Bydlení

Netopte se v šedé – barvy pro dobrou náladu

Věděli jste, že i barvy, kterými se obklopujete, mohou mít vliv na vaši náladu? Zkuste se zamyslet nad tím, jaké barvy ve vaší domácnosti převažují a zda nemohou mít vliv na to, jak se doma cítíte? Bílá, šedá, černá – jsou to opravdu barvy, které vám dodávají pocit bezpečí a se kterými se cítíte dobře.

Modrá
Modrá je barvou nebe a vody, symbolizuje harmonii, klid a vyrovnanost. Žijete-li v neustálém stresu, nebo trpíte-li pocity úzkosti, zvažte přidání více modré například do obývacího pokoje či ložnice. A nemusíte hned na modro malovat všechny stěny, stačí jedna a pár modrých dekoračních doplňků, abyste se doma cítili pohodlně, zažívali pocity klidu a úlevy od stresové zátěže.

Zelená
Zelená je barva jara a peněz. Navozuje pocit hojnosti, vrací nás do mládí. Zkuste vymalovat alespoň jeden z pokojů zelenou barvou a doplnit ho dalšími přírodními odstíny – hnědé nebo béžové polštářky nebo závěsy v přírodních barvách udělají s vaší náladou divy.
barvy_v_domacnosti_nalada_03
Modro-zelená
Pro někoho nemyslitelná kombinace, pro druhého vynikající kombinace barev pro dobrou náladu, vitalitu, klid, růst a podporu tvořivosti. Tento multifunkční odstín můžete využít například v ložnici – polštářky, závěsy, povlečení, ale třeba také v koupelně – ručníky, koberečky, koupelnový závěs…

Fialová
Fialová je barvou králů, navozuje pocity bohatství a úspěchu, které sebou přináší pocity klidu a stability. Pracujete-li doma a hodně času tak trávíte v jedné místnosti, zvolte pro ni právě fialovou barvu. Uvidíte, že je velmi inspirativní.

Žlutá
Žlutá je barvou slunečního svitu a jednou z nejlepších možností, jak vpuštěním barvy do svého života podpořit dobrou náladu. Nejen, že tato veselá barva váš byt výrazně projasní, ale také do něj vnese radost a pocit otevřenosti. Zkuste to – sami pak uvidíte jasný rozdíl. Nejvhodnější je její použití v kuchyni či jídelně.
barvy_v_domacnosti_nalada_02
Červená
Červená barva je již odpradávna spojována s ohněm, mocí a sílou. Ne všichni mají tuto velmi výraznou barvu rádi, ale věřte, že může být skvělým pomocníkem pro zlepšení nálady. Je ale vhodná spíš jako barva doplňková a hodně záleží také na jejím odstínu. Nedoporučuje se jako výrazný prvek v dětských pokojích. Kde ale naopak může dokonale plnit svou funkci, to je, jako doplňková barva, v kuchyni, pracovně či obývacím pokoji.

text: redakce / foto: bigstock

Doporučené

Přidat komentář