Sport

Chůze versus běh. Co přináší lepší výsledky?

Nejoblíbenějšími pohybovými aktivitami v Česku jsou chůze a běh. Která z nich přináší lepší výsledky a má větší dopad na naše zdraví? Diskuze na toto téma se vede už dlouho a ne vždy se odborníci shodnou na jednoznačné odpovědi. Problém srovnávacích studií spočívá například v tom, že většina běžců začíná na nižší váze a v lepší kondici než lidé, kteří začínají s chůzí nebo joggingem. Jejich zlepšení pak nejsou tak výrazná jako u chodců. Poslední výzkumy naznačují, že záleží především na tom, čeho chcete dosáhnout.

Dá se říct, že z hlediska snížení hladiny cholesterolu, rizika kardiovaskulárních nemocí, vysokého krevního tlaku a diabetu mají obě aktivity přibližně stejný efekt. Klíčem ke zlepšení zdraví vašeho srdce je totiž výdej kalorií, nehledě na to, jakým způsobem toho dosáhnete. Běžec spálí přibližně 8krát více kalorií než člověk sedící na pohovce, zatímco chodec asi 4krát více, takže pokud si vyberete chůzi, musíte ujít (na spálení stejného množství kalorií) dvojnásobnou vzdálenost.

Běh má navrch ve dvou ohledech. Běžci spalují kalorie efektivněji a rychleji než chodci, protože uběhnout kilometr trvá kratší dobu a navíc, zvlášť u mladších ročníků, ani rychlá chůze výrazně nezvyšuje tepovou frekvenci. Na druhou stranu je u běhu vyšší riziko zranění, což je dané tím, že při dopadu chodidla na povrch je tlak asi 3 až 4 násobek vaší váhy a tak je nápor na klouby a šlachy větší. Proto je velmi důležitý výběr správné obuvi a také povrchu, na kterém běháte.
chuze_vs_beh_01
Chůze je sice časově náročnější, ale zatěžuje naše tělo méně. Navíc nevyžaduje speciální přípravu, lze ji provozovat kdekoli a kdykoli, třeba o přestávce na oběd, aniž byste se po návratu do kanceláře museli jít osprchovat. Z pohledu mnoha vědců je pro lidské tělo přirozenější, vždyť už naši prapředci překonávali dlouhé vzdálenosti chůzí a běh byl záležitostí pouze krátkých sprintů.

Pokud je Vaším cílem zhubnout, zvolte běh. Při srovnání běžců a chodců, kteří vydali stejné množství energie, běžci dosáhli výraznějších úbytků váhy. Rozdíl je pravděpodobně zapříčiněný tím, že při běhu se produkuje větší množství hormonů snižujících chuť k jídlu. Zatímco po chůzi lidé v průměru zkonzumují asi o 50 kalorií více, než chůzí vydali, běžci o 200 kalorií méně.

Obě aktivity jsou jednoznačně prospěšné a v účincích na naše zdraví mezi nimi není diametrální rozdíl. Při výběru záleží spíš na vašem zdravotním stavu, momentální fyzické kondici a časových možnostech. Co takhle zkrátit cestu metrem nebo tramvají a ujít pár stanic pěšky? Začít můžete už dnes.

text: redakce / foto: bigstock

Doporučené

Přidat komentář