Zdraví

Zelené potraviny – denní dávka zdraví, krásy a síly

Myslíte, v souvislosti s jídlem, na své zdraví? Bylo jedním z vašich novoročních předsevzetí i to, že se o něj budete více starat? Přesto, že výroba, balení i distribuce jídla podléhá mnoha vyhláškám, často bývá plné chemie a „éček“. Přitom to, co jíme, je základním faktorem ovlivňujícím naše celkové zdraví. Přírodním zdrojem zdraví a našemu tělu nepřirozenější jsou tzv. zelené potraviny. Zelené potraviny nejsou lékem, přesto však léčit dokážou.

Co jsou zelené potraviny?
Zelené potraviny (mladý ječmen, chlorella, spirulina) jsou racionální, celostní potraviny. Jedná se o vysoce komplexní potraviny, což znamená, že obsahují v ideálním poměru téměř všechny živiny nutné ke správné funkci našeho těla. Neobsahují žádné „prázdné“ kalorie, jedovaté látky, barviva, stabilizátory, či jiné nežádoucí nebo nevhodné přítěže. Čistí a hojí organismus, zvyšují jeho obranyschopnost, podporují obnovu střevní flóry. Výrazně zpomalují buněčné stárnutí. Mají vysokou bioenergetickou hodnotu (dodávají tělu fyzickou i psychickou sílu).
zelene_potraviny_03
Mladý ječmen
Jednou z nejznámějších zelených potravin je mladý ječmen (Ječmen Fresh). Mladý ječmen vytváří a udržuje v organismu zásadité prostředí, čímž nás chrání před vznikem civilizačních onemocnění. Pozitivně působí také na imunitu. Tělu dodává potřebné vitamíny (beta-karoten, vitamín A, vitamíny řady B, vitamín C, E, K a další), minerály (vápník, draslík, sodík, fosfor, bór a další), aminokyseliny, stopové prvky a enzymy + neobsahuje lepek (to ocení zejména diabetici), zpomaluje buněčné stárnutí, prodlužuje biologický věk.
Mladý (zelený) ječmen je k dostání ve formě instantního nápoje (stačí smíchat s vodou). Šťáva z mladého ječmene se používá při překyselení žaludku, migréně či nespavosti, snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, je velmi silným antioxidantem. Mladý ječmen lze aplikovat i zevně, na nejrůznější kožní problémy (spáleniny, ekzémy).

Chlorella Pyrenoidosa
Chlorella Pyrenoidosa je sladkovodní řasa. Je nejbohatším zdrojem chlorofylu (rostlinné barvivo). Chlorofyl dodává do těla více kyslíku, napomáhá čistit krev a odvádět toxiny z těla, eliminuje tvorbu plísní, podílí se na čištění vylučovacích systémů, podporuje růst tkání a jejich hojící procesy, zvyšuje schopnost těla produkovat hemoglobin.
Chlorella je bohatým zdrojem beta-karotenu, bílkovin, esenciálních aminokyselin, vitamínů (obsahuje vitamín A, B3, E, K1) a minerálů (vápník, hořčík, draslík). Vláknina, obsažená v chlorelle, má schopnost vázat na sebe toxický odpad ze stravy a následně ho z těla vyloučit. Zbavuje tak tělo nečistot, které se v něm ukládají. Podporuje regeneraci tkání a růst buněk, stimuluje zdravou funkci střev. Má blahodárné účinky při chronické zácpě. Nové výzkumy v Japonsku ukazují, že by tato zelená řasa mohla být velmi účinná v boji proti závažným civilizačním chorobám. Chlorella je v podstatě přírodním antibiotikem, které dokáže potlačit celou řadu infekcí. Pozitivně působí také na paměť a myšlení, její užívání je tedy dobré pro lidi s psychicky náročným povoláním nebo studenty ve zkouškovém období.
zelene_potraviny_02
Spirulina
Když se řekne sinice, většina z nás si představí řasu, která nám dokáže velmi nepříjemně zkomplikovat letní koupání v přírodních nádržích. Spirulina je však sinicí, která je tělu velmi prospěšná, a to z mnoha důvodů. Spirulina je doslova nabitá vitamíny, minerály (draslík, vápník, chrom, hořčík, železo, selen, sodík a další) a vzácnými rostlinnými látkami, je bohatá na rostlinné bílkoviny, beta-karoten, železo, vitamíny (B1, B2,B3, B6, B9, B12, C, D, A, E, K) a esenciální mastnou kyselinu GLA, která si získala pozornost zejména pro své protizánětlivé vlastnosti. Může být prevencí mnoha onemocnění, celkově zlepšuje stav organismu, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, chrání a posiluje všechny životně důležité orgány, obnovuje energii a vitalitu, snižuje pocit únavy, stres, nervozitu, úzkost, okysličuje tělo a svaly.
Spirulina má extrémně vysoký obsah chlorofylu, který pomáhá odstranit toxiny z krve a stimuluje imunitní systém. Některé výzkumy naznačují, že spirulina může být užitečná při alergiích a alergických reakcích. Pozitivní účinky má spirulina také pro lidi, kteří chtějí zhubnout. Spirulina snižuje pocit hladu, stimuluje tvorbu užitečných bakterií, potřebných pro trávení a zvyšuje spalování tuků během cvičení.

text: redakce / foto: bigstock

Doporučené

Přidat komentář