Cestování

11 nejkrásnějších míst stvořených pro šnorchlování

Šnorchlování je skvělý způsob, jak si prohlédnout krásy, které nám může moře nabídnout: vířící hejna ryb, nádherné korálové útesy, rejnoky a dokonce i žraloky a velryby. Na rozdíl od potápění nám umožňuje zůstat částečně v našem vlastním elementu a přesto nakouknout do podmořského světa. Je také levnější, nevyžaduje certifikaci a není tak náročné na fyzickou kondici. Šnorchlování stojí za to vyzkoušet všude, kde je voda čistá a mělká. Na některá z míst, která vám představíme, je snazší se dostat než na jiná, ale všechna rozhodně stojí za návštěvu. Tak šnorchl, masku a ploutve do ruky a vyrážíme…

Ostrov Bonaire, Antily, Karibik
Jeden z ostrovů Nizozemských Antil leží v jižní části Karibiku při pobřeží Venezuely. Všeobecně je považován za jednu z nejlepších lokalit na potápění a šnorchlování na světě. Vody v okolí Bonaire jsou chráněny v rámci Národního mořského parku už více než 30 let, takže jde o jedno z nejzachovalejších podmořských prostředí v Karibiku a domov zdánlivě nekonečného množství korálů, tropických ryby a mořských koníků. Přidejme k tomu slabé proudy a úžasnou viditelnost po celý rok a máme opravdový ráj šnorchlování.
snorchlovani_destinace_04
Velký bariérový útes, Austrálie
Velký bariérový útes je největší korálový útes na světě táhnoucí se asi 2000 kilometrů podél pobřeží Queenslandu. Na severu je vzdálen pouze 50 kilometrů od pevniny. Mnoho míst je dostupných jen na lodi, ale ostrovy Green, Heron a Lady Elliot nabízí šnorchlování přímo z pláže. Obrovské mělčiny jsou obývány sibou skvrnitou, rejnokem manta, karetou obrovskou, stovkami druhů korálů, útesových ryb a měkkýšů.

Fernando de Noronha, Brazílie
Souostroví u pobřeží Brazílie je na Seznamu světového dědictví UNESCO, což zajišťuje ochranu této krásné lokality, kde viditelnost dosahuje až 50 metrů. Fernando de Noronha nabízí více než dvě stě druhů ryb, pět druhů žraloků, mořské želvy a delfíny.

Pláž Kahaluu, Havaj
Plavání s mořskými želvami v Kahaluu Beach Park, který se nachází pět a půl kilometru jižně od Kailua-Kona na ostrově Havaj, je hlavním lákadlem této destinace. Karety obrovské sem přivádí pramen sladké vody, který protéká černým pískem pláže, a mísením se slanou vodou stimuluju růst řas, které jsou oblíbenou potravou těchto mořských želv.
snorchlovani_destinace_01
Ostrov Uepi, Šalamounovy ostrovy
Korálový ostrov se nachází severovýchodně od australského pobřeží. Je jen 1,5 kilometru dlouhý a 600 metrů široký, ale laguna Marovo (největší laguna svého druhu na světě) nabízí vody bohaté na podmořský život a také plavání se žraloky.

Ostrov Menjangan, Bali, Indonésie
Menjangan je neobydlený ostrov, který je součástí Národního parku West Bali, přístupný na jednodenní výlety. Ostrov je obklopený korály, plný tropických ryb a mořských želv.

Ostrov Plaza Sur, Galapágy
Ostrov Plaza Sur nebo také South Plaza je malý ostrov o velikosti pouze 0,13 čtverečního kilometru. Na skalnatém ostrově hnízdí Faeton červenozobý a Racek galapážský, čas ve vodě můžete strávit s hravými lachtany, kteří tuto oblast obývají.
snorchlovani_destinace_05
Salt Cay, Turks a Caicos, Karibik
Tropické ostrovy ležící jihovýchodně od Baham nabízí mnoho atraktivních míst a živočichů k vidění, mimo jiné lesy korálů Elkhorn obývané žraloky vouskatými a rejnoky. Zpestřením je vrak britské fregaty HMS Endymion, která ztroskotala na korálovém útesu v roce 1790 a leží v hloubce pouhých 20 metrů.

Rurutu, Francouzská Polynésie
Nejlepší doba k návštěvě tohoto malého ostrova jižně od Tahiti je mezi listopadem a srpnem, kdy migrace přivádí velryby keporkak k pobřeží ostrova, kde porodí svá mláďata. Šnorchlování mezi těmito 40 tunovými obry je nádherný, nezapomenutelný zážitek.

Ostrov Sipadan, Malajsie
Sipadan je oceánský ostrov, který vyrůstá z mořského dna v hloubce 600 metrů. Moře v okolí ostrova je domovem více než 3000 druhů ryb, což z této lokality dělá jedno z nejbohatších míst mořského života na naší planetě. Šnorchlování vám dává možnost pozorovat například karetu pravou a obrovskou, barakudy a také žraloky kladivouny a žraloky obrovské.
snorchlovani_destinace_02
Ostrovy Bimini, Karibik
Drobné ostrovy Bimini jsou součástí Bahamských ostrovů a nabízejí velkou škálu podmořských krás, včetně korálových zahrad, spousty útesových ryb a možná i legendární ztracené město Atlantis, tajemné paralelní linie obdélníkových kamenů v hloubce 5 metrů. Ti, kteří budou mít štěstí, si užijí šnorchlování se skupinou delfínů.

text: redakce / foto: bigstock, archiv, Jan Wasserbauer

Doporučené

Přidat komentář