Zdraví

Více chuti, více vůně…

Čaj je druhým nejspotřebovávanějším nápojem na světě, hned po vodě. Své místo má téměř v každé kultuře a našel si cestu do miliard šálků po celém světě. Bohužel, jak si člověk zvyká zjednodušovat si život a s tím i ty nejjednodušší úkony, zvykli jsme si používat čajové sáčky. A to je velká škoda. Nejlepší způsob, jak si čaj opravdu vychutnat je dopřát si ho sypaný.

Čaj se obecně dělí na čtyři hlavni typy: bílý – obvykle z mladých lístků, suší se na slunci nebo ohni, neprochází fermentací, zelený – neprochází fermentací, po svinutí se ihned suší (jeden až 2 dny od sběru), oolong – polozelený, polofermentovaný, vyznačuje se vysokým obsahem silic, které mu dodávají výrazné aroma zemité až ořechové chuti a velmi silné povzbuzující účinky a černý – prochází úplnou fermentací, zpracování trvá déle než týden.
sypany_caj_02
Hlavní rozdíl mezi sypaným a baleným čajem je ve velikosti čajových lístků, ze kterých se připravují. To je to, co ovlivňuje výslednou chuť a aroma vašeho šálku čaje. Čajové lístky obsahují chemické látky a éterické oleje, které jsou základem pro skvělou chuť čaje. Sáčkový čaj se mnohdy skládá z několika druhů čaje a je vyroben z menších kousků čajových lístků nebo tzv. čajového prachu, kterému chybí jemnost a plná chuť. Čajové sáčky mohou také uvolňovat více tříslovin, což čaji přidává na tvrdosti (tvrdší chuti). Naopak sypaný čaj se připravuje z celých čajových lístků (velkých kusů) a zachovává si tak déle své charakteristické vlastnosti a chuť.

Sypaný čaj je plný antioxidantů a je bohatý na rostlinné polyfenoly (způsobují chuť čaje). Co to znamená? To znamená, že z něj dostanete více zdravotních výhod pro své tělo. Čaj dokáže snížit krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, pomoci při hubnutí a posilování imunitního systému.

Chcete-li z čaje dostat co nejvíce jeho výhod, musí být mladý a svěží – to je v prvních 6 – 8 měsících.

Více chuti, více vůně, více zdravotních výhod – to je sypaný čaj.

text: redakce / foto: dreamstime, bigstock

Doporučené

Přidat komentář