Profíci radí

Profesionální lékařská poradna kliniky Program Health Plus

Díky spolupráci se špičkovým zdravotnickým zařízením Program Health Plus Vám v červnu již po šesté nabízíme možnost získat odbornou radu od týmu specialistů různých lékařských oborů. Můžete se jim svěřit se zdravotními problémy, které trápí Vás nebo Vaše blízké.

Ze čtenářských dotazů jsme vybrali tři otázky, které Vás zajímají. Tentokrát se zaměříme na řešení problému s nadměrným pocením, léčbu kvasinkových onemocnění a hledání příčiny nepříjemného pálení chodidel.

Posílejte nám i nadále Vaše dotazy. Specialisté z polikliniky Program Health Plus udělají maximum, aby Vám dokázali dobře poradit a najít cestu k řešení Vašich zdravotních obtíží.

Problém s nadměrným pocením
Ilona M., Praha: Prosím o radu, jak si poradit s nadměrným pocením. I přesto, že měřím 175 cm a vážím 58 kilogramů, stále se potím – ať je léto nebo zima a ani deodoranty a antiperspiranty nepomáhají. Velmi často mě to postihuje také v noci, mnohdy se v potu v podstatě koupu, a to i při otevřeném oknu. Může jít o nějakou závažnější chorobu?
program_health_plus_poradna_sykorova
V první řadě je určitě třeba vyloučit nadměrnou funkci štítné žlázy. Zvýšená hladina hormonů štítné žlázy obecně vede k horší snášenlivosti tepla, k pocení i k celé řadě dalších symptomů, jako je třeba úbytek tělesné hmotnosti, častý pocit bušení srdce, poruchy spánku, nervozita, třes, zažívací potíže a další. Onemocnění štítné žlázy jsou poměrně častá, obecně častější u žen než u mužů. Nevím, kolik je Vám let, ale návaly horka spojené s pocením mohou souviset s hormonální dysbalancí – typicky třeba v období menopauzy. Jiná endokrinologická příčina, jako nadprodukce hormonu serotoninu, je velmi vzácná. Z dalších příčin by se mělo vyloučit chronické zánětlivé, případně hematologické onemocnění. Výjimečně by mohlo jít rovněž o nežádoucí účinek některých léků. Proto byste měla podstoupit celkové vyšetření u svého praktického lékaře včetně kontroly krevního tlaku a krevních odběrů. Pravdou ale bohužel je, že nezřídka se nám příčinu odhalit nepodaří.

Dotaz zodpověděla: MUDr. Hana Sýkorová,
internistka a osobní lékařka Programu Health Plus

Nepříjemná kvasinková onemocnění
Bára P., Hronov: Je mi 40 let a stále (trpím tímto problémem, co pamatuji – možná od první menstruace, prvního styku) trpím občasnými kvasinkovými onemocněními, která se vrací v nepravidelných intervalech, často však těsně před menstruací. Někdy je pálení a svědění dosti nepříjemné, někdy se jedná pouze o výtok, v některých ojedinělých případech se mi udělá i opar. Na doporučení gynekologa jsem již vyzkoušela mnohé globule a masti, ale některé nepomohly vůbec, některé na chvíli. Zkrátka se to stále vrací. Existuje prosím nějaká možnost léčby, která by toto zastavila, nebo alespoň výrazně prodloužila intervaly mezi problémy tohoto typu? Děkuji za odpověď.
program_health_plus_poradna_rocarek
Co se týče Vašich potíží, tak je nutné v první řadě určit, jedná-li se skutečně o kvasinky. To je nejlépe provést kultivačním vyšetřením na gynekologii. V řadě případů totiž nejde o kvasinky, ale o zánět, který je způsoben tzv. GBS, neboli beta hemolytickým streptokokem. Jeho přítomnost v pochvě vytváří podobný obraz jako kvasinky i se subjektivní symptomatologií – svěděním, výtokem a dyskomfortem. Léčí se jinými prostředky než kvasinky, bývá to však někdy též svízelný problém. V druhé řadě je potřeba říci, že vaginální globule a masti jsou účinné v nejprotivnější, akutní fázi onemocnění, kdy dochází k množení kvasinek. Tyto léky kvasinky nehubí, jen zabraňují jejich dalšímu množení. Kvasinky bohužel po léčbě přetrvávají v pochvě ve formě spor, které jsou medikamentózně prakticky nezničitelné. Aby se tyto spory nezačaly přeměňovat na rostoucí a množící se formy, je nutné se vyhnout zejména nošení těsného a neprodyšného spodního prádla, přítomnost vzdušného kyslíku totiž kvasinky ničí. Problém přináší rovněž přehnaná hygiena. Kvasinkové záněty jsou často chorobou žen s vysokým hygienickým standardem, několikanásobné denní používání sprchových gelů totiž smývá ze sliznic ochranné imunitní vrstvy a napomáhá růstu kvasinek. Současně se tím alkalizuje stěna poševní, což je pro kvasinky ideální moment k množení. Kyselé prostředí je ničí, nebo přinejmenším zastavuje jejich růst. Do třetice je potřeba se vyhnout častému užívání celkově podávaných antibiotik – tím dochází k likvidaci normálních mikroorganismů v pochvě a kvasinky, které jsou resistentní na většinu antibiotik, se mohou intenzivně začít množit. V případech, kdy selhává standardní léčba, kterou jste zmínila, se snažíme navodit zvýšenou tvorbu protilátek vytvořením perorální vakcíny. Vzorek kvasinek je laboratorně zpracován a přibližně za měsíc je k dispozici vakcína, která se užívá v určitém rozpisu – k její výrobě je však zapotřebí kultivační materiál z pochvy dané pacientky. Velkou svízelnost léčby kvasinkových zánětů v gynekologii nejlépe ilustruje tento příklad: Na kongresu gynekologů v USA byl osobám ženského pohlaví / gynekoložkám, manželkám a partnerkám gynekologů / rozdán dotazník týkající se jejich obtíží s kvasinkami. Zpracování dotazníku odhalilo, že frekvence výskytu tohoto onemocnění byla víceméně stejná jako u laické části populace. Je tedy patrné, že gynekologie zatím zázračný lék na kvasinky nemá.

Dotaz zodpověděl: MUDr. Ivan Ročárek,
gynekolog Programu Health Plus

Hledání příčiny pálení chodidel
Lenka T., Jihlava: Je to již několik let – dokonce možná 15 – co mě někdy občas, někdy častěji, ale někdy také každý den pálí chodidla, již jsem s tím byla i u lékaře, zda se nejedná o plíseň, to se však neprokázalo. Vyzkoušela jsem různé masti a krémy, ale pálivost se stále vrací. Rodiče mi řekli, že stejným problémem trpěla babička. Mohl by mi některý z vašich odborníků poradit, kde by problém mohl být?
program_health_plus_poradna_klimesova
Pálení chodidel může být způsobeno kožním onemocněním, jako je plíseň či ekzém. Chodidla v těchto případech často spíše svědí. Plíseň se projevuje olupováním kůže v meziprstí, na chodidlech nebo vznikem puchýřků na kůži chodidel. Při ekzému vznikají drobné puchýřky hlavně v klenbách chodidel a jak postupně zasychají, kůže se šupí. Pokud na chodidlech kožní změny nepozorujete, může se jednat o tzv. syndrom neklidných nohou, kdy hlavně v noci či při usínání pociťujeme pálení a škubání v chodidlech. Může se jednat o dědičnou záležitost, nebo příznak chronického onemocnění, například cukrovky, onemocnění ledvin, periferní neuropatie a podobně. Obtíže mohou být způsobeny i některými léky. Problém je vhodné konzultovat na neurologii, kde by měl neurolog vyšetřit příčinu eventuální neuropatie. Dále může být pálení chodidel způsobeno ortopedickým problémem, např. plochonožím či jiným ortopedickým onemocněním. Pokud tedy bylo vyloučeno kožní onemocnění, problém bych konzultovala na neurologii, případně na ortopedii.

Dotaz zodpověděla: MUDr. Aneta Klimešová,
dermatoložka Programu Health Plus

O Programu Health Plus
Soukromá poliklinika Program Health Plus sídlí v atraktivních prostorách spojených s uměleckou galerií na Smíchově v Praze 5 a poskytuje maximálně komplexní a individualizovanou lékařskou péči pro děti, dospělé i firemní klienty. V rámci ambulantních služeb nabízí komfort, soukromí a osobní přístup zajištěný špičkovým týmem specialistů všech klíčových oborů, pro lůžkovou péči využívá zázemí českých i zahraničních nemocnic. Posláním Programu Health Plus je kompletní organizace preventivní, diagnostické, léčebné i rehabilitační péče, a to v klientem zvoleném čase.

Více informací na webu www.programhplus.cz.

Doporučené

Přidat komentář