Vztahy

Jak si udržet nebo zlepšit partnerský vztah

Máte pocit, že váš vztah už není to, co býval, že vám tak trochu protéká mezi prsty? Neexistuje žádný univerzální způsob, jak si udržet nebo zlepšit každý vztah, ale některé z těchto rad by mohly pomoci právě tomu vašemu. Pamatujte, že vztah je investice. Čím více dáte, tím více můžete získat.

Naslouchejte jeden druhému
Efektivní komunikace je umění a je jednou z klíčových součástí každého vztahu. Často tvrdíme, že partnera posloucháme, ale není tomu tak, mnohdy posloucháme jen natolik, abychom dokázali zformulovat odpověď, připravujeme se na slovní souboj. Partner (ať už je to muž či žena) následně ztrácí chuť o čemkoliv mluvit, cokoliv vysvětlovat, začne to považovat za zbytečné. Chcete-li efektivně komunikovat, musíte být dobrým posluchačem. Pokud si nejste jisti, zda jste správně pochopili, co vám partner říká, požádejte o vysvětlení. Nehádejte, co tím asi tak mohl myslet.
jak_udrzet_vztah_03
Mluvte spolu o problémech
Zeptá-li se vás partner: „Co se děje?“, řekněte mu to, neříkejte: „Ale nic“. Možná dělá věc, která vám vadí nebo říká něco, co se vám nelíbí a neuvědomuje si to. Dělá to přeci stále a nikdy vám to „nevadilo“. To, že jste právě na toto jednání alergičtí, partner vůbec nemusí vědět. Řekněte mu to, předejdete tak vypjatým situacím. Nemějte strach z konfliktu, je lepší si věci vyříkat a snažit se najít řešení, než žít v neustálém napětí „kdy to zase přijde“. Pokud máte pocit, že má partner nějaké starosti, nedělejte, že to nevidíte, zeptejte se, co ho trápí.

Nebuďte příliš dominantní
Zamyslete se, zda vše ve vašem vztahu není po vašem. Rozhodujete o tom, kam pojedete na dovolenou, co budete dělat o víkendu, co budete vařit i jaké dárky koupíte příbuzným? Váš partner si může začít myslet, že jeho názory nejsou důležité, že na nich nezáleží, bude se ve vztahu cítit méněcenný a to se dříve či později projeví, vztah začne vykazovat trhliny.
jak_udrzet_vztah_02
Nesnažte se partnera měnit
Jedním z nejčastějších problémů ve vztazích je potřeba změnit partnera k obrazu svému. Pokud však svého partnera milujete a chcete, aby váš vztah vydržel, berte ho takového jaký je. Respektujte rozdíly, jež jsou mezi vámi. Lidé mají často velká očekávání, že jejich partner bude přesně takový, jakého ho chtějí mít. Perfektní partner však neexistuje, vždy bude něco, co byste chtěli, aby partner dělal jinak.

Má dáti/Dal
V každém vztahu jsou chvíle, kdy jeden potřebuje větší podporu než ten druhý. Za čas to může být naopak. Nesnažte se tedy udržovat skóre na 1:1, 2:2… Nejhorší, co můžete ve vztahu udělat, je trvat na nějaké formě podpory v době, kdy je na tom partner také špatně jenom proto, že před časem jste mu pomohl/pomohla vy a nyní je tedy řada na něm. Mohou nastat chvíle, kdy budete potřebovat dlouhodobější podporu vy, i když to v současné chvíli tak nevypadá.

Nepodceňujte maličkosti
Pohádali jste se, nebo váš vztah prochází krizí? I maličkost může pomoci. Říkáte si: „Co kdybych se zastavila u něj v práci a zašli jsme si společně na oběd?“, ale ihned to zavrhnete z přesvědčení, že by to stejně nepomohlo? Zkuste to. Kdo nic nedělá, nic nespraví. Nebo mu cestou z práce kupte jeho oblíbenou sladkost, oblíbený sýr či cokoliv jiného. A to i tehdy, máte-li pocit, že chyba je na druhé straně. Dejte najevo, že se nechcete přít, že nejste malicherní. Pocit, že na vás ten druhý myslí, že ho napadne udělat vám radost, je velmi důležitý a velmi podceňovaný.

text: redakce / foto: bigstock

Doporučené

Přidat komentář