Hubnutí

Diety – pro a proti: Atkinsova dieta

Atkinsova dieta je dietní program založený na nízkém příjmu uhlohydrátů a vysokém příjmu proteinů. První fáze je zaměřená na rychlý úbytek váhy a trvá alespoň dva týdny, záleží na výši úbytku, který je vaším cílem. Během této fáze jíte pouze proteiny, tuky a minimum uhlohydrátů. Dieta obsahuje i maso, mořské plody, vejce, sýr, některé druhy zeleniny, máslo a oleje. Oproti Dukanově dietě nejsou v první fázi tuky nijak omezeny a můžete konzumovat zeleninu – například papriku, okurku a hlávkový salát. V dalších třech fázích je úbytek váhy pozvolnější, podporováno je pravidelné cvičení. Také můžete jíst více uhlohydrátů, ovoce a zeleniny s cílem zjistit váš optimální příjem uhlohydrátů pro udržení zdravé váhy dlouhodobě. Zatímco první fáze vám pomůže shodit až 7 kg během dvou týdnů, další fáze cca 1 až 1.5 kg týdně.

Dietu vyvinul Robert Atkins v roce 1958 jako řešení svých vlastních problémů s nadváhou a později ji zpopularizoval sérií knih. První – Dietní revoluce Dr. Atkinse – vyšla v roce 1972, druhá – Nová dietní revoluce Dr. Atkinse – v roce 2002, kde upravil části diety, ale svůj původní koncept nezměnil.

Hlavní myšlenka diety je založena na tom, že zatímco standardně tělo metabolizuje pro získávání energie glukózu, při nízké konzumaci karbohydrátů začne využívat uložené tuky.
diety_atkinsova_03
Dieta se dělí na čtyři fáze – indukční, hubnutí, před-udržovací a udržovací fáze.

Indukční fáze
Tato fáze je z celé diety nejvíce omezující a doporučuje se dodržovat po dva týdny. Příjem karbohydrátů je limitován 20 gramy denně, z toho 12 až 15 gramů musí pocházet z listového salátu, případně dalších druhů zeleniny jako je brokolice, špenát, květák, dýně, rajčata a chřest. Celkově je povoleno konzumovat 54 druhů zeleniny. Povoleno je 130 až 170 gramů masa, drůbeže, ryb a vajec v každém jídle, až 130 gramů tvrdého sýra, zelenina s nízkým obsahem karbohydrátů, máslo, olivový olej a další rostlinné oleje. Pití osmi sklenic vody denně je v této fázi povinné. Alkohol je zakázán úplně, kofein je pouze omezen. Doporučuje se denní dávka multivitaminu s minerály. Normální množství jídla v indukční fázi obsahuje asi 20 gramů karbohydrátů, alespoň 100 gramů tuků a asi 510 gramů proteinů.

Hubnutí
Tato fáze spočívá v postupném zvyšování příjmu karbohydrátů, ale tak, aby stále docházelo k úbytku váhy. Denní příjem karbohydrátů se každý týden zvyšuje o 5 gramů. Cílem této průběžné fáze je najít „zlomovou sacharidovou úroveň pro hubnutí“ (Critical Carbohydrate Level for Losing). Některé zdroje uvádějí, že to u většiny lidí není více jak 60 g sacharidů za den. Tato fáze se dodržuje do doby, kdy se přiblížíte cílové váze na 5 kg. V prvním týdnu této fáze byste měli do jídelníčku přidat ořechy a semena, v dalším bobuloviny a dále plnotučné mléko a jogurty jak jsou zařazené v „žebříčku karbohydrátů“. Další příčky žebříku jsou přidávány v omezeném množství a až v před-udržovací fázi. Alkohol je v této fázi povolen, preferují se lihoviny a suché víno.

Žebříček karbohydrátů
– základní zelenina
– ořechy a semena
– bobuloviny
– plnotučné mléko a jogurty
– luštěniny
– rajčatová šťáva
– ovoce
– škrobovitá zelenina
– celozrnné potraviny
diety_atkinsova_02
Před-udržovací fáze
Denní příjem karbohydrátů se v této fázi zvyšuje o 10 gramů týdně, především z jídel z nižších příček „žebříku“. Cílem je najít „zlomovou sacharidovou úroveň pro zachování hmotnosti“ (Critical Carbohydrate Level for Maintenance), to je množství karbohydrátů ve vašem jídelníčku, které můžete zkonzumovat, aniž byste přibírala na váze. Doporučuje se i nadále pít osm sklenic vody denně. Když dosáhnete hmotnosti, kterou jste si na začátku diety předsevzala a jste ji schopna udržet asi tak jeden měsíc, můžete zkusit přidat dalších 10 gramů týdně, ale pouze do doby než zase začnete přibírat. Najít ideální množství karbohydrátů pro udržení váhy může trvat několik týdnů.

Udržovací fáze
Tato fáze je zaměřená na pokračování v návycích, které jste nabyli v předchozích fázích a tím se vyhnuli návratu nejen k předcházejícím návykům, ale také váze.

Pro: Může vám pomoci snížit váhu velmi rychle, což může být dobrá motivace. Vzhledem k tomu, že nezakazuje červené maso, máslo, smetanu, sýr a majonézu je velmi oblíbená u mužů, takže bude jednodušší přesvědčit partnera, aby s vámi dietu sdílel.

Proti: Rychlý úbytek váhy je motivační, ale není dlouhodobě udržitelný. Dieta není nutričně vyvážená a výběr jídla je omezený, takže hrozí, že vás dieta brzy omrzí nebo si začnete vybírat v čem jí dodržet a v čem ne. Vysoký příjem saturovaných tuků může zvýšit riziko srdečních onemocnění, také omezení ovoce a zeleniny se příliš neslučuje s pravidly zdravého stravování a může ovlivnit zdraví kostí a ledvin.

text: redakce / foto: bigstock

Doporučené

Přidat komentář