Zdraví

5 potravin, které vás zbaví špatné nálady

Víte, že to, co jíte, může mít vliv i na to, jak se cítíte? Určité druhy potravin vám můžou pomoci k tomu, abyste se cítili lépe, jiné vás naopak můžou udržovat ve špatné náladě. Takovou potravinou je například bílé pečivo. Dnes se ale zaměříme na potraviny, které podporují dobou náladu.

Mořské plody
Vysoký obsah omega-3 mastných kyselin může za to, že ti, kteří jedí mořské plody pravidelně, bývají veselejší, než ti, kteří se těmto potravinám vyhýbají, je u nich také nižší riziko vzniku duševních poruch.

Vitamín C
Také potraviny s vysokým obsahem vitamínu C mohou výrazně zlepšit vaši náladu. Vitamín C totiž zvyšuje hladinu serotoninu v mozku. Lidé se sníženou hladinou serotoninu více propadají stresu, úzkosti a depresím. Velké množství vitamínu C můžete získat například z černého rybízu, jahod, kiwi, paprik, brokolice, růžičkové kapusty nebo petrželové natě.
potraviny_proti_spatne_nalade_01
Kurkuma
Účinným lékem proti depresím může být také kurkumin, jenž je hlavní složkou kurkumy – koření, které je také nazýváno indickým šafránem nebo žlutým zázvorem. Jako bonus je kurkuma plná antioxidantů, které naše tělo chrání před nebezpečnými volnými radikály.

Vlašské ořechy
Podobně jako mořské plody, jsou i ořechy obdařeny vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin, které jsou dobré pro funkce mozku. Ne náhodou vypadá vlašský ořech jako malý mozek, možná nám tak příroda chtěla naznačit, na co je vlašák dobrý. Vlašské ořechy také obsahují velké množství antioxidantů, které bojují proti poškození DNA mozkových buněk vlivem volných radikálů v těle.
potraviny_proti_spatne_nalade_03
Dýňová semínka
Dýňová semínka jsou přímo koktejlem léčivých látek. Mimo jiné obsahují velké množství tryptofanu, prekurzoru serotoninu, který je následně přeměněn na melatonin, tzv. hormon spánku. A jak je známo – dobrý spánek podporuje dobrou náladu. Navíc jsou také dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin, obsahují antioxidační vitamíny (například vitamín E) a minerály, mají protiplísňové a protivirové účinky.

text: redakce / foto: bigstock

Doporučené

Přidat komentář