Beauty

Fakta a mýty: Jak na správné mytí vlasů

Jaké jsou nejčastější chyby při mytí vlasů? Víme jak na to! Rozdíl mezi mytím vlasů na salonu a každodenní péčí o vlasy doma je velký. Důležitá je správná volba kosmetiky dle druhu vlasové pokožky, a také vlasů samotných. Kolem domácího mytí vlasů panuje spousta mýtů. Jak tedy o vlasy doma správně pečovat prozradila Soňa Kozelková z kadeřnického salonu Klier.

Pokud vaše vlasy nejsou zrovna v kondici, poraďte se s odborníkem. Může se totiž jednat o nesprávný postup v té nejzákladnější péči, kterou je mytí vlasů. Na salonu kadeřnice vždy začínají diagnostikou vlasů a vlasové pokožky, poté doporučí vhodné přípravky pro mytí a závěrečnou péči přímo zákaznici na míru dle celkové kondice jejích vlasů.
klier_spravne_myti_vlasu_fakta_myty_04
Jak při mytí na salonu postupujete?
Důležité je, vlasy vždy umýt šamponovou lázní dvakrát. Důkladně je namočíme, potom si šampon dáme do dlaní a rozetřeme. Poté teprve začíná zapracování šamponu do vlasů. Vlasy myjeme po směru růstu vlasů od kořínků po konečky, nejprve krouživými pohyby u pokožky až po jemné mytí vlasových délek. Po celou dobu se držíme ve směru růstu, jinak by se vlasy zacuchaly. Poté důkladně opláchneme a z vlasů vymačkáme do ručníku přebytečnou vodu.
Pramínek po pramínku naneseme hloubkovou regeneraci. Necháme působit 5 minut, opět důkladně opláchneme. Pro stimulaci vlasové pokožky nanášíme vlasové tonikum, pipetou jej aplikujeme přímo do pěšinek na pokožku. Krouživými pohyby uděláme závěrečnou masáž.
klier_spravne_myti_vlasu_fakta_myty_03
Jaké jsou nejčastější chyby při mytí vlasů doma?
Nejčastější chybou je, že doma dáváme moc velké množství šamponu, či masky. Zde rozhodně platí: Méně je někdy více. Zejména pokud máme kvalitní profesionální kosmetiku, vždy stačí rozetřít malé množství přípravku v dlaních a poté aplikovat od pokožky směrem do délek. I doma platí pravidlo dvojího mytí. Vlasy bychom měli umývat v přirozené poloze a podle směru růstu. Ideálně tedy ve stoje ve sprše. Postup je stejný u žen, mužů i dětí. Jen je třeba používat speciální vlasovou kosmetiku určenou dětem a pro muže. Nedoporučuji používání jednoho šamponu pro celou rodinu, jak bývá často zvykem.

Po mytí je třeba vlasy opatrně vysušit ručníkem a aplikovat masku nebo kondicionér pro uzavření vlasového vlákna. Maska vyživuje vlasy do hloubky, ale vlasové vlákno neuzavře. Masku tedy doporučuji používat 1 x týdne. Kondicionér po každém mytí, i po použití masky.
klier_spravne_myti_vlasu_fakta_myty_02
Jak aplikovat šampon a následnou péči?
Malé množství šamponu dáme nejprve do dlaní a opatrně vtíráme do vlasů a na pokožku, kterou masírujeme krouživými pohyby spolu s vlasy. Hodně propláchneme vodou, vlasy opatrně vysušíme ručníkem a následnou péči aplikujeme po malých pramenech.

Říká se, že každodenní mytí vlasům neprospívá? Co na to odborník?
Vlasy myjeme podle potřeby, a také záleží na tom, v jakém prostředí se pohybujete. Je pravda, že časté mytí vlasů je může vysušovat. Proto klientům doporučujeme výběr opravdu šetrné vlasové kosmetiky, která vlasům navrátí hydrataci a při nutnosti každodenního mytí je příliš nezatíží.

zdroj: Frisör Klier správní s.r.o. / komerční sdělení

Doporučené

1 komentář

Přidat komentář