Zdraví

10 výhod kokosového oleje pro vaše zdraví

Používání kokosového oleje není v českých kuchyních příliš rozšířené. Známe ho spíše jako prostředek na masáže, v boji proti vráskám nebo jako hydratační přípravek na vlasy a pokožku těla.

Kokosový olej má však pro své mnohé výhody šanci stát se číslem jedna ve vaší kuchyni.

Dieta
Používání kokosového oleje místo jiných olejů je dobré pro snížení objemu břišního tuku a vůbec pro hubnutí – středně dlouhé řetězce mastných kyselin zrychlují metabolismus, jelikož jsou oproti dlouhým řetězcům snadno stravitelné. Je-li metabolismus pomalý, má tělo tendenci ukládat tuk a přibírat na váze. Pokud jej zrychlíte, spálíte více kalorií, aniž byste museli dělat něco navíc.

Cukr
Dalším důvodem proč přidat kokosový olej do svého jídelníčku je jeho schopnost udržet v krvi stabilní hladinu cukru. To hraje důležitou roli i v tom, jak se budete celý den cítit. Kolísavá hladina cukru je velkou zátěží především pro mozek. Se stabilní hladinou cukru v krvi se vám bude nejen lépe pracovat, ale také lépe žít.

Energie
Kokosový olej stimuluje činnost štítné žlázy, což vede k pocitu zvýšené energie a větší aktivitě.

Trávení
Kokosový olej výrazně zlepšuje trávení. To vám pomůže rychleji zhubnout, budete se cítit lehčí a zdravější.

Imunitní systém
Jste náchylní k chřipkám, nachlazení a virózám? Kokosový olej dokáže zničit viry a bakterie, jejichž působení vede k celé řadě zdravotních problémů. Posiluje imunitní systém jako celek.

Detoxikace
Pokud hledáte způsob, jak udržet své vnitřní tělo čisté, měli byste rozhodně do svého detox programu přidat kokosový olej. Očistí vaše tělo od toxinů, které by v něm jinak bujely a přispívaly k dalším problémům.

Ledvinové kameny
Máte-li v rodinné anamnéze ledvinové kameny a panují u vás obavy, že by to mohlo postihnout i vás, měli byste kokosový olej užívat každý den. Kokosový olej dokáže ledvinové kameny rozpouštět tak, aby byly lehce vylučitelné močí. Je tak menší pravděpodobnost vzniku problémů spojených právě s ledvinovými kameny.
kokosovy_olej_pro_vase_zdravi_02
Cholesterol
Cholesterol je pro náš organizmus nezbytný. Dělí se na dobrý HDL a špatný LDL cholesterol. Dobrý cholesterol dopravuje cholesterol z krve do jater, a tak chrání cévy před jeho usazováním. Kokosový olej zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu, snižuje riziko cukrovky a srdečních chorob.

Zubní kaz
Kokosový olej obsahuje látky, které ničí růst bakterií způsobujících zubní kaz. Je to tedy jednoduchý způsob, jak udržet zuby zdravé mezi pravidelnými lékařskými prohlídkami.

Kosti
Máte-li obavy například z osteoporózy, pusťte do svého života kokosový olej. Kokosový olej předchází řídnutí kostí a podporuje jejich zdraví.

Kokosový olej má lahodnou chuť i vůni, a lisovaný za studena si uchovává vitamíny A, C a E. Obsahuje lidskému tělu prospěšné mastné kyseliny, především pak kyselinu laurovou. Kokosový olej můžete používat na přípravu studených i teplých pokrmů a také na smažení. Je tepelně stabilní, nepřepaluje se. Je výborný pro přípravu orientální kuchyně. Přidat si jej můžete jak do obilné kaše, tak do salátu.

text: redakce / foto: bigstock, pixmac

Doporučené

Přidat komentář