Vztahy

Řekněte to květinou

Květiny jsou jedním z nejkrásnějších výtvorů přírody, představují krásu, lásku a pozitivitu. Jsou nedílnou součástí každého svátečního dne, každé příležitosti, kdy chceme někomu blízkému udělat radost. Víte, že různé květiny symbolizují různé pocity, mají různá poselství? Přemýšlíte, když darujete květinu, co za symboliku jí vyjadřujete?

Karafiát
Karafiát symbolizuje krásu a hrdost. Každá z jeho barev nese jedinečnou a bohatou asociaci. Červený karafiát symbolizuje hlubokou lásku, náklonnost, hrdost a obdiv, růžový karafiát lásku k ženě nebo matce. Fialový karafiát symbolizuje náladovost, žlutý odmítnutí nebo zklamání, bílý nevinnost, čistou lásku a štěstí.

Gerbera
Gerbera patří do rodiny sedmikrásek a vyjadřuje veselost.

Gladiola
Gladiola symbolizuje sílu charakteru, věrnost a čest. Gladiola znamená také vzpomínku.
reknete_to_kvetinou_04
Šeřík
Šeřík symbolizuje mladistvou nevinnost a důvěru. Bílý šeřík nevinnost a pokoru, fialový první lásku.

Lilie
Lilie vyjadřuje čistotu a vytříbenou krásu, bílá lilie symbolizuje skromnost, oranžová vášeň, žlutá veselí. Velikonoční lilie je symbolem Panny Marie.
reknete_to_kvetinou_02
Růže
Růže je již odedávna symbolem lásky a to ve všech jejích podobách. Tato symbolika se liší v závislosti na barvě, odrůdě a počtu darovaných květin. Červená růže je nezaměnitelným projevem lásky, lze jí vyjádřit hluboké emoce, úctu, obdiv i oddanost. Tmavě červené růže mohou být použity k vyjádření upřímné lítosti. Bílá růže je barva čistoty a nevinnosti, obvykle je spojena s novými začátky. Žlutá růže je výrazem nadšení, evokuje pocity radosti, je symbolem přátelství a čistě platonických citů. Růže růžová je vyjádřením obdivu a vděčnosti, evokuje půvab a eleganci. Smícháním různých barev růží můžete vytvořit kytici emocí, takovou lze volit, pokud si svými city nejste úplně jisti. „Miluji Tě“ nejdokonaleji vyjádří 9 červených růží.

Slunečnice
Slunečnice symbolizuje úctu a oddanost, vyjadřuje čisté myšlenky, je symbolem bezvýhradné lásky.
reknete_to_kvetinou_03
Tulipán
Kytice oranžových a žlutých tulipánů znamená vášnivé myšlenky, červené a žluté tulipány se hodí jako blahopřání k nějaké životní události.

Astra
Astra byla ve starověku považována za kouzelný květ. Dnes jsou astry známé jako „talismany lásky“ a „květy dnešního dne“.

Narcis
Narcis symbolizuje nový začátek, je synonymem jara. Čínská legenda praví, že vykvete-li vám narcis na nový rok, přinese to štěstí do vašeho domova. Darovat narcisy znamená darovat štěstí. Pozor – vyvarujte se darování pouze jednoho květu narcisu – to by mohlo naopak přivolat neštěstí.

Orchidea
Orchidea představuje lásku, zralou krásu, sílu a luxus. Ve starověkém Řecku byly orchideje spojovány s mužností.

text: redakce / foto: bigstock / obsahuje komerční sdělení

Doporučené

Přidat komentář