Cestování

Vypravte se s námi za krásami Toskánska

Toskánsko vás okouzlí svými zelenými kopci, cypřišovými alejemi, zasněženými horami, rozeklaným pobřežím i impozantní architekturou. Tato kombinace předurčuje nádherný výhled snad na každém kroku. Ať už cestujete za poznáním a obdivováním uměleckých děl nebo hledáte odpočinek ve venkovské krajině, málokteré místo vám dá možnost zvládnout obojí v jeden den. Toskánsko je jedno z míst, kde můžete ráno navštívit galerii Uffizi nebo obdivovat Michelangelovu sochu Davida a odpoledne odpočívat se sklenkou vína v ruce a výhledem na vinice v kopcích kolem vás.

Umění a architektura
Toskánsko se pyšní mnoha skvosty architektury a umění, od památek připomínajících Etrusky, přes osobitá středověká náhorní městečka, šikmou věž v Pise až po kolébku italské renesance Florencii. Výraznou stopu zde zanechala rodina Medici, která během svého vládnutí postavila nespočet vil (viz. Castello del Boccale, hlavní foto), paláců a zahrad, navržených nejtalentovanějšími architekty své doby – 12 z těchto vil dnes patří na seznam světového dědictví UNESCO.
cestovani_toskansko_03
Při návštěvě Florencie nemůžete vynechat symbol města – gotickou katedrálu s renesanční kupolí Santa Maria del Fiore, ani Galerii Uffizi, která je jedním z největších světových muzeí umění a vystavuje některá z nejdůležitějších děl renesance od Leonarda da Vinci, přes Botticelliho, až po Michelangela. Další zastávkou by měl být Palazzo Vecchio, u jehož vchodu najdete Michelangelovu sochu Davida. Neméně krásným místem, které stojí za zhlédnutí, je most Ponte Vecchio lemovaný klenotnickými obchody.
cestovani_toskansko_04
Z dalších památek Toskánska nejde nezmínit Šikmou věž na Campo dei Miracoli (Náměstí zázraků) v Pise, postavenou z bílého mramoru do výšky 56 metrů, a náměstí Piazza del Campo v Sieně, které má tvar lastury a řadí se k největším renesančním náměstím v Evropě.

Venkov
Agroturistika vám dává šanci zažít pravý venkovský život. Strávit svoji dovolenou v přírodě na toskánském statku nebo ve venkovském domě, může zahrnovat stolování s hostitelskou rodinou, pomoc při sklizni hroznů nebo se “jen“ můžete těšit z klidného pobytu nezávisle na farmě. Mnoho statků také pomáhá organizovat aktivity pro své hosty, od jízdy na koni nebo horském kole, až po kurzy vaření a ochutnávky vín. První statek, jako rekreační dům, byl otevřen v Sieně před 25 lety. Dnes máte na výběr z asi 3500 statků a usedlostí. Ubytování se pohybuje od stylu „bed and breakfast“ (snídaně s postelí) až po velké apartmány a samostatné budovy, které zahrnují obývací prostor, kuchyň a koupelnu.
cestovani_toskansko_02
Víno
Historie vína v Toskánsku se datuje do doby Etrusků v 8. století př. n. l. Výběr vín je obrovský, od laciného Chianti až po prvotřídní Chianti Classico. Vína z Montalcino a Montepulciano jsou obecně na vysoké úrovni, a zejména Brunello dostává vysoká hodnocení. Mezi nejznámější vína Toskánska patří především červené Sangiovese Chianti, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano a bílé Vernaccia di San Gimignano.

Pobřeží
Díky ostatním krásám regionu je Toskánská riviera prakticky zapomenutá, ale pokud se rozhodnete pro odpočinek u moře, určitě neuděláte chybu. Členité pobřeží Tyrhénského moře nabízí nejen písečné pláže a přímořské promenády na pozadí hor a kopců, ale zachovává si také „glamour“ atmosféru z dob svého největšího rozkvětu. Letoviska, která stojí za to navštívit, jsou Marina di Carrara, Forte dei Marmi, Viareggio, Lido Di Camaiore, Marina di Alberese a Marina Di Pietrasanta.

text: redakce / foto: bigstock

Doporučené

Přidat komentář