Beauty

Fejeton o ženské kráse – co vlastně je a není krásné?

Za třicet let své praxe, kdy pracuji převážně s ženami, a většina mých pacientů jsou ženy, jsem přesvědčen, že ženská krása je trochu jinde, než pouze v dokonalosti vzhledu či ideální postavě. Navíc kdo určuje co je dokonalé a ideální? Vývoj doby a módní či kulturní trendy. Ale pokud chce žena ukázat opravdu svoji krásu a ženskost, neměla by jim podléhat, ale vybrat si to, co projev její osobnosti a krásy vyzdvihne a zdůrazní, nikoli co jí zařadí do nekonečné řady příslušného trendu. Velmi často právě to co náhle z té řady vybočí, ukáže nový směr nebo návrat k tomu, na co se již skoro zapomnělo.

Nemusí mít všichni přehnaně smyslně nafouklé rty, dekolt s poprsím minimálně velikosti D, obličej zcela bez vrásek nebo bokové spadlé kalhoty, které dvěma třetinám žen vyrobí zcela neženskou postavu.

Někde jsem četl, že hon za povrchní krásou asi nikdy neskončí a je načase, aby chirurgové přišli s liposukcí nezdravého rozumu, implantáty lidských emocí a citů nebo transplantací vnitřní krásy. I kdyby to bylo možné, nechtěl bych to ani ordinovat, natož pak provádět.

Ač je mi často podsouváno, že můj obor – estetická chirurgie – by měl dělat ženy krásné, já si to rozhodně takto jednoznačně nemyslím. Čím déle ve své profesi pracuji, tím více vnímám, že estetická chirurgie je ve velké míře psychochirugie, která pomáhá lepšímu pocitu vnímání sama sebe ve společnosti odstraněním nebo zlepšením něčeho, co každému z nás někdy více či méně nějakým způsobem vadí. To platí samozřejmě pro obě pohlaví, ale ženská krása je určitě velmi daleko před tou mužskou a to napříč dějinami lidstva.

Tak tedy zpět k ženám. Když má někdo úzké nevýrazné rty, velký nos nebo malá prsa a je možnost to upravit, není třeba se toho obávat. Stejně tak, pokud někomu vadí povolená kůže obličeje s příbývajícími vráskami proto, že se jinak cítí fit a ještě neplánuje starobní důchod, není důvod se bát vzhled rozumně omladit a stárnutí obličeje zpomalit. Ale vždy by to mělo být v rozumné míře a pro to, že to dotyčné primárně vadí a úprava pomůže k vnitřní pohodě a lepšímu pocitu. Nikoli protože je to momentálně v módě nebo proto, aby jako žena někoho konkrétního zaujala. Pozor! Móda se může změnit stejně jako partner, který pak bude mít o kráse zcela jiné představy. Proto tudy prosím ne. Rozhodujme se ze svého vnitřního přesvědčení a pro svůj dobrý pocit. Pokud se dostaví určitá vnitřní pohoda, není třeba transplantovat vnitřní ženskou krásu, protože ta se začne přirozeně projevovat sama. A to je to, co dělá každou ženu jinak krásnou a kde je ta opravdová ženská krása, bez které jsou i ta nejdokonalejší ženská postava a vzhled zcela prázdné.

autor: MUDr. Dušan Záruba / foto: bigstock / komerční sdělení

Doporučené

Přidat komentář