Zdraví

Mátový olej pro kůži, vlasy, nehty, zuby a zdraví

Olej z máty peprné je běžně používán k aromatizaci potravin a nápojů a jako přísada do kosmetických produktů. Jeho přínosy pro zdraví jsou dnes již nezpochybnitelné. Věděla jste však, že může výrazně zlepšit také kvalitu vlasů a vlasové pokožky a pomoci udržet zdravé vaše nehty, zuby a dásně?

Zdraví
Mátový olej je ceněn zejména pro svou schopnost léčit zažívací a dýchací potíže, nevolnost, žaludeční křeče a ulevit od bolesti hlavy. Obsahuje řadu minerálů a živin, včetně hořčíku, vápníku, draslíku, manganu, mědi, železa a kyseliny listové. Obsahuje také omega-3 mastné kyseliny, vitamín A a C. Je vynikajícím domácím lékem na nevolnost a migrény. Stejně jako většina esenciálních olejů je i máta schopna poskytnout úlevu od stresové zátěže, deprese a duševního vyčerpání. Stimuluje duševní aktivitu a čistí mysl. Mentol, který je v mátě hojně zastoupen, pomáhá čistit dýchací cesty, poskytuje okamžitou, i když pouze dočasnou úlevu od respiračních potíží.
matovy_olej_02
Chrup
Díky svým antiseptickým vlastnostem je mátový olej užitečný v péči o chrup. Bojuje proti bakteriím v ústech a tím pomáhá chránit vaše zuby a dásně před choroboplodnými zárodky. Je tedy často přidáván do zubních past.

Nehty
Pro své antimykotické vlastnosti je mátový olej ceněn také v péči o nehty. Lokálně aplikovaný může výrazně omezit šance na plísňová onemocnění nehtů, která postihují stále více lidí (zejména jím trpí nehty na nohou).

Vlasy a vlasová pokožka
Olej z máty peprné může zmírnit pocit podráždění vlasové pokožky a výrazně přispět k posílení růstu vlasů. Stačí vmasírovat několik kapek mátového oleje smíchaného s pár lžičkami vody (3/3) přímo do pokožky hlavy. Pravidelné masírování snižuje podráždění pokožky, stimuluje růst vlasů, podporuje jejich zdraví a lesk. Pomáhá odstraňovat lupy a vši.
matovy_olej_03
Kůže
Zklidňující vlastnosti předurčily mátový olej také k péči o pokožku celého těla. Používá se k potlačení různých kožních problémů, jako jsou vyrážky, plísňová onemocnění, akné, pupínky, černé tečky a zarudnutí kůže. Vysoce účinný je zejména na mastnou pleť se sklonem k akné. Snižuje nadměrnou produkci mazu, má stahující, antiseptické a protizánětlivé účinky. Mentol v mátě peprné podporuje čistotu a zdraví pleti. Smíchaný s dalšími přírodními oleji přináší další výhody v péči o pokožku. Lze ho použít na masáže, do parních lázní, ale také na zábaly.

text: redakce / foto: bigstock / koláž: pixmac, Wikimedia Commons – Kham Tran

Doporučené

Přidat komentář