Zdraví

9 tajemství mládí, krásy a zdraví, která najdete v mrkvi

V dávných dobách byla mrkev pěstována pouze pro léčebné účely. Kromě své lahodné chuti obsahuje také vysoké množství beta-karotenu a dalších látek, ze kterých může tělo těžit zdraví (vitamín A, řada minerálů, antioxidanty…)

Mrkev nabízí mnoho zdravotních výhod pro oči, zuby, vlasy, kůži, trávicí systém… Můžeme si ji dopřát čerstvou, vařenou, dušenou, v podobě mrkvové šťávy nebo ji můžeme použít například jako zahušťovadlo polévek či omáček. Má nízký obsah kalorií a téměř žádný tuk.

Zrak
Díky vysokému obsahu beta-karotenu, který se v játrech přeměňuje na vitamín C, je mrkev vynikající pro zdraví očí. Beta-karoten zlepšuje noční vidění a chrání oči před problémy jako jsou šeroslepost, glaukom (zelený zákal), makulární degenerace nebo šedý zákal. Navíc obsahuje mrkev také lutein.

Chrup
Konzumace mrkve je prospěšná i pro vaše zuby a ústní dutinu – je to takový kartáček na zuby i pasta zároveň. Minerály obsažené v mrkvi zabíjí škodlivé bakterie v ústech a jsou prevencí zubního kazu.

Srdce
Jak už bylo řečeno, mrkev obsahuje celou řadu antioxidantů a poly-acetylen, které společně poskytují srdci ochranný štít. Různé studie již prokázaly, že konzumace potravin s vysokým obsahem karotenoidů snižuje riziko srdečních onemocnění. Pravidelná konzumace mrkve tak může ochránit vaše srdce před oxidačním poškozením.

Kůže
Vysoká hladina beta-karotenu působí jako antioxidant, který brání poškození buněk a výrazně zpomaluje jejich stárnutí. Kůži poskytuje také ochranu proti slunečnímu záření. Velké množství vitamínu A a antioxidantů chrání kůži před různými kožními problémy (pupínky, vyrážky, dermatitidy, akné…) a pomáhá udržovat její zdraví, vitamín C pomáhá produkci kolagenu v těle. Ten má zásadní význam pro udržení elasticity kůže. Pomáhá zpomalit vznik vrásek a proces stárnutí. Mrkev je bohatá také na draslík, jehož nedostatek v těle může způsobit suchost kůže. Syrová mrkev může být aplikována na různé rány a záněty pro urychlení hojení – dobré je samozřejmě poradit se s lékařem. Ovšem jak se říká „všeho s mírou“ – mrkev může způsobit zabarvení kůže dožluta – proto byste jí neměli konzumovat více, než je zdrávo.

Vlasy
Mrkev je skvělá v boji proti vypadávání vlasů, neboť jim poskytuje životně důležité vitamíny, stimuluje vlasový růst i zahušťuje. Vitamín C a E v mrkvi zlepšují krevní oběh v pokožce hlavy, čímž nejenže podporují růst vlasů, ale také zabraňují jejich předčasnému šedivění.

Imunitní systém
Řada živin a antioxidantů spolu s vitamínem C posiluje váš imunitní systém.

Trávení
Mrkev je dobrým zdrojem vlákniny, která podporuje dobré trávení a pomáhá při hubnutí.

Očista těla
V mrkvi je hojně zastoupen vitamín A, který výrazně pomáhá odplavování toxinů z těla. To snižuje hromadění žluči a tuku v játrech. Vláknina pak čistí střeva tím, že usnadňuje a urychluje odstraňování odpadu.

Benefity pro ženy
Šťáva z mrkve je velmi prospěšná pro ženy. Phytoestrogen v mrkni totiž pomáhá zmírnit menstruační bolesti a reguluje krvácivost. Ženám v menopauze pomáhá zbavit se návalů horka a dalších příznaků menopauzy. Mrkev je zvlášť užitečná také v období těhotenství, může pomoci správnému vývoji plodu a snížit riziko jeho infekce.

Zařaďte mrkev do svého jídelníčku. Kromě toho, že je jedním z nejbohatších zdrojů beta-karotenu, je také důležitým zdrojem vitamínu C, A, E a K, vlákniny a draslíku, obsahuje vitamín B1, B2 a B6, niacin, thiamin, kyselinu listovou a fosfor, neobsahuje žádný cholesterol a jen zanedbatelné množství tuku.

text: redakce / foto: bigstock

Doporučené

Přidat komentář