Hubnutí

5 zdravých potravin, které jsou špatné pro hubnutí

Každý ví, že miska ovesných vloček je zdravější než miska sladkých obilovin, a salát, že je zdravější než šťavnatý hamburger. Málo kdo si však uvědomuje, že některé z tzv. zdravých potravin můžou mít vliv na to, že se vám nedaří zhubnout. Tyto potraviny totiž mohou být, i když se to na první pohled nezdá, plné kalorií.

Obiloviny
Vaše oblíbené cereálie by ve vašem dietním programu mohly nadělat více škody než užitku. A to dokonce i ty s vysokým obsahem vlákniny. Často jsou totiž naloženy sušeným ovocem a ořechy, přidáme-li k tomu ještě „vylepšení“ mlékem, může taková miska cereálií znamenat, že jsme spotřebovali celý svůj denní kalorický příjem.
zdrave_potraviny_dieta_02
Ovocný jogurt
Ovocné jogurty jsou velmi oblíbenou pochoutkou dietářů. Takový kelímek jogurtu však může mít vysoký obsah kalorií a cukru, zvláště, je-li obohacen o ovocný sirup a ořechy. Dávejte si tedy pozor na to, po jakém jogurtu v obchodě saháte (volte ty nízkotučné), případně si vyrobte doma vlastní, z ingrediencí, o kterých přesně víte, o kolik kalorií vás obohatí.

Sušené ovoce
Sušené ovoce obsahuje mnohem více kalorií než to čerstvé. Pro svou odpolední svačinu tedy volte raději čerstvé ovoce a zeleninu. Rozhodnete-li se přesto koupit si sušené ovoce, nezapomeňte si důkladně přečíst údaje na etiketě – zda nebyl přidán další cukr.

Mléčné výrobky
Mléko je bohatým zdrojem vápníku, bílkovin a dalších nezbytných živin, ovšem i to může sabotovat vaše snahy o hubnutí. Držte se tedy nízkotučných mléčných výrobků, odstředěného mléka a třeba řeckého jogurtu.
zdrave_potraviny_dieta_01
Rýžové chlebíčky
Rýžové chlebíčky se tváří jako něco lehkého, zdravého a dietního. Jako něco, čeho můžete sníst kolik chcete a nebude to mít žádný vliv na vaši snahu zhubnout. Opak je však pravdou. V těchto produktech je minimum vody, což zvyšuje jejich energetickou hodnotu, postrádají vlákninu i bílkoviny. Neposkytují tedy tělu žádnou výživovou hodnotu a neudělají nic ani pro to, aby omezily váš pocit hladu. Jediným přínosem jsou tak přidané kalorie k vašemu dennímu limitu.

text: redakce / foto: bigstock

Doporučené

Přidat komentář