Hubnutí

Osm sportů, které nejlépe spalují kalorie

Cvičení není jen o náročných trénincích v posilovnách, o běhání na trenažéru nebo zvedání těžkého závaží. Je to o různorodosti pohybů, o zapojování všech skupin svalů, o různých intenzitách cvičení a postupném stupňování úsilí. Nejlepším cvičením je pak takové, které vás baví, na které se těšíte a které budete dělat pravidelně a dlouhodobě.

Dnes vás seznámíme s osmi sporty, při kterých spálíte nejvíce kalorií za hodinu.

Běh
Běh je jedno z nejlepších cvičení vůbec a to zejména běh venku, tedy na čerstvém vzduchu. Navíc nevyžaduje žádné speciální vybavení, k jeho provozování potřebujete jen pár dobrých bot. Běh zvyšuje rychlost vašeho metabolismu, zlepšuje vaši celkovou fyzickou kondici, zbavuje tělo nežádoucích tukových zásob a to rychleji, než jiné sporty, u kterých byste to čekali spíš. Abychom ale jen nechválili, běh má jednu „špatnou vlastnost“ – je velkou zátěží pro klouby. S během je tedy nutné začít pomalu, krok po kroku zvyšovat rychlost a vzdálenost tak, jak se zlepšuje vaše kondice.
hubnuti_sport_06
Chůze
Pokud je pro vás běh příliš náročným sportem, zvolte chůzi. Existuje velká spousta studií, které naznačují, že chůze je bezpečnějším sportem, je jednodušší s ní začít a může být dokonce lepším prostředkem hubnutí. Důležité je udržet si tzv. pohodlný krok – jít stále stejným tempem, nemluvit, netelefonovat, dodržovat pitný režim…

Plavání
Tato zdánlivě lehká činnost kalorie doslova spaluje. Při plavání zapojujete celé tělo, svaly zad, horních i dolních končetin a navíc bez výrazného zatížení kloubů – chybí zde nárazy o zem. Plavání je vlastně velmi efektivním aerobním cvičením a vše co potřebujete, jsou plavky, případně ještě čepice a brýle. Plaváním spálíte až 500 kalorií za hodinu. Vzhledem k tomu, že voda je téměř 800x hustší než vzduch, všechny pohyby, které uděláte ve vodě, vyžadují více energie, než ty, které děláte na vzduchu, dochází tedy k rychlejšímu nástupu účinků takového cvičení.
hubnuti_sport_03
Aerobic
Aerobní cvičení je dobrý způsob, jak se zbavit uložených kalorií. Už 30 minut takového cvičení 3x týdně vám pomůže zbavit se nežádoucí hmotnosti. Aerobní cvičení zvyšuje energetickou hladinu, nutí usilovněji pracovat vaše srdce a plíce, čímž je posiluje. Existuje mnoho různých tipů aerobního cvičení s různým stupněm úspěšnosti. Před zahájením tohoto sportu se tedy ujistěte, že používáte nejefektivnější program právě pro své potřeby.
hubnuti_sport_02
Tanec
Pokud hledáte nejen prostředek ke ztrátě hmotnosti, ale zároveň se chcete při sportu i bavit, je tanec to pravé. Tanec je skvělá forma cvičení, nejen, že zvyšuje tepovou frekvenci, zapojuje také všechny hlavní svalové skupiny těla. Tancem můžete spálit stejně kalorií jako chůzí nebo jízdou na kole. Chcete-li však zhubnout tancem, je třeba se smířit s tím, že mu věnujete minimálně 30 minut svého času 4 až 5 dní v týdnu. Vybrat si můžete různé druhy tance s různou mírou náročnosti. Začít tedy můžete pomalejšími tanci a skončit třeba u latinsko-amerických tanců.

Jízda na kole
Jízda na kole je jedním z nejlepších kardiovaskulárních cvičení, ale tím její přínosy zdaleka nekončí. Je to skvělý způsob jak zhubnout trvale a zdravě. Jízda na kole zvyšuje srdeční frekvenci, spaluje kalorie, zpevní vaše stehna a zadeček, zmenší obvod pasu i boků, celkově zlepšuje zdravotní stav a ještě vás dostane ven, na čerstvý vzduch. Při jízdě na kole zapojujete všechny hlavní svalové skupiny na dolních končetinách, díky menší zátěži kloubů je výbornou alternativou k běhu. Solidní trénink získají také vaše srdce a plíce. K jízdě na kole nepotřebujete žádný speciální trénink, jakmile se to v dětství naučíte, už to nezapomenete. Nevýhodou provozování tohoto druhu sportu jsou poněkud vyšší náklady, než je tomu například u chůze, běhu či tance.
hubnuti_sport_05
Kolečkové brusle

Potřebujete-li účinný a pohodlný fitness režim, jízda na kolečkových bruslích se může stát od jara do podzimu vašim skvělým pomocníkem. Jízdou na kolečkových bruslích můžete spálit až 600 kalorií za hodinu, zlepšuje fungování vašeho srdce a plic. Svižnější tempo vám zaručí, že procvičíte každý sval v těle. Pro osoby se sedavým zaměstnáním se doporučuje začít vycházkovým tempem a postupně přidávat na rychlosti, aby nedošlo k nechtěnému úrazu či přepětí svalů.

Box

Možná jste tu tento sport nečekali, ale i box je výborným pomocníkem při hubnutí. Tímto cvičením můžete výrazně zhubnout již za 2 týdny. Obsahuje totiž mnoho různých prvků, které vám pomohou spálit kalorie. Zde je však velmi důležité najmout si trenéra, který vám doporučí a ukáže tu správnou formu pro vás. Obecně se doporučuje 10 tříminutových kol s třicetivteřinovými přestávkami mezi jednotlivými koly s využíváním různých druhů úderů. Každý z úderů totiž pracuje na jiné skupině svalů. Dalším důležitým pohybem je pak vyhýbání se vracejícímu se pytli, jako byste se vyhýbali svému protivníkovi. Těmito pohyby zvyšujete svou vytrvalost, zlepšujete koordinaci a rychlost reakce.
hubnuti_sport_04
Nebuďte sklíčení, pokud neuvidíte okamžité výsledky svého snažení, rychlý úbytek hmotnosti není dobrý pro zdraví a většinou kila naberete zase rychle zpět. Je nutné si uvědomit, že tělo každého z nás je jiné, někdo hubne rychleji, jiný pomaleji. Naprosto normální a zdravá, bezpečná rychlost hubnutí je 0,5 až 1 kilogram týdně. Nezapomeňte také, že sportem budujete a posilujete svalstvo. To, že váha neukazuje méně ještě neznamená, že nehubnete.

text: redakce / foto: bigstock, dreamstime

Doporučené

Přidat komentář