Zdraví

7 potravin pro doplnění energie

Máte pocit, že vám chybí energie? Dostavila se s příchodem jara také jarní únava? Možná vám chybí některé základní vitamíny a minerály. Vybrali jsme proto sedm potravin, které zvýší vaši energii a pomohou zvládnout aktivity náročného dne.

Banán
Banán je vynikajícím, okamžitým zdrojem energie, neboť cukr v něm obsažený tělo rychle stráví. Je skvělým zdrojem draslíku, jehož snížená hladina může mít za následek pocit fyzické slabosti. Díky vysoké hladině tryptofanu, který si tělo přemění na serotonin (neurotransmiter), pomáhá konzumace banánu překonat deprese, které může právě nedostatek serotoninu vyvolat.

Vlašské ořechy
Hrst vlašských ořechů ve vašem jídelníčku určitě zvýší vaši energii. Vlašské ořechy jsou jedním z nejlepších zdrojů rostlinných bílkovin. Obsahují vysokou koncentraci omega-3 mastných kyselin, jsou také dobrým zdrojem vlákniny, vápníku pro vaše kosti a několika dalších základních živin, které vaše tělo potřebuje, aby fungovalo efektivně a mělo dostatečné množství energie.
potraviny_zvyseni_energie_02
Jogurt
Jogurt dodá vašemu tělu nejen bílkoviny a vápník, ale také probiotické bakterie, které zlepšují trávení a imunitu. Jedna porce jogurtu je významným zdrojem draslíku, fosforu, riboflavinu, jódu, zinku, vitamínu B5 a B12, který podporuje správnou funkci nervového systému.

Ovesná kaše
Ovesné vločky jsou ideálním zdrojem energie, nejlépe však před polednem. Komplexní sacharidy, v kaši obsažené, pomáhají kontrolovat hladinu cukru v krvi a prodlouží pocit plnosti. Vitamíny skupiny B jsou pak známé svým kladným vlivem na úroveň energie organismu.

Čočka
Čočka by měla být jádrem vaší každodenní stravy. Je bohatá na bílkoviny, esenciální aminokyseliny, minerály a vitamíny a může nahradit rýži nebo těstoviny v téměř každém receptu. Čočka snižuje hladinu cholesterolu. Železo v ní obsažené je důležité pro přenos kyslíku v těle a díky komplexním sacharidům dodává tělu stabilní zdroj energie.
potraviny_zvyseni_energie_03
Vejce
Vejce jsou jednou z potravin, které mnoho lidí podceňuje. Vejce jsou bohatá na bílkoviny, aminokyseliny a omega-3 esenciální mastné kyseliny, které jsou životně důležité pro růst svalů, silný imunitní systém, mozek a rovnováhu tekutin v těle. Vejce jsou významným zdrojem energie i proto, že obsahují více než deset klíčových živin, které jsou nezbytné pro vaše tělo.

Hořká čokoláda
Hořká čokoláda je nejen skvělým zdrojem energie, ale je také plná srdci prospěšných antioxidantů. Kromě toho obsahuje kofein, stimulant, který pomáhá udržet vaše tělo bdělé a zlepšuje látkovou výměnu.

text: redakce / foto: bigstock

Doporučené

Přidat komentář