Cestování, Sport

Potápění v Rudém moři

Potápění a další dobrodružné sporty už dávno nejsou jen doménou mužů, stále častěji pronikají i do světa žen a proto se jimi budeme zabývat i v našem časopise.

Nádherné korály, přes tisíc druhů ryb, útesy, vraky a fantastická viditelnost, dělají z Rudého moře jednu z nejlepších potápěčských destinací na světě. Když k tomu připočítáte skvěle vybavené potápěčské základny a teplou vodu prakticky po celý rok (v zimních měsících klesá teplota na „studených“ 22 stupňů Celsia), tak je zkrátka nemožné vynechat Rudé moře z potápěčských plánů.

Ať už bude potápění v Rudém moři součást rodinné dovolené (většina míst nabízí půldenní a celodenní výlety za potápěním), nebo se vydáte na týdenní potápěčský ‚safari‘ výlet lodí (nabízený i českými kluby potápění), bude to stát určitě za to.

Rudé moře, jako potápěčskou destinaci, představili světu expedice Hanse Hasse v roce 1950 a později Jacques-Yves Cousteau. „Rudé moře je koridor zázraků – nejšťastnější hodiny mých potápěčských zážitků jsem strávil tam,“ řekl Cousteau, který zde natočil první podmořský barevný film.

„Rudé moře je koridor zázraků – nejšťastnější hodiny mých potápěčských zážitků jsem strávil tam,“ řekl Cousteau.

Nejoblíbenější lokality:

Ras Mohammed
Ras Mohammed se nachází přibližně 20 kilometrů jižně od Sharm El Sheikhu, na jižním cípu Sinajského poloostrova. Ras Mohammed byl prvním národním parkem v Egyptě. Obklopen nádhernými korálovými útesy, park nabízí bohatou rozmanitost korálů, ryb a dalších mořských živočichů. Potápění je povoleno pouze na vyhrazených místech. Útesy Shark a Yolanda Reef jsou nejlepší místa k potápění na Ras Mohammed a nabízí příležitost pozorovat snad všechny druhy ryb Rudého moře.

Thistlegorm
Potápění na vraku Thistlegorm v severní části Rudého moře je dobrodružství, které si nenechte ujít. Tato obchodní válečná loď se potopila v roce 1941 poté, co byla zasažena německou bombou. Loď byla znovu objevena Jacquesem Cousteauem v roce 1956. Mezi troskami najdete snad všechno, od pneumatik, motocyklů a nákladních vozů, po děla a munici. Mořský život je zde bohatý, je pravděpodobné, že narazíte na tuňáky, murény, želvy a mnoho druhů korálů. Unikátní kousek z vojenské historie, Thistlegorm, je jeden z největších vraků v Rudém moři.
potapeni_03
Elphinstone Reef
Slavný útes Elphistone se nachází v blízkosti Marsa Alam a je výborným místem na setkání se žraloky. Žralok šedý útesový, kladivoun, hedvábný, liščí a oceánský bělocípý jsou tu často k vidění. Tento 300 metrů dlouhý útes, běžící od severu k jihu, nabízí samozřejmě pozorování i méně hrozivých obyvatel moře, jako jsou murény, barakudy, kanici, gorgónie a korály.

The Blue Hole
Tato 130 metrů hluboká vertikální jeskyně se nachází na pobřeží Sinajského poloostrova, nedaleko Dahabu. The Blue Hole patří mezi nejznámější potápěčské lokality na světě, bohužel hlavně díky počtu úmrtí, ke kterým tu dochází.

The Brothers

Ostrovy Brothers (egyptský název je El Akhawein) jsou dva ostrůvky nacházející se uprostřed Rudého moře, 200 km jižně od národního parku Ras Mohammed. Ostrovy jsou sotva viditelné a dali by se snadno přehlédnout, nebýt viktoriánského kamenného majáku, dědictví britské nadvlády, který se tyčí do výšky 32 metrů. Tato potápěčská lokalita nabízí tři hlavní atrakce – korálové útesy, vraky (Numidia a Aida) a žraloky, především oceánského bělocípého a kladivouna. Tato lokalita je vhodná především pro zkušenější potápěče, kvůli náročným podmínkám a silným proudům.

Salem Express
Salem Express je pravděpodobně jedním z nejkontroverznějších ponorů v Rudém moři, v důsledku tragické ztráty na životech, ke které došlo, když se potopila krátce po půlnoci 15. prosince 1991. I přesto je potápění na Salem Express jedinečným zážitkem. Levý bok je pouhých 12 metrů pod hladinou, loď leží na pravoboku v hloubce 30 metrů, je tedy dobře dostupná i pro méně zkušené potápěče.
potapeni_02
St. John’s

Útesy St. John’s leží na obratníku Raka nedaleko súdánské hranice. Nejvýznamnější potápěčská lokalita na jihu nabízí skvělé korálové stěny a zahrady, včetně kombinace měkkých a tvrdých korálových formací – pravděpodobně nejlepších v Rudém moři. Spousta tunelů, jeskyní, převisů a k tomu skvělá viditelnost je ideální pro fotografy. Malý oválný útes Habili Ali a 800 metrů dlouhý Gota Kebira patří mezi oblíbená místa v této oblasti.

Sha’ab Abu Nuhas
Sha’ab Abu Nuhas je trojúhelníkový útes přezdívaný „Lodní hřbitov“. Nachází se severně od Hurghady. Jeho přezdívka je více než přiléhavá, vzhledem k počtu vraků, které se tam nacházejí. Vraky lodí Carnatic, Giannis D a Chrisoula K jsou vzhledem k hloubce nejpřístupnější.

text: redakce / foto: Jan Wasserbauer

Doporučené

Přidat komentář