Zdraví

Zelí jako lék

Bez ohledu na barvu zelí, jeho konzumací nemůžete nic pokazit. Obě mají velmi nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny a živin. Jedna porce zelí obsahuje 4% doporučeného denního příjmu osmi vitamínů a minerálů. A zde začínají některé rozdíly mezi těmito dvěma potravinami, zejména pokud jde o vitamín A.

Vitamín A
Oba typy zelí obsahují vitamín A ve formě karotenoidů (beta-karoten, lutein a zeaxantin). Červené zelí má však 10 krát více vitamínu A než zelí bílé. Beta-karoten je důležitý pro vaši pleť, zrak a imunitní systém. Lutein a zeaxantin fungují pouze jako antioxidanty pro oči. Dostatečný příjem zeaxantinu v potravě má pozitivní vliv na zrak, jelikož zabraňuje degeneraci sítnice. Má se za to, že lutein spolu se zeaxantinem hraje ochrannou roli proti oxidačnímu poškození citlivého anatomického úseku oka volnými radikály a také proti vysokoenergetickým fotonům. Společně také snižují riziko rozvoje šedého zákalu. Jeden šálek nasekaného červeného zelí má 33% doporučené denní dávky vitaminu A. Bílé zelí má ve stejném množství pouze 3%.

Vitamín C
Hodnota vitamínu C jako antioxidantu pochází z jeho silné schopnosti neutralizovat celou řadu volných radikálů a chránit tak buňky před poškozením, které může vést k chronickým onemocněním. Pro maximální účinek je ale třeba konzumovat doporučené denní množství tohoto vitamínu. Dospělé ženy potřebují denně 75 mg vitamínu C. Kuřáci by měli přidat dalších 35 mg a těhotné ženy potřebují 85 mg denně. Vitamín C je třeba také pro tvorbu kolagenu, který posiluje kůži a pomáhá hojit rány, poskytuje strukturu, pevnost a podporu svalům, kůži, kostem a dalším tkáním v celém těle. Vitamín C také posiluje imunitní systém tím, že stimuluje tvorbu bílých krvinek, které bojují proti bakteriím a infekcím. Jeden šálek nasekaného červeného zelí obsahuje 51 mg vitamínu C, stejné množství bílého zelí obsahuje 37 mg.
zeli_zdravi_02
Vitamín K
Zde má bílé zelí navrch. Jeden šálek nasekaného bílého zelí obsahuje 57% denního příjmu vitamínu K, ve srovnání s 28% v červeném zelí. Vitamin K je velmi důležitým prvkem pro krevní srážlivost a regulaci mineralizace kostí, což má dopad na hustotu kostí. Ženy s nízkým příjmem vitamínu K v potravě mají nižší hustotu kostí a zvýšené riziko vzniku osteoporózy a aterosklerózy.

Železo
Kromě toho, že přináší kyslík ke tkáním, je železo součástí mnoha důležitých enzymů a bílkoviny – myoglobinu, který zaručuje, že máte například dostatek kyslíku k pokrytí potřeb vašich svalů během cvičení. Váš imunitní systém potřebuje železo pro vývoj buněk, které bojují s viry. Červené zelí má cca dvojnásobek železa zelí bílého (0,7 mg v 1 šálku, ve srovnání s 0,4 mg ve stejném množství). Ženy by měly dostat 18 mg železa denně, zatím co mužům stačí 8 mg.

text: redakce / foto: bigstock

Doporučené

Přidat komentář