Zdraví

Dary přírody: Sezamová semínka

Zpestřujete-li si své saláty nebo pečivo přidáním sezamových semínek, věřte, že tím děláte mnoho pro své zdraví. Tato malá křupavá semínka jsou totiž nutričním zázrakem.

Semínka
Sezamová semínka jsou přímo naložena minerály, jako je vápník (pomáhá předcházet rakovině tlustého střeva, osteoporóze, migrénám a PMS. Je prevencí úbytku kostní tkáně, který může nastat například v důsledku menopauzy), hořčík (podporuje cévní a respirační zdraví, je prevencí křečí dýchacích cest u astmatu, snižuje vysoký krevní tlak), měď (poskytuje úlevu u revmatoidní artritidy – snižuje bolesti o otoky), selen, zinek (základní surovina pro produkci kolagenu, podporuje pružnost kůže, pomáhá opravit poškozené tkáně), železo, fosfor a mangan.

Mnoho z těchto minerálů hraje důležitou roli v mineralizaci kostí a regulaci činnosti srdečního a kosterního svalstva. Obsahují nejvíce fytosterolů ze všech běžně využívaných jedlých semen, jsou zdrojem antioxidantů a vitamínů. Obzvlášť bohatá jsou na mono-nenasycené mastné kyseliny a kyselinu olejovou, která pomáhá snižovat „špatný cholesterol“ a zvyšovat hladinu „dobrého cholesterolu“ v krvi. Sezamová semínka jsou také cenným zdrojem bílkovin, vitamínů skupiny B, jako je thiamin, niacin, kyselina listová, pyridoxin a riboflavin a vlákniny, jež je nezbytná pro zdravý trávicí systém a dobré fungování tlustého střeva.

Kromě všech těchto důležitých živin obsahují sezamová semínka dvě jedinečné látky a to: sesamin a sesamolin, patřící do skupiny zvané lignany (látky fenolového charakteru s účinky vlákniny). Mají vliv na snižování cholesterolu, jsou prevencí vysokého krevního tlaku, chrání játra před oxidačním poškozením.

Olej
Ajurvéda využívá sezamového oleje pro zdraví ústní dutiny. Snižuje výskyt zubního plaku, kazivost zubů, opotřebení zubní skloviny a krvácení dásní, posiluje zuby i dásně. Pravidelné používání sezamového oleje při masírování pokožky hlavy omezuje problémy s vypadáváním vlasů, sezamový olej také zabíjí bakterie, které způsobují lupy. Můžete ho využít i v péči o pleť – snadno proniká vrstvami kůže, má hydratační, zvláčňující a protizánětlivé účinky.

text: redakce / foto: bigstock

Doporučené

Přidat komentář