Profíci radí

Konec padání vlasů je konečně na dosah!

Řídnutí a padání vlasů je velmi stresující, ovšem často nedílnou součástí života mnoha mužů i žen. U mužů častěji než u žen je na vině genetika, přesto se však bavíme jen o asi 10 % všech případů. Mnohem častěji tak za ztrátou bujné kštice stojí hormonální změny, různá onemocnění, ale také nezdravý způsob života nabitý spěchem, stresem a nevhodnou stravou, nadměrné užívání léků, znečištěné životní prostředí a nevhodně zvolená péče plná chemikálií.

Často se stává, že jakmile začneme pociťovat první příznaky řídnutí vlasů nebo v touze po zlepšení jejich kvality, sáhneme po doplňcích stravy, které se pyšní složením, jež přinese našemu účesu blahodárné účinky. Ve skutečnosti se však může stát, že naše vlasy a mnohdy i celý organismus zatíží dalšími látkami, které situaci jen zhorší. Mnohem lepší, než do těla dostávat vitamíny a minerály v jejich koncentrované, a tedy nepřirozené podobě, je zaměřit se na svůj jídelníček. Stačí položit si otázku: Přijímám dostatek potravin bohatých na vitamíny skupiny B a C a minerály, jako je železo, zinek, selen a hořčík či omega mastné kyseliny?

Tápete nad tím, v jakých potravinách se toto poměrně široké spektrum důležitých látek vyskytuje? Například vitamíny skupiny B, především riboflavin, který má na kvalitu vlasů největší vliv, najdete v kvasnicích, vnitřnostech (tam najdete i železo), mléce, vejcích nebo rybách. Zdrojem vitamínu C jsou především citrusové plody a další druhy nejen exotického ovoce, ale také například šípky nebo i mnoho druhů zeleniny, třeba zelí.

Na kvalitu vlasů má vliv i dlouhodobé držení redukčních diet. Pokud tedy máte problémy s vypadáváním vlasů, na jakékoli redukční diety raději zapomeňte.
paul_mitchell_konec_vypadavani_vlasu_03
Příčinou padání vlasů mohou být také poruchy štítné žlázy. Hormony štítné žlázy totiž kontrolují látkovou výměnu toku krve ve vlasových koříncích. Pokud máte problémy se štítnou žlázou, měli byste se zaměřit na potraviny bohaté na jód – například mořské řasy a mořskou zeleninu, topinambury, kravské mléko, fenykl, vejce, sůl obohacenou jódem, ryby, banány nebo mandle. Doporučuje Ivana Bednářová Častvajová, BA, výživová poradkyně.

Nezanedbatelný podíl na kvalitě a hustotě vlasů má také vitamín D. Udržení správné hladiny vitamínu D v těle není nic složitého. Stačí pravidelně (každý den) pobývat na slunci. V létě asi 15 minut, v zimě, kdy jsme více oblečeni a kůže neabsorbuje tolik slunečního záření, by to mělo být asi o 10 minut déle. Samozřejmě s tím, že nesmíme zapomenout na dostatečnou ochranu před UV zářením! Vitamín D tak člověku chybí jen málokdy, naštěstí! Z potravin je totiž poměrně složité jej získat, protože se v nich jednak vyskytuje jen ve velmi nízké koncentraci a navíc ty, ve kterých je ho nejvíc, nepatří zrovna do zdravého jídelníčku. Je to sádlo, olej z tresčích jater nebo slanina.

Oslabení vlasů vzniká nejen nedostatečnou výživou jejich cibulek, které pak atrofují a předčasně vypadávají, ale svůj podíl na něm má i zátěž, která přichází zvenčí. Vlasová pokožka se při nedostatečné péči stává zatuhlou, usazují se v ní toxiny a volné radikály. Účinnou metodou proto, abychom se vyvarovali vypadávání vlasů na temeni, kde je nejčastější, je masáž právě tohoto místa.

Svou pozornost bychom také měli věnovat pokožce hlavy jako takové a při výběru pečujících přípravků se nezaměřovat jen na vlasy. Ano, jsou sice na očích, ale pokožka je přece ten důležitý orgán, který je na hlavě drží. Nejen o vlasy, ale především o pokožku hlavy pečuje Tea Tree Scalp. Nezapomeňte, že jen ze zdravé pokožky může vyrůst zdravý vlas. Maz je obvykle přirozenou ochranou pokožky. Pokud se ho na hlavě ale nachází přebytek, což se stává hlavně při špatné technice mytí, kdy se soustředíme jen na vlasy a ne na kůži, zoxiduje ve vlasových folikulech a ohrožuje zdravé cibulky, které jsou pak mnohem náchylnější k vypadávání.

Dalším krokem na cestě za zdravými vlasy je výběr správného a kvalitního přípravku. Tak, jako bychom si na tvář nikdy nedali nevyhovující krém, tak by ani na vlasy a pokožku hlavy nikdy neměla přijít péče, která je pro ni nevhodná.

Když shrneme všechny zmiňované faktory ovlivňující růst vlasů, najdeme řešení v nové řadě produktů Paul Mitchell® Tea Tree Scalp Care Anti-Thinning (samozřejmě se netýká stravy, tu ovlivnit nedokážeme). TeaTree Oil, australské kakadu švestky, ženšen, keratin, biotin, niacin – to je jen malý výčet aktivních látek, které jsou obsaženy v šamponu, kondicionéru a toniku. Díky unikátní kombinaci těchto složek dochází k aktivaci správné cirkulace krve ve vlasové pokožce, jejímu okysličení a zároveň šetrnému čištění s důležitou stimulací vlasových folikul. Přípravky zároveň dodávají vlasovým cibulkám vyváženou výživu, obnovují přirozenou bakteriální mikroflóru, která je žádoucí pro zdravý vývoj vlasů a pomáhají optimalizovat tvorbu mazu. Oslabení vlasů a jejich padání se po pravidelném používání zastaví a podpoří se rychlost růstu vlasů. Pro Paul Mitchell® komentoval Aleš Jurnykl.
paul_mitchell_konec_vypadavani_vlasu_02
Pokud pociťujete výrazné vypadávání vlasů s tím, že změna jídelníčku ani zvýšená péče nepřinášejí žádné výsledky, neváhejte s návštěvou kožního lékaře. Jedině on dokáže stanovit správnou příčinu vašeho problému a pomoci vám!

Novinka – Scalp Care – přirozeně silnější a plnější vlasy

Tea Tree anti-thinning Shampoo
Barvostálý, šetrně ošetřuje nečistoty a díky směsi Regeniplex (švestka, květ jetele, kurkuma atd…) stimuluje pokožku hlavy.

Tea Tree anti-thinning Conditioner
Lehký kondicionér rozplétá jemné a křehké vlasy, aniž by je zatěžoval.

Tea Tree anti-thinning Tonic
Sprej na pokožku hlavy, který zajistí optimální prostředí pro hustší, silnější a plnější vlasy.

Produkty jsou dostupné v kadeřnických salonech, jejichž seznam najdete na: www.paulmitchell.cz

Zdroj: Paul Mitchell / komerční sdělení

Doporučené

Přidat komentář