Hubnutí

Jak na zdravé hubnutí aneb nehoňte se za dietami!

Blíží se období tílek, šortek, sukní, šatů a plavek a leckterá z nás začíná zkoumat své tělo a to, jaké škody na něm napáchala zima a náš životní styl v tomto období. Zkoušíme lecjaké rychlé diety a výsledek nikde. Dosáhnout trvalého úspěchu a udržet si zdravou váhu může být těžké. Nicméně existuje spousta malých věcí, které můžete dělat a třeba zjistíte, že právě to je klíčem k úspěchu.

Síla je v jednoduchosti
Jak se říká: „V jednoduchosti je síla“. Stejně tak to platí i při dietách. Zkrátka, sníte-li více kalorií, než spálíte, budete přibírat na váze. Budete-li jíst méně kalorií, než spálíte, budete hubnout.
Až příliš často děláme hubnutí mnohem obtížnější, než je. Trápíme se extrémními dietami, které nás nechávají vyhladovělé, podkopávají naše úsilí zhubnout a náš životní styl dělají nezdravým.
zdrave_hubnuti_02
Je tu lepší způsob!
Stačí si vytvořit nové stravovací návyky a preferovat jídla s nižším obsahem kalorií (například bramborovou kaši vyměnit za vařené brambory, kapustu za zelí, bílý rohlík za celozrnný…).

Klíčem je tedy změna životního stylu, nikoli střídání krátkodobých diet. Trvalé hubnutí je běh na dlouhou trať a je při něm důležitý výběr takových potravin, které budou fungovat v dlouhodobém horizontu. Příliš rychlé hubnutí může mít neblahý vliv na vaše tělo, ale také na vaši mysl. Můžete se náhle cítit vyčerpaná, nemocná, bez energie a spíše než tuk budete ztrácet především vodu a svalovou hmotu.

Nastavte si cíl a motivaci
Krátkodobé cíle, jako například vejít se na dovolené do plavek obvykle příliš nefungují a můžete si spíše uškodit. Najděte si tu správnou stravu, která nejen že vám pomůže zdravě hubnout, ale bude vám i chutnat. Pokud váš plán nezafunguje, zkuste jiný – například přidejte trochu pohybu (místo tramvají, jděte pár stanic pěšky…).

Existuje mnoho způsobů jak zhubnout. Důležité je najít ten správný právě pro vás.

text: redakce / foto: bigstock

Doporučené

Přidat komentář