Cestování, Sport

Top 10 evropských zimních resortů

Letošní zima nepřinesla v Česku mnoho sněhu a tak našim lyžařským nadšencům nezbývá než se porozhlédnout jinde. Přinášíme pár tipů na nejlepší zimní letoviska v Evropě.

Val d’Isere, Francie
Val d’Isere proslavil její rodák, lyžař Jean-Claude Killy, který vyhrál trojkorunu v alpském lyžování na Olympijských hrách v roce 1968. Resort nabízí 300 kilometrů svahů, vylepšený snowpark a skvělou škálu terénů. Zkušení lyžaři ocení boule Tour de Charvet. Průsmyk Col d’Iseran nabízí jeden z nejhezčích výhledů na Alpy.

Davos, Švýcarsko
Lehce dostupný resort, vzdálený pouhé dvě hodiny od Curychu, nabízí skvělé lyžování na všech úrovních. Původně vybudován jako klinika pro pacienty s tuberkulózou, nabízí pět hor s více než 300 kilometry svahů. V poslední době se tento resort stal Mekkou snowboardistů, díky kombinaci moderní doby a šarmu starých časů.
top_resorty_02
Kitzbühel, Rakousko
Letovisko v rakouském Tyrolsku ležící mezi horskými vrcholy Hahnenkamm a Kitzbüheler Horn nabízí 168 kilometrů svahů, 56 lanovek a vleků a 40 kilometrů běžkařských tras. Skipass zde pokrývá čtyři různé lyžařské oblasti. Zkušení lyžaři jistě vyzkouší legendární svah Streif.

Pas de la Casa, Andora
Toto malé knížectví v Pyrenejích je známé svými skvělými lyžařskými resorty, Pas de la Casa je z nich nejstarší. Známý také jako „Ibiza na ledu“ nabízí nejen široké spektrum nočního života, ale i 31 vleků a 100 kilometrů sjezdovek.

Cortina d’Ampezzo, Itálie
Tento drahokam Dolomit je znám především pro svůj italský šarm a široký výběr svahů vhodných pro začátečníky. Cortina je součástí Dolomiti Superski Pass, který umožňuje lyžování na 1225 kilometrech vzájemně propojených svahů. Samozřejmostí jsou pětihvězdičkové tradiční italské restaurace a noční život.
top_resorty_01
Svatý Mořic, Švýcarsko
Luxusní resort, který rozhodně uleví vaší peněžence, ale pokud máte rádi stylové lyžování mezi celebritami, tak je to místo právě pro vás. V nabídce je zde nejen lyžování, ale také nákupy ve značkových buticích, letní zápasy póla a lázně.

Svatý Anton, Rakousko
Hlavním tahákem tohoto resortu je rušný noční život a celebrity, které ho často navštěvují, ale to rozhodně neznamená, že by zde lyžování nebylo na světové úrovni. Lyžaři mají možnost vyzkoušet 340 kilometrů sjezdovek a 200 kilometrů zasněžených svahů. Pro pokročilé lyžaře nabízí horští průvodci individuální túry nedotčenou krajinou.

Courchevel, Francie
Jeden z resortů v Trois Vallée, největší propojené lyžařské oblasti na světě. Courchevel nabízí 600 kilometrů upravených stezek a 66 kilometrů běžkařských tras. Je ideální pro začátečníky a středně zkušené lyžaře. Místní zábavné oblasti vám pomohou vylepšit styl nebo jen otestují vaše lyžařské schopnosti. Sedm restaurací se zde dělí o 11 Michelinských hvězd, nejvíce ze všech lyžařských resortů na světě.
top_resorty_03
Zermatt, Švýcarsko
Tento resort si vás získá svou atmosférou s pohádkovými alpskými domky a dlážděnými ulicemi bez automobilů. Navíc, díky ledovci, nabízí lyžování po celý rok. Skoro na každém kroku je vám nabídnut pohlednicový výhled, ten nejkrásnější je na jednu z alpských dominant – horu Matterhorn.

Levi, Finsko
Největší lyžařský resort ve Finsku leží v blízkosti severního polárního kruhu, takže si na cestu zabalte teplé oblečení. Resort nabízí 26 vleků, 230 kilometrů upravených svahů a 45 sjezdovek. Terén zde není tak náročný jako v Alpách, takže nenabízí tolik vzrušení z lyžování, ale zase zde můžete lyžovat až do června. Získáte tu také celkový zážitek ze zimní dovolené včetně polárního závodu koní nebo vánočních trhů. A pokud budete mít štěstí, můžete vidět i polární záři.

text: redakce / foto: bigstock

Doporučené

Přidat komentář