Fashion

Když za nás mluví barvy

Barvy jsou všudypřítomné. Volíme různé barvy pro naše bydlení, oblékáme se do barev, jenž nám sluší nebo se nám líbí, barvy ovlivňují i prodeje zboží – čím barevnější obal, tím více zaujme oko.

Věděli jste, že barvy, které volíme například pro své oblečení, o nás hodně vypovídají, a že mají vliv i na naši náladu? Barva dokáže posílit sebedůvěru, navodit sexy pocit, přitáhnout pozornost, ale také připravit svému nositeli fádní den.

Oblíbená barva
Většina z nás má svou oblíbenou barvu již od dětství, někteří se barevně přizpůsobí okolí, někteří svou oblíbenou barvu jednou či dvakrát za život změní. Jsou ale také lidé, kteří nepreferují žádnou z barev, nakupují a oblékají se do barev a vzorů, které jsou například k dostání v blízkosti jejich bydliště, jsou cenově dostupné nebo se jim zkrátka líbí. Zda je oblečení modré, červené, zelené nebo bílé, neřeší.

Uvědomujeme si, že preferujeme určitou barvu?
Myslíte si, že nemáte oblíbenou barvu, že není žádná, které byste v různých životních situacích dávali přednost? Podívejte se do šatny na oblečení, které nejčastěji nosíte, na to, jakými barvami jste si vyzdobili byt nebo kancelář. Našli jste jednu či dvě barvy, které se vyskytují všude? Potom věřte, že právě tyto barvy jsou vaše oblíbené a dotváří vaši osobnost.

Bílá
Bílá barva již od pradávna symbolizuje nevinnost, mládí a čistotu, odráží světlo a je považována za barvu léta. Jste-li starší, může vaše preference bílé odrážet vaši touhu po dokonalosti a pořádku v životě, snahu o navrácení mládí a svěžesti.

Červená
Červená je nejintenzivnější citovou barvou. Je považována za barvu lásky. Lidé, kteří preferují červenou barvu, bývají houževnatí, svůj život chtějí žít naplno. Člověk v červeném chce, aby si ho okolí všimlo, bralo ho na vědomí. Má v sobě vášeň, divokost, sílu a silnou sexualitu.
kdyz_za_nas_mluvi_barvy_02
Růžová
Růžová barva je symbolem lásky a náklonnosti bez vášně. Ženy, které dávají přednost růžové barvě, jsou ženy matky. Často mají ochranitelské sklony. „Růžové ženy“ potřebují lásku, chtějí být milovány, touží po pocitu bezpečí.

Žlutá
Žlutá barva je považována za barvu intelektuálů, lidí, kteří chtějí být v pozici autority a síly. Žlutá barva vyjadřuje otevřenost a smysl pro detail. Je to barva nejvíce spojovaná se sluncem, podporuje optimistické a pozitivní myšlení svých nositelů. Žlutá barva je nejtěžší barvou pro oko, nedoporučuje se například pro využití v interiérech – ve žlutě vymalovaných pokojích lidé často ztrácí trpělivost, děti více pláčou.

Modrá
Je-li vaší oblíbenou barvou modrá, jste člověk milující harmonii. „Modří“ lidé jsou citliví, vždy se snaží při svém jednání myslet i na ostatní. Cení si věrnosti a poctivosti. Nejdůležitějším aspektem jejich života je stabilita, klid a pohoda. Jsou bdělí, vytrvalí a spravedliví, mají rádi pocit svobody.

Fialová
Fialová barva je symbolem sebeúcty, důstojnosti a uvědomění si vlastní hodnoty. Fialová barva je barvou umělců, barvou jedinečnosti. Lidé preferující fialovou barvu mají velký respekt k některým lidem ve svém okolí, často však bývají arogantní.
kdyz_za_nas_mluvi_barvy_03
Zelená
Zelená barva symbolizuje přírodu a plodnost. Je nejjednodušší barvou pro oko, může zlepšovat i vidění. Je velmi uklidňující a osvěžující. Lidé si často malují na zeleno „relaxační místnosti“ (obývací pokoj, ložnici). Lidé, kteří mají ve svém šatníku zejména svršky v různých odstínech zelené, bývají často laskaví, věrní a upřímní. Je pro ně velmi důležité, jak o nich smýšlí jejich okolí, dbají na svou pověst.

Hnědá
Hnědá barva je barva země, má mnoho atributů barvy červené a černé (smícháním červené a černé dostaneme hnědou), bývá oblíbená zejména mezi muži. Lidé nosící často hnědou jsou většinou smutní, zadumaní, ne však negativističtí. Bývají velmi oddaní své práci, rodině a přátelům. Jsou praktičtí a materialističtí.

Černá
Černá je barvou autority a moci. Je nejpopulárnější barvou módního průmyslu, je elegantní a nadčasová. Někteří odborníci se shodují v názoru, že žena, která nosí černou barvu, chce být podřízena muži. Nositel černé barvy se může ostatním lidem jevit jako rezervovaný nebo arogantní. Tito lidé však často bývají jen umělecky založení, žijící ve svém světě, velmi citlivý. Ne snadno odhalují jiným své soukromí.

text: redakce / foto: bigstock

Doporučené

Přidat komentář