Profíci radí

Jak na správné stolování

Čas od času vyrazí člověk do společnosti na okázalejší slavnost. A problém je na světě! Prvními oříšky jsou sváteční oblečení, obuv, líčení a účes. Další obtíž přichází při stolování, protože lidé se dnes stravují ve spěchu. Stolování zahrnuje společenská pravidla týkající se hygieny, obsluhy, prostírání stolu, ideálního chování při jídle. Znáte všechny náležitosti? Kdo neví, ať čte dále.
A co základy chování u stolu?

Možná se vám to bude zdát zvláštní, ale většina lidí nezná základní momenty stolování. Ať je jídelní stůl prostřen pro jakýkoliv počet osob, vždy se chováme slušně, nemlaskáme, nemluvíme s plnou pusou a necinkáme příborem. Pokud si chceme dát v jídle malou přestávku, odložíme příbor na talíř křížem. Ústa si utíráme zásadně přiloženým ubrouskem. Jídelní židle není určena k houpání. Rozhodně si ruce neopírejte lokty o stůl. Chleba jen ulamujte, nekrájejte. A nezapomeňte. Jako první vstává od stolu hlavní osoba, oslavenec. Po skončení konzumace odložte příbor tak, aby vyčníval směrem napravo. Zbytky jídla si odstraňte z úst na toaletě.

Naučte se jíst podle pravidel
Je až děsivé, že se lidé nedrží pravidel správného stolování. Prostě si nahází jídlo do misky a usednou k televizi. Tento zlozvyk bychom se měli odnaučit anebo vůbec neučit. Klíčem k ideálnímu stolování je pěkné prostírání. Hodně o vás vypoví. Když se pohybujete ve společnosti více lidí, ženy usedají před muži. V případě, že není po ruce obsluha, pánové jim pomohou, odsunou jídelní židli. Jen málokdo ví, že se neťuká sektem ani jinými nápoji, pouze vínem. Svou důležitost má také konverzace u jídelního stolu. Nevhodným tématům se vždy vyhýbejte, ať někomu nezaskočí! Kromě mlaskání, cinkání příborem a hulákání na obsluhu na sebe jinak neupozorňujte. Nikdy to nepřehánějte s alkoholem!

Zdroj: Nábytek Elegance s.r.o. / foto: archiv / komerční sdělení

Doporučené

Přidat komentář