Sport

On chce jet s kamarády na golf, a co vy?

Poměrně častá golfová situace mezi mužem a ženou je ta, že on hraje golf dobře a často a ona pořád tak nějak začíná, zkouší hrát, moc jí to nejde, ale chtěla by být s ním. Dokonce je ochotna začít občas trénovat, ale přece jen ten nadšený zápal ze hry neprožívá. Má to řešení? Jde to naladit, aby oba byli spokojení? Mohou jet do Španělska, do Thajska, do Turecka oba? On si chce dobře zahrát s kamarády a ona si chce užít pár dnů volna po svém, trochu si zahrát golf, a pak se slunit, koupat, nechat masírovat a hýčkat.

Ano, jde to, bez problémů, dokonce je golfový svět na to zařízený a ví se, že ženy nehrají tak náruživě jako muži a alternativní program je pro ně obvykle připraven. Chce na to jít jen maličko vstřícně, chytře a bude to krásný výlet, užijete si golf oba a i všechny další výhody dovolené kdekoli na světě…
golf_dovolena_04
Jak na něj
Pokud mužova úvodní věta, tiše a mírně neupřímná, zněla nějak podobně jako: „Miláčku, jedeme s chlapama na pět dnů na golf do Španělska, nechceš jet taky?“, berte to tak, že očekávaná odpověď má znít: „ne, jeď si sám.“ A předpokládané zdůvodnění ženy mělo být něco jako: „nemůžu se uvolnit z práce, dcerka má jít na trhání mandlí, syn má důležitý turnaj v tenise, atd…“

Jenže vám se to zrovna hodí a do Španělska byste klidně jela, ráda si tam zahrála ten svůj golf a užila si středozemní kuchyně, tepla a moře. Takže vaše odpověď bude znít: „Jé, jasně, to je fajn, ale nebudu hrát s vámi. Najdeš mi nějaké lehčí hřiště, třeba jen devítijamkové a já si tam budu hrát.“
golf_dovolena_02
A bude to. On najde pro vás dvě, tři lehčí hřiště někde poblíž hotelu, oznámí to svým kamarádům a někteří taky třeba vezmou manželku či partnerku. Skutečně hlavní důvod, proč chlapi po celém světě jezdí na golf tak často bez partnerek je ten, že si chtějí skutečně zahrát mezi sebou. Pokud ovšem hrajete stejně dobře jako většina chlapů (hřiště pod 100 ran), nebo hrajete ještě lépe, to naopak budete velmi vítána.
golf_dovolena_06
Jak cestovat za golfem (z knihy Jak na golf, vyjde 2. 6. 2014)
Golf je všude na světě stejný. Tedy, co do podstaty – smysl je stejný – dostat míček do jamky. Jinak je ale skoro všude na světě golf velmi odlišný, hřiště jsou jiná, písek v bunkerech je jiný, tráva je jiná, počasí je jiné, greeny jsou jiné, krajina je jiná, panoramata jsou jiná.

Překážky v cestě
Záleží na vás, kam se chcete vypravit, ale rozhodně se neomezujte ve výběru, protože golf se hraje opravdu téměř všude na světě – v Nepálu, na Kubě, v Keni, na Islandu…. Obecným golfovým jazykem je angličtina a je obvyklé, že na naprosté většině hřišť se tímto jazykem alespoň s někým domluvíte, a rozhodně nemusíte anglicky mluvit plynně, základní znalost angličtiny stačí.
golf_dovolena_05
Výběr místa
Jakou máte představu o své golfové dovolené? Golf, to je jasné, ale co k tomu? Nezapomeňte, že golf budete hrát denně asi 5 hodin a co budete dělat potom? Je libo moře, teplo, exotiku, lázně, kulturu, gastronomii, památky, společenskou událost, luxus? Lze objevit romantická místa tiše a diskrétně dýchající jen pro vás a vašeho milovaného partnera, lze si vybrat exkluzivní lokality, kde téměř denně potkáte některou ze světových celebrit  a večerní procházka se bude podobat módní přehlídce. Objevujte, hledejte, přejte si.

Vaše golfová dovolená může splnit mnoho přání a nejen golfových.

Češi na hřišti
Doba, kdy se na nás v německém Bad Griesbach (největší golfový areál v Evropě) dívali podezřívavě, je dávno pryč. Už se ví, že se u nás hraje golf. Patříme do kategorie hráčů hrajících s láskou, srdcem a upřímným nasazením, .. ale pomalu. Rychlost hry je pro nás často trochu problémem, a tak poměrně často provází výlet do ciziny za golfem zklamání ze štvanice místo hezkého zážitku na hřišti. Pokud není pro vás běžné zahrát 18 jamek za méně než 4 a půl hodiny, doporučujeme zajistit rezervaci časů na zahraničním hřišti odpoledne, kdy většinou už je tempo na hřišti mírnější a současně natrénovat zrychlení hry. Kupodivu to není nic těžkého a často stačí naučit se nedohrávat několika centimetrové putty až do jamky a tzv. zvedat míč se započítáním rány (pochopitelně s dohodou se spoluhráči). Hra se tím dost zrychlí. Stejně tak doporučujeme natrénovat používání buggy, které většinou jsou v cizině k dispozici. Autíčko hru zrychluje, ale jen v případě, že to máte „v paži“.
golf_dovolena_03
Užijte si svou golfovou dovolenou.

Text: Leoš Kopecký, Artis 3000, www.artis3000.cz / Foto: dreamstime / Foto Thajsko: www.golfasian.com

Doporučené

Přidat komentář