Sport

Pojďme na golf, konec předsudkům!

Pokud jste ještě nikdy nebyli na golfovém hřišti, pojďte tam s námi! Ať už se jen projdete areálem, dáte si něco dobrého v restauraci, nebo si i zkusíte poprvé golf, bude to vždy příjemné.
Jdeme_na_golf_03
Na golfové hřiště normální člověk prý nesmí ani vkročit
Proč by nesměl? Jen je potřeba vědět, že na golfovém hřišti se hraje golf od časných ranních hodin až do tmy a že zásah letícím golfovým míčkem je bolestivý. Ale koho by napadlo jít se procházet na fotbalové, baseballové nebo tenisové hřiště v době utkání? Takže, pokud nejste hráči golfu, vstupujte na golfové hřiště jen po přístupových cestách.

Jak do golfového areálu a co tam
Jste vítáni! Jste vítáni, i kdybyste přišli jen na kávu, posedět na terase a potěšit se krásou upravených ploch a přírody. Vstupte dveřmi, vraty, branou, přes závoru… Vstup do golfových areálů je až na výjimky volný a závory či jiné zábrany jsou jen proti lupičům. Z parkoviště obvykle vede cesta do recepce – tam jsou k dispozici veškeré informace. Nebudete-li něco vědět či si nebudete jisti, ptejte se na recepci. V golfovém areálu jsou ještě obvykle restaurace či jiná občerstvovací zařízení, toalety, šatny a klubovna. Restaurace a občerstvení jsou přístupné všem, toalety a šatny těm, kteří je potřebují, a klubovna je určena především členům klubu. A jak to na hřišti chodí, nejlépe poznáte třeba z pohodlí restaurace. Dáte si svůj oblíbený nápoj a budete se dívat. Velmi rychle zjistíte, o co na daném hřišti jde, jaká je tam atmosféra a buď se budete cítit jako doma, nebo aspoň příjemně, anebo ne.  V některých restauracích se skvěle najíte, ale v některých se otrávíte cenou. Znám golfisty, kteří si v takových restauracích nekoupí ani vodu a tatranku, protože za ni odmítají zaplatit trojnásobek obvyklé ceny. Pro někoho je zase naopak vyšší cena symbolem sváteční atmosféry. Inu, každý jsme jiný. Ale je dobré vědět…
Jdeme_na_golf_04
Za co se vlastně na golfu platí a kolik
Platí se hlavně za hru na hřišti – za odehrané jamky, za kolo, rundu. Většinou za 9 nebo 18 jamek, podle hřiště a ceny jsou obvykle v pracovních dnech nižší než o víkendech a svátcích. Cenové rozpětí je od nejlevnější hry na devítijamkovém hřišti za cca 300 Kč až po nejdražší hru o víkendu na 18 jamkách za 3000 Kč. Potom se platí za míče na cvičné louce – driving range, kde si míčky vlastně půjčujete, abyste je odpálili z odpaliště pokud možno co nejdál. Cena je asi od 1 Kč/míček. A pokud nemáte své hole, můžete si je na většině hřišť půjčit. Tady jsou ceny velmi různé – asi od 50 Kč za hůl, sada i s bagem jde pořídit od cca 300 Kč. A to je v podstatě vše.

Pokud ovšem nechcete nějaké další vymoženosti – třeba vozík. Vyhlášené „autíčko“ buggy může být v ceně už od 500 Kč, elektrický vozík od cca 300 Kč, ruční vozík od cca 100 Kč. Další služby jsou vždy uvedeny v ceníku hřiště a je jich nepřeberně a nejen golfových. Od umytí auta až po masáže či výživové poradenství.

Co na sebe?
Podle počasí a podle vás. Pokud chcete upoutat pozornost, vezměte si na sebe něco výstředního, chcete-li být nenápadní, buďte nenápadní. Pokud nejdete hrát golf, je v podstatě jedno, co máte na sobě, dobré je ale znát golfovou etiketu a vědět, že se při hře na golfovém hřišti nenosí modré džínsy, pánské kraťasy se nosí trochu delší – minimálně dva palce nad kolena, tričko s límečkem nebo rolákem. Dámy nejen obvykle nenosí taková ta krásná nahá tílka s úzkými ramínky, ale měly by si už doma uvědomit, že budou při hře často v dřepu a budou se ohýbat více než obvykle, tedy je na nich, jak moc či málo svými odhalenými půvaby obohatí design jednotlivých jamek a přírodní panoramata. A boty? Speciální golfové boty jsou speciální tím, že jsou odolné proti vodě a mají podrážku vyrobenou tak, aby neklouzaly po mokré trávě. A to je vlastně vše.
Jdeme_na_golf_02
Užijte si svou první návštěvu golfového hřiště, užijte si tu krásu.

Budete-li mít jakékoli dotazy, třeba ohledně hřiště ve vašem okolí, rádi je zodpovíme.

úvodní foto: Romantická Argentina
text: Leoš Kopecký, www.artis3000.com (texty jsou převzaty z připravované knihy Jak na golf)

Doporučené

2 komentářů

  • Kateřina 14/05/2014 at 13.45

    Zajimalo by me, kdy vyjde zminovana kniha, kolik bude stat a kde bude k dostani. Predem dekuji za odpoved. K.

    Odpovědět

    • Leoš Kopecký 15/05/2014 at 9.50

      Kateřino, dobrý den Vám přeji. Jak na golf vydává vydavatelství Albatros media a bude v prodeji od 2. 6. ve všech dobrých knihkupectvích a prodejnách GolfProfi, cena kolem 200,- Kč. Leoš K.

      Odpovědět

Přidat komentář