dnešního uspěchaného života a nároků, které jsou na nás často kladeny, už to tak jednoduché není. Snad každý ví, že účinnost diety, kterou držíme pár měsíců, po kterých se vrátíme k našim předchozím návykům, není vysoká. Tento článek není o komplexních dietách a stravovacích systémech, ale přináší pár tipů, které vám mohou se snížením váhy pomoci, a které lze bez větších problémů zakomponovat do životního stylu.
prirozene_hubnuti_tipy_03
Nezaměňujte hlad za chuť
Hlad je způsob, jakým vás vaše tělo upozorňuje, že potřebuje „palivo“, ale žaludek je orgán velikosti pěsti, na jeho naplnění stačí poměrně malé množství jídla. Po jídle byste se neměli cítit nacpaní, nafouklí nebo unavení. Pokud se tak cítíte, znamená to, že se přejídáte. Přiměřené porce vám pomohou si lépe uvědomovat pocity hladu a plnosti. Jezte, pokud máte opravdu hlad, ne když máte chuť.

Pijte hodně vody
Lidé často zaměňují žízeň za hlad. Tělu pak dodáváme kalorie, které v tu chvíli vlastně nepotřebuje, místo toho, abychom mu poskytli sklenici vody. Tekutiny zvyšují pocit plnosti. Pokud nemáte rádi vodu, můžete do ní přidat například šťávu z citrusů, případně ji nahradit okurkovou či mrkvovou šťávou nebo čajem.

Neubírejte, přidávejte
Při snižování váhy vždycky první uvažujeme o tom, co z našeho jídelníčku vynechat. Zkuste to obráceně, přidáním ovoce a zeleniny. Dejte si ovoce místo svačiny, nebo zeleninu jako přílohu k hlavnímu jídlu, namísto klasických příloh s vysokým obsahem karbohydrátů. Zvýšíte tak příjem vlákniny, která má nejen kladný účinek na fungování vašeho zažívání, ale také zvyšuje pocit plnosti, nemluvě o vitamínech a minerálech, které tím tělu dodáte.
prirozene_hubnuti_tipy_02
Vybírejte si “televizní” občerstvení
Není těžké si přiznat, že pytlík chipsů, sušenky nebo jiné jídlo u televize je asi nejhorší formou “hřešení”. Jakékoliv jídlo ve večerních hodinách není ideální, nehledě na další kalorie vám bude komplikovat usínání a spánek. Řešení není mnoho. Mimo silné disciplíny nebo zamykání lednice po určité hodině vám zbývá už jen nahrazení vašich oblíbených jídel něčím, co škodí méně – ovoce, ořechy, mandle nebo cokoliv nízkokalorického.

Neodpírejte si, co vám chutná
Pokud si úplně odpíráte vaše oblíbená jídla, je velmi pravděpodobné, že po skončení diety budou tyto pokrmy hlavním pilířem jojo efektu. Vychutnejte si tedy své oblíbené pokrmy, ale s mírou, omezením nebo zmenšením porcí toho, co máte rádi.

Radost mimo domov
Dalším způsobem jak omezit sladkosti a kalorická jídla, je udělat z nich událost mimo váš domov – součást procházky nebo rodinného výletu. Neplňte si chladničku dorty a mrazničku zmrzlinou, jež vás neustále lákají k pojídání těchto pokrmů. Namísto toho se můžete těšit například na “výpravu” za zmrzlinou nebo výlet s rodinou, který spojíte s posezením v cukrárně.

Mini jídla během dne
Váhu snižujete, když spálíte víc kalorií, než přijmete. Pokud máte stále hlad, je těžké udržet počet kalorií na nízké hodnotě. Rozdělte tedy denní příjem kalorií do více menších jídel. Studie ukazují, že lidé, kteří jedí 4 až 5 jídel denně, lépe kontrolují jak chuť k jídlu, tak svoji váhu.

Proteiny v každém jídle
Proteiny zajišťují větší pocit plnosti než karbohydráty a tuky, tím se stávají nejlepší zbraní na kontrolu hmotnosti. Dostatek proteinů ve vaší stravě pomáhá nejen zachování svalové hmoty, ale také podporuje spalování tuků.
prirozene_hubnuti_tipy_01
Více koření a sezónních jídel
Jídla s výraznou chutí stimulují chuťové pohárky a tím zvyšují pocit plnosti, přijmete jich tedy menší množství. Stejné je to s ovocem a zeleninou, které mají nejlepší chuť v době své přirozené sezóny.

Buďte fyzicky aktivní
Pro mnoho lidí je cvičení spíš “mučením”, ke kterému se nutí nebo se jím trestají. Tento negativní přístup snižuje účinek jakékoliv fyzické aktivity. Zkuste se soustředit na pozitivní stránky, například zlepšenou kvalitu spánku, nebo na to, o kolik více energie máte, když cvičíte. Navíc, fyzická aktivita nemusí být jen cvičení, pro začátek stačí vyjít dvě patra do bytu, místo použití výtahu, případně si zkrátit cestu tramvají o jednu stanici a dojít pěšky.

text: redakce / foto: bigstock

Doporučené

Přidat komentář