Představujeme

Charity Pot: sedm ingrediencí z celého světa v jednom kelímku

Myslíte, že by Lush mohl jít dál, než jen kupovat suroviny z fair trade zdrojů a namísto toho vytvořit partnerství podporující komunity, které je vyrábějí? ANO!

SLush Fund
Mechanizmus SLush Fund je jednoduchý a přímý: 2% výdajů Lush na suroviny a obaly jsou vložena do fondu. Tyto peníze jsou pak použity pro zahájení činnosti dlouhodobě udržitelných farmářských a obecních projektů, a to úplně od píky. Některé z nich produkují úžasné ingredience pro výrobky Lush. SLush Fund stojí na hlavních zásadách permakultury, což je systém přirozeného procesu založený na obohacování místních ekosystémů, upřednostnění dlouhodobě udržitelných způsobů pěstování před konvenčním zemědělstvím. 1,2 milionu liber (přes 40 milionů českých korun) dodnes vynaložených pomohlo podpořit pokračování rozvoje 32 projektů v 19 různých zemích, z nichž sedm vyrábí suroviny, které si našly cestu do Charity Pot: silice z růžového dřeva a z ylang-ylang, geraniová silice, silice z moringy, čerstvá aloe, bambucké máslo a fair trade bio kakaové máslo.

charity_pot_04I když je to úplně oddělená a rozdílná iniciativa, Charity Pot je další příležitostí jak chce Lush ukázat podporu projektům, kterým věří. Každý haléř, který zákazníci Lush utratí za Charity Pot je (po odečtení DPH) věnován na pečlivě vybrané programy na pomoc lidem, zvířatům a přírodě. A tak ten, kdo si koupí Charity Pot, automaticky podporuje některou z těchto iniciativ SLush Fund – a navíc navyšuje zdroje pro kampaně v přední linii.

New Charity Pot
…aneb dobročinný kelímek, který dělá mnoho dobrého, a to nejen pro vaši pokožku. Tenhle štědrý krém s novou, samo-konzervační recepturou nejenže krásně opečuje vaši pokožku, ale také podpoří drobné charitativní skupiny, se kterými Lush spolupracuje. Krém je nabízen ve dvou velikostech, 50 ml (za 135 Kč) a 250 ml (za 495 Kč).
charity_pot_03
Co dělá Charity Pot tak výjimečným?

Aloe z Keni
Inspirována vzrostlou rostlinou aloe se spoluzakladatelka Lush Helen rozhodla, že by se chtěla pustit do něčeho vyráběného z čerstvých listů aloe. A tak se koordinátorka SLush Fundu Cadi spojila s masajským permakulturistou Josephem Lentunyoem, aby pracovali spolu se ženami pěstujícími aloe ve vyprahlé oblasti Laikipia v Keni.
charity_pot_05
Silice z růžového dřeva z Peru
Když se tým nákupčích ocitl uprostřed šesti tisíců hektarů peruánského pralesa, situace vypadala skutečně neradostně. Les, obhospodařovaný místním permakulturním expertem, Limberem Cabrerou, byl v zuboženém stavu – částečně vykácený, půda vyčerpaná, velmi málo rostlin i živočichů. Nejlepším způsobem jak zachránit tento kus země bylo zakoupit koncesi, vyhnat dřevorubce a regenerovat ekologii lesa. Ale jak podpořit tento projekt tak, aby byl schopen se udržet sám? Odpověď měla být nalezena ve stromech dávajících růžové dřevo. Limber vytvořil téměř z ničeho životaschopný a vysledovatelný řetězec dodávek růžového dřeva.

Moringa z Ghany
V Ghanském permakulturním ústavu jde pěstování hub ruku v ruce s produkcí moringového oleje, další z hlavních surovin krému Charity Pot. SLush našel při tomto projektu spřízněnou duši: Paul Yeboah, ředitel Ghana Permaculture Network je oddaným odborníkem permakultury se schopností opět vdechnout život zdegenerované zemi, aby tam pěstoval tolik potřebné plodiny. Charakteristickou vlastností zvolených 24 akrů půdy u Techimanu v Ghaně byla chronická neúrodnost. Nyní v tomto na živočichy bohatém lese se spoustou potravy a školicím areálu roste moringa, nazýzvaná „zázračná rostlina“. Moringu dáváme do krému Charity Pot poté, co je vylisována a je z ní získán lehký a na antioxidanty bohatý olej.
charity_pot_02
Ačkoli naleznete ingredience pocházející z projektů SLush Fund v mnoha výrobcích Lush, jenom v krému Charity Pot je jich sedm pohromadě. Z důvodu způsobu, jakým podporujeme pěstování těchto surovin, mohou být tyto látky dostupné omezeně a jako takové jsou předmětem změny. Vytváříme podporující výkupní programy, abychom zajistili, že je postaráno i o farmáře a půdu.

Používání surovin z projektů SLush Fund pro krém Charity Pot je významným počinem, protože Lush nemá ani haléř z jeho prodeje – ani na pokrytí nákladů na tyto suroviny. „Používat suroviny ze zdrojů SLush Fund je opravdu velká věc,“ říká vedoucí parfémář a nákupčí Lush, Simon Constantine. „Koupíte-li si krém Charity Pot, dostanete báječné a vysledovatelné ingredience,“ říká Simon. „Tak jen si ho kupujte a užívejte.“

zdroj: Lush

Doporučené

Přidat komentář