Pro gurmány

11 druhů koření, které by neměly chybět v žádné kuchyni

Jednou z věcí, které na vaření milujeme, je možnost dodat každému pokrmu rozmanitou chuť. Je tolik chutí a vůní, kterými můžeme dát jídlu ten správný šmrnc. Každé koření je důležité, každé má svou specifickou funkci. Jsou však některá, která by neměla chybět v žádné domácnosti.

Černý pepř
Černý pepř dodá elán každému jídlu. Obsahovat by ho měly zejména bílé a krémové omáčky. Používá se téměř do všech jídel, včetně salátů a marinád.

Kajenský pepř
Kajenský pepř je součástí většiny teplých omáček a dušených mas. Je široce používán v indické kuchyni a pikantních receptech. Špetka kajenského pepře dodá chuť i horkému kakau. Skvělým doplňkem je i pro chuť fazolí.
koreni_v_kuchyni_03
Paprika sladká
Paprika je, vedle pepře, jedním z nejpoužívanějších koření vůbec. Jídlu dodává nejen typickou chuť, ale také barvu. Přidává se do gulášů, omáček, masových i zeleninových pokrmů. Je součástí většiny směsí koření pro grilování. Obsahuje velké množství vitamínu C, povzbuzuje chuť k jídlu a posiluje krevní oběh.

Kmín
Kmín dominuje mnoha kuchyním – zejména pak indické, mexické, asijské a africké. Má příjemnou nevtíravou vůni, a přesto silnou nezaměnitelnou chuť. Je jednou z hlavních složek kari koření. Je výborný na ryby, jehněčí a vepřové maso.
koreni_v_kuchyni_04
Oregano
Bez oregana se neobejde italská a řecká kuchyně. Silně je také zastoupeno v kuchyni mexické a turecké. Perfektní chuť dodává těstovinám, pizzám, polévkám, omáčkám, salátovým dresinkům. Přidává se taktéž do vaječných a sýrových pochoutek.

Bobkový list
Bobkový list najdete nejčastěji v pokrmech s kari, v polévkách, marinádách a dušených pokrmech. Nejčastěji je využíváno ve středomořské kuchyni. Hodí se k hovězímu a kuřecímu masu, rybám a rýži.

Muškátový oříšek
Milovníci pečení si jistě již zamilovali muškátový oříšek. Pro svou mírně sladkou chuť a aroma se přidává do většiny pečených pokrmů, moučníků a dezertů.
koreni_v_kuchyni_05
Nové koření
Nové koření neboli jamajský pepř dodá pikantní chuť kuřecímu, hovězímu a jehněčímu masu, pokrmům ze sladkých brambor a zelenině. Je přidáván do omáček a polévek, k dušeným masům i do marinád.

Bazalka
Bazalka se skvěle hodí do pokrmů z rajčat (například do tomatové polévky) a do omáček. Je hojně používána zejména ve francouzské, středomořské a italské kuchyni. Dodává chuť těstovinám, polévkám a salátovým dresinkům. Je hlavní složkou pesta. Pro maximální chuť se doporučuje přidat bazalku těsně před koncem vaření.

Tymián
Tymián je dobré koření do polévek, do vaječných a sýrových pochoutek, ale nezastupitelné místo má v receptech z masa (i kuřecího) a zeleninových receptech (zejména pak těch s fazolemi). Používá se také do omáček na těstoviny. Je bohatým zdrojem vitamínu K.
koreni_v_kuchyni_01
Sůl
Sůl je kapitolou sama o sobě a proto se jí budeme podrobně věnovat v některém z dalších článků.

text: redakce / foto: bigstock, archiv

Doporučené

Přidat komentář