Zdraví

6 potravin pro zdravé zuby a dásně

Všichni jsme si vědomi toho, že péče o ústní dutinu je pro zachování zdravých zubů a dásní nezbytná, a že taková péče jde daleko nad rámec pravidelného čištění zubů, používání ústní vody a mezizubních kartáčků. Toho, co můžete pro svůj krásný úsměv udělat, je mnoho, přehlížet nelze ani stravu.

Zelený čaj
Pomyslnou jedničkou v péči o zdravou ústní dutinu je zelený čaj. Zelený čaj je přímo nabitý katechiny, které bojují se záněty a bakteriálními infekcemi.
potraviny_pro_zdrave_zuby_a_dasne_01
Kiwi a černý rybíz
Pro celkové zdraví ústní dutiny je velmi důležitý vitamín C a právě černý rybíz a kiwi jsou tohoto vitamínu plné. Vitamín C, kterého obsahuje černý rybíz až 4x více než stejné množství pomeranče, je nezbytný pro rozvoj kolagenu, neutralizuje volné radikály, které způsobují poškození buněk, je důležitým antioxidantem.
potraviny_pro_zdrave_zuby_a_dasne_04
Jablka
Syrová jablka pracují stejně jako zubní kartáček, ničí bakterie, uvolňují a odstraňují zubní plak, zabraňují jeho dalšímu vytváření (stejným způsobem funguje například celer a mrkev). Žvýkání jablka navíc stimuluje produkci slin v ústech, to má za následek snížení výskytu bakterií a potažmo snížení výskytu zubního kazu.
potraviny_pro_zdrave_zuby_a_dasne_02
Ořechy
Ořechy jsou přímo nabité minerály, jako je fosfor, hořčík, draslík a zinek, ale hlavně – vápník, který je pro udržení silných zubů naprosto nezbytný. Nejlepším zdrojem vápníku jsou pak para ořechy a mandle, ty obsahují více vápníku než všechny ostatní ořechy. Navíc obsahují i vitamín E, který tělu pomáhá bojovat s volnými radikály.
potraviny_pro_zdrave_zuby_a_dasne_05
Cibule
Zejména za syrova se cibule může pochlubit svou jedinečnou schopností zabíjet bakterie, ale i vařená je lepší než žádná. Žvýkání syrové cibule zvyšuje pevnost zubů a zabíjí bakterie, které mohou způsobovat zubní kaz.

text: redakce / foto bigstock, dreamstime

Doporučené

Přidat komentář