Cestování

Jak si sbalit na týdenní dovolenou

Opravdu si myslíte, že potřebujete na týdenní dovolenou sedmery kalhoty, sedmery boty, několik mikin, svetrů a teplých ponožek? Nestává se vám, že po návratu z dovolené vybalujete spoustu věcí, které jste vůbec nepoužili a musíte je znovu vyprat, neboť jsou zmačkané a ušpiněné od bot či jiného prádla?

Dnes vám přinášíme několik rad, jak dobře a efektivně zabalit na dovolenou.

Oblečení
Známe to asi všichni. Před každou dovolenou máme pocit, že bychom si sebou měli vzít vše – pro jistotu. Co když bude pršet, co když bude 40 stupňů nebo začne sněžit… Bohudík víme přesně, kam jedeme a v dnešní době existuje několik spolehlivých serverů (tedy především zahraničních), kde nám počasí v té které destinaci vykreslí na týden dopředu. Velmi důležité je zkusit si oblečení před tím, než ho uložíte do kufru. Není nic horšího, než mít plný kufr oblečení, které se nám od loňska „scvrklo“. Velmi dobře zvažte obuv – u moře asi nejvíce užijete žabky + si vezměte jedny boty (nejlépe pohodlné sandály) pro procházky městem či k návštěvě místní restaurace. Nepotřebujete mít všechny druhy obuvi, včetně tenisek, lodiček a střevíců na podpatku – povezete je zbytečně tam a zase zpět. Čeho si vezměte naopak více, to je spodní prádlo (ať si ho na dovolené nemusíte přepírat) – dopoledne pojedete na výlet, potom se převléknete do plavek a večer budete potřebovat na procházku městem prádlo čisté. Nezapomeňte na plavky (stačí vám dvoje), sluneční brýle a nějakou pokrývku hlavy, pokud se budete zdržovat na sluníčku i v tzv. kritických hodinách (mezi 11 a 15 hodinou).

Jídlo
Pokud nevyužíváte na dovolené tzv. all inclusive, vezměte sebou jen základní věci – oblíbenou kávu, čaj, polévky k obědu a večer využívejte toho, že jste v jiné kultuře a ochutnejte místní speciality. Nejedete přeci na dovolenou proto, abyste stáli u sporáku a ohřívali konzervy nebo vařili brambory a pekli řízky – neužijete si toho dost během celého roku? A věřte, že sůl, cukr a limonády mají v supermarketu v každém městě.
co_na_dovolenou_02
Toaletní a kosmetické potřeby, léky
Jedete na týden, není tedy třeba sebou vozit celý šampon, kondicionér a sprchový gel. Investujte pár korun do cestovních plastových lahviček a vezměte sebou jen přiměřené množství. Důležité ovšem je, mít sebou základní výbavu léků (proti bolesti, proti průjmu nebo naopak při zácpě) a zdravotnických pomocníků (například krém proti svědění nebo chladivý zklidňující gel po štípnutí hmyzem, krém po opalování). Tato léčiva se sice dají v každém jen trochu větším městě koupit (někdy i přímo v areálu hotelu), bývají však poměrně drahá. Zde se vyplatí jim věnovat část zavazadla. Nezapomeňte zejména na léky na předpis, které berete pravidelně! Zvažte také, zda se na pláž či k bazénu potřebujete líčit a mít tak sebou kompletní kosmetický kufřík. Nestačí vám BB krém, jedny stíny, řasenka a lesk pro návštěvu restaurace nebo na cestu zpět?

Knihy
Je-li čas dovolené jediným časem, kdy si konečně můžete přečíst oblíbenou knihu, nebo prostě rádi čtete a čtečky nejsou nic pro vás, volte knihy menšího obsahu. Nemusíte sebou vozit zrovna Vojnu a mír nebo Ottův slovník naučný. Vyberte si 2, 3 knihy s nižším obsahem stran. Jednak je v kufru lépe rozložíte (než se pokoušet umístit jednu knihu o 900 stranách) a také máte možnost – pokud by vás kniha nezaujala, sáhnout po jiné.

Elektrické spotřebiče
Zvažte, zda opravdu potřebujete na dovolené u vody kulmu, žehličku a fén. Co dopřát vlasům trochu letní svobody a sobě letní rozcuch. Stačí sebou vzít sprej, který ochrání vaše vlasy před sluncem, chlorovanou nebo slanou vodou a nechat je volně proschnout – věřte, že i ony si rády oddechnou od tepelných úprav a stažení do drdolů či ohonů.

Cennosti
I když většina hotelů disponuje trezory, kam můžete své cennosti po dobu pobytu uložit, zvažte, zda se bez šperků během cesty tam a zpět raději neobejdete. Zda je nutné riskovat jejich ztrátu. Naopak si nezapomeňte vzít fotoaparát!

Ručníky
Nedisponujete-li ručníkem zázračně rychle schnoucím, na který nedáte dopustit, neboť se do něj můžete utírat celý den a on je stále suchý a připravený splnit svůj úkol, neberte je sebou vůbec (samozřejmě, pokud jedete do hotelu). Většina hotelů určitého standardu ručníky poskytuje a i v průběhu týdenní dovolené vám sadu ručníků vymění za čisté. Jiné je to s plážovými osuškami – ty si vezměte svoje – neberte na pláž ani k hotelovému bazénu hotelové ručníky – ty patří výhradně k hotelovému pokoji.

Ponechte si na balení dostatek času a ujistěte se, že máme všechny opravdu důležité věci, které nelze nahradit ani v místě pobytu koupit – především jde o cestovní doklady, tzv. hotelové vouchery, pojištění, léky na předpis. Pro někoho je třeba velmi důležité mít na cestu svůj mp3 přehrávač s vlastní hudbou.

text: redakce / foto: bigstock

Doporučené

2 komentářů

  • R.O. 12/07/2014 at 19.13

    Tohle mi vážně mluví z duše :-) škoda jen, že jsem to nečetla o čtrnáct dní dříve… mohla aspoň ta žehlička na vlasy zůstat doma stejně jako půlka šatníku 😀

    Odpovědět

  • womanandst 13/07/2014 at 11.39

    Děkujeme za příspěvek:-) Věřte, že tento článek vnikl na základě naší zkušenosti s balením na dovolenou, dopadli jsme podobně:-) Užijte si krásné léto, snad Vám článek bude inspirací pro příští dovolenou.

    Odpovědět

Přidat komentář