Zdraví

Čerstvé versus konzervované

Přínos čerstvého ovoce pro naše zdraví nikdo nezpochybňuje, ale jak je to s ovocem a zeleninou v konzervách? Možná budete překvapeni, ale moderní postupy konzervace zajišťují, že ztráta živin není tak veliká a někdy může být množství živin v konzervované zelenině a ovoci vyšší než v těch čerstvých. Jak je to možné?

Čerstvé
Množství živin v ovoci je dáno především jeho zralostí a dobou, která proběhne od jeho sklizně do chvíle, kdy se dostane na pulty obchodů. V dnešní době se především tropické ovoce sklízí nezralé a dozrává během přepravy, která někdy trvá 10 až 14 dní. To je poměrně hodně dlouhá doba a čerstvé ovoce tím ztrácí živiny, především některé druhy vitamínů.
ovoce_konzerva_02
Konzervace
Mnoho z nás považuje konzervované ovoce a zeleninu za řešení jen když není zbytí, vzhledem k tomu, že obsahuje příliš konzervantů a velké množství cukru, které snižují jejich výživnou hodnotu. Metody konzervace se ale během let výrazně zlepšily, ovoce tak zůstává čerstvější a obsahuje více živin než v předešlých letech. Konzervárny jsou navíc často umístěny v blízkosti farem a sadů, takže čas mezi sklizením a zakonzervováním je minimální. Při procesu konzervace se samozřejmě ztrácí část vitamínů, ale nutriční hodnota ovoce v době konzervace je poté zachována a ovoce již další živiny neztrácí. Například konzervovaná dýně obsahuje až třikrát tolik vitamínu A než čerstvá. A co vliv konzervantů na naše zdraví? Samotný proces konzervace zaručuje, že se ovoce a zelenina nezkazí až dva roky, takže se žádné dodatečné konzervanty nepoužívají. Z hlediska zdraví jsou tak jedinými otazníky cukr v konzervačním sirupu a kalorie s ním spojené, případně sůl v nálevu konzervované zeleniny.

Nutriční hodnota
Konzervované ovoce je dobrým zdrojem vitamínu A. Část vitamínu C se sice konzervací ztratí, ale i tak si ovoce zachová přijatelnou hladinu tohoto vitamínu. Množství karotenoidů a vitamínu E je srovnatelné s čerstvým ovocem. Pokud jde o množství minerálů a vlákniny, tak na ně konzervace nemá prakticky žádný vliv, z tohoto pohledu se nutriční hodnota mění, pouze když je ovoce oloupané.

Jak je vidět, špatná pověst konzervovaného ovoce a zeleniny není zasloužená. Rozhodně se nedá doporučit, abyste čerstvé ovoce vyměnili za to v konzervě, ale může být dostatečnou náhradou v době, kdy není sezonní ovoce dostupné nebo je jeho cena příliš vysoká. Mít pár plechovek doma, ať už připravené na výlety (konzervované se nekazí) nebo jen když se vám nechce do obchodu a máte chuť na ovocný salát, se určitě vyplatí.

text: redakce / foto: bigstock

Doporučené

Přidat komentář