Zdraví

Víte, čím vám prospívá vaše oblíbené ovoce?

Ovoce je již od pradávna uznávané jako dobrý zdroj mnoha živin, vitamínů, minerálů a antioxidantů, důležitých pro celkové zdraví a chod našeho těla. Lidé, kteří jedí ovoce pravidelně jako součást zdravé výživy se vystavují menšímu riziku vzniku některého z chronických onemocnění.

Jablko
Kousání a žvýkání jablka stimuluje v ústech produkci slin, snižuje vznik zubního kazu a výskyt bakterií. Rozpustná vláknina, která je v jablku zastoupena, váže tuky ve střevě, což se promítá do snížení hladiny cholesterolu i celkového zdraví. Červená jablka obsahují silný antioxidant s protizánětlivými účinky – quercetin, který pomáhá posílit imunitní systém, zejména pokud jste ve stresu, snižuje krevní tlak a v neposlední řadě zlepšuje kardiovaskulární zdraví.
nejcasteji_konzumovane_ovoce_03
Pomeranč
Pomeranče jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce na světě. Jsou plné živin, vitamínů a minerálů. Jediný pomeranč poskytne vašemu tělu více než 90% denní potřeby vitamínu C. Tato zásadní živina pomáhá zlepšit imunitu a držet tělo dál od nemocí a infekcí. Obsahují také flavonoidy, jako je například hesperidin, jež má antioxidační účinek, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a zabraňuje ucpávání tepen. Zdraví vašeho srdce podporují i vláknina, vitamín C, draslík a cholin – vše v pomerančích zastoupeno. Kyselina listová, taktéž přítomná v pomerančích, podporuje vývoj mozku a udržuje ho v dobré formě. Je velmi důležitá také pro zdravý vývoj nervového systému plodu – tedy v těhotenství. Organické kyseliny zvyšují účinek vitamínu C a ulehčují vylučování toxických látek z těla. Pomeranče jsou plné rozpustné vlákniny, která stimuluje trávicí šťávy, zmírňuje zácpu, podporuje dobré trávení, udrží pocit plnosti a tím zajistí rychlejší a zdravější hubnutí.

Banán
Banány jsou vynikajícím zdrojem hořčíku a draslíku, které pomáhají uvolnit přetížené a napjaté svaly a zmírnit fyzické i psychické napětí. Díky vysoké úrovni tryptofanu pomáhají překonat depresivní stavy. Vzhledem k vysokému obsahu draslíku a nízké hladině soli jsou banány uznávané jako schopné snížit krevní tlak a chránit proti srdečnímu infarktu či mozkové mrtvici. Banány působí jako prebiotikum – stimulují růst přátelských bakterií ve střevě, produkují trávicí enzymy, jež pomáhají při absorpci živin. Díky vysokému obsahu vlákniny může banán pomoci normalizovat pohyb ve střevě – pomáhá tedy se zácpou. S vysokým obsahem antioxidantů poskytují banány ochranu před volnými radikály a chronickými onemocněními.
nejcasteji_konzumovane_ovoce_02
Hruška
Hrušky jsou plné živin, vlákniny a antioxidantů, mají vysoký obsah vitamínu C, K a mědi, mají nízký glykemický index. Měď je nezbytná pro zdravý centrální nervový systém. Vitamín K zabraňuje srážení krve a celkově zlepšuje krevní oběh v těle. Hrušky jsou dobrým zdrojem glutathionu – antioxidantu, který reguluje krevní tlak a snižuje riziko mrtvice. Obsahují také draslík – minerál, který udržuje zdravé srdce, quercetin, jež zabraňuje poškození tepen, které může způsobit srdeční choroby. Vysoká hladina pektinu v hruškách snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

text: redakce / foto: bigstock

Doporučené

Přidat komentář