Cestování

Klenoty kolébky Francie

Údolí řeky Loiry je často nazýváno Kolébka Francie. Oblast obydlená již od paleolitu byla po staletí centrem moci středověké Francie a i když se v 16. století dvůr přesunul do Paříže, většina králů i nadále preferovala toto údolí a trávila zde většinu času. Až v polovině 17. století, když Ludvík XIV. postavil královský palác ve Versailles, se údolí Loiry dostalo do pozadí, ale i tak sloužily hrady a zámky na Loiře jako letní sídla králů a šlechty.

Další přízvisko – Zahrada Francie – si zaslouží neméně. Vinohrady a ovocné sady lemující řeku Loiru doplňují tuto nádhernou krajinu plnou nejen zámků a krásné architektury, ale také historických měst jako jsou Amboise, Angers, Blois, Chinon, Nantes, Orléans nebo Tours.

Mezi zámky na Loiře se dnes počítá přes 40 kouzelných objektů, které jsou krásnou ilustrací ideálů renesance a osvícenství. Tyto klenoty jsou nejen vrcholnými díly francouzské renesanční architektury, ale také základními kameny neopakovatelné atmosféry tohoto kraje.
zamky_na_loire_chambord
Zámek Chambord je největší ze zámků na Loiře, patří k vrcholným stavbám renesanční architektury a k nejznámějším zámkům ve Francii. Inspirován italskou renesancí byl postaven v letech 1519 až 1547 na objednávku krále Františka I. Jeho fasáda má šířku 128 metrů, v zámku je 440 místností a 80 schodišť. Zámek najdete asi 14 kilometrů východně od města Blois.
zamky_na_loire_azay-le-rideau
Zámek Azay-le-Rideau, postavený na ostrově na řece Indre, patří mezi nejvýznamnější zámky v údolí řeky Loiry, o čemž svědčí jeho zařazení na seznam Světového dědictví. Zámek nabízí návštěvníkům bohatou sbírku renesančního nábytku a obrazů a také procházku rozsáhlým anglickým parkem.
zamky_na_loire_saumur
Romantické věže hradu Saumur, tyčící se nad vinicemi mezi řekami Loira a Thouet, jsou jeho hlavní, ale ne jedinou devizou. Původně byl postaven jako součást opevnění proti normanským nájezdům, poté, během století, často měnil majitele, včetně anglických a francouzských králů. Za císaře Napoleona sloužil jako vězení.
zamky_na_loire_villandry
Zámek Villandry, ležící asi 15 kilometrů západně od města Tours, je jeden z posledních zámků na Loiře postavených v renesančním stylu. Jeho slavné renesanční zahrady s geometrickými živými ploty lákají návštěvníky na ornamentální květinovou, vodní a zeleninovou zahradu.
zamky_na_loire_sully_sur_loire
V departmentu Loiret, obklopený vodním příkopem, najdete zámek Sully-sur-Loire. Pánové ze Sully zde sídlili už v 9. století, původní usedlost, poškozená hugenotskými válkami, byla v 17. století přestavěna na reprezentativní zámek.
zamky_na_loire_chaumont
Jeden z nejnavštěvovanějších zámků údolí Loiry, Château de Chaumont byl postaven jako středověký hrad v 10. století. Jeho hlavní úlohou byla ochrana města Blois, které leží nedaleko. Svou dnešní podobu získal přestavbou v renesančním stylu v roce 1510.
zamky_na_loire_chenonceaux_02
Kdysi oblíbené místo společenských setkání francouzské aristokracie, zámek Chenonceau (hlavní foto) je po Versailles druhý nejnavštěvovanější zámek Francie. Známý též jako Zámek šesti žen (v jeho vlastnictví se postupně vystřídalo šest žen). Mezi majitelky patřila například francouzská královna Kateřina Medicejská nebo Diana de Poitiers, milenka Jindřicha II. Zámek leží asi 240 kilometrů od Paříže na soutoku řek Loiry a Cher.

text: redakce / foto: bigstock

Doporučené

Přidat komentář