Volný čas

8 nejčastějších novoročních předsevzetí

Více než 75% Čechů si dává novoroční předsevzetí, jen minimum z nich ho ovšem dodržuje déle než jeden měsíc. Zde jsou nejčastější předsevzetí, jimiž se snažíme zlepšit si život.

Zhubnu
Naprosto nejčastějším předsevzetím je, že shodíme nějaké to kilo. Většina lidí, kteří si toto předsevzetí s koncem roku dá, očekává rychlé výsledky. Pokud se tyto nedostaví, pokus o snížení váhy vzdávají. Stanovte si rozumný cíl, i úbytek několika málo kilogramů je dobrá cesta, nemusíte být hned poloviční.

Přestanu kouřit
Druhým nejrozšířenějším předsevzetím a zároveň jedním z nejtěžších je přestat kouřit. Promluvte si s některým z vyléčených kuřáků – valná většina z nich potvrdí, že to byla dlouhá cesta a bylo třeba několika pokusů. Pokud nepomáhá představa lepšího zdraví, zkuste se zamyslet třeba nad tím, kolik peněz byste mohli tím, že přestanete kouřit, ušetřit. To je dobrá motivace, ne?

Konec s alkoholem
Alkoholismus se stává čím dál větším problémem a věková hranice lidí, kteří se stávají závislí na alkoholu, rok od roku klesá. Každý rok mnoho lidí zkouší bojovat s přízrakem alkoholu, málo komu se to však podaří. Pokud jste se rozhodli, že přestanete pít, nebojte se požádat o pomoc své nejbližší či kamarády, nebo se svěřte do rukou odborníkům.
predsevzeti_02
Začnu šetřit
Dalším novoročním předsevzetím se často stává chuť ušetřit peníze. Ať už na dovolenou, počítač, mobil nebo auto, potřebu na něco si ušetřit má stále více lidí. Udělejte si seznam toho, co opravdu potřebujete a co kupujete jen z potřeby něco koupit, případně z marnivosti. Možná se budete divit, kolik položek na seznamu vůbec nepotřebujete, a jak snadné bude během roku ušetřit si na vysněnou věc.

Pryč se stresem
Chronický stres může mít za následek mnoho zdravotních potíží – deprese, nespavost, přibírání nebo naopak rychlé ubývání na váze, srdeční choroby… Málo spánku, špatné stravovací návyky, málo času na odpočinek, to vše přispívá ke stresu. A je to opravdu nutné? Nešlo by alespoň trochu zpomalit, věnovat více času sobě a rodině, svým koníčkům, více spát? Tuto otázku si klade stále více Čechů a jako novoroční předsevzetí si dávají právě pokus o snížení stresové zátěže.

Najdu si lepší práci
Mnoho z nás není spokojeno s prací, kterou vykonáváme, a tak si s koncem roku dáváme předsevzetí, že se pokusíme najít si jinou. To není vůbec jednoduché, nezáleží to totiž pouze na nás, musí být zájem i na straně zaměstnavatele. Výhodou tohoto předsevzetí je to, že na něm můžeme pracovat celý rok (sledovat nabídky, posílat životopisy, chodit na konkurzy) a nemusíme tak „drasticky“ změnit svůj životní styl ze dne na den. Žijete jen jednou – neztrácejte svůj cenný čas tím, že budete dělat něco, co vás nenaplňuje nebo budete pracovat někde, kde vaše schopnosti neocení. Zkuste si najít práci, která vás bude nejen bavit, ve které se budete realizovat, ale také takovou, která vám přinese uspokojení v oblasti financí. A když to nevyjde letos? Nevadí, i snaha se cení a příští rok to může být s hledáním nové práce lepší.
Concentrated man with slingshot aim / modern office man at working place sloth and laziness concept
Budu se učit
Nezáleží na tom, kolik vám je let, něčemu se učit můžete celý život. Čím více toho budete umět, tím větší šance v životě máte. Získáte tak pocit úspěchu, potkáte nové lidi, vytvoříte si nové možnosti. Ať už půjde jenom o kurz nebo zkusíte vystudovat školu či učební obor, dáváte si tím jedno z nejjednodušších a nejvíce motivačních předsevzetí vůbec.

Budu cvičit
Pravidelné cvičení je spojeno s mnoha zdravotními výhodami. Je prokázáno, že pravidelný pohyb snižuje riziko vzniku mnoha onemocnění – zejména pohybového aparátu, napomáhá dosažení a udržení optimální hmotnosti, zlepšuje náladu. Stručně řečeno, cvičení vás může udržet zdravé a budete se cítit i vypadat lépe. Málokteré předsevzetí vám do života přinese tolik pozitiv.

text: redakce / foto: dreamstime

Doporučené

Přidat komentář