Beauty

Top 5 bylin pro vaše vlasy

Špatná kvalita, vypadávání a řídnutí vlasů, mastnota, lupy… To jsou nejčastější problémy, které nám dělají starosti. Chodíme tak od obchodu k obchodu, od lékárny k lékárně a kupujeme čím dál dražší produkty.

Přitom by třeba zrovna našemu problému mohla pomoci sama příroda, která produkuje nezměrné množství rostlin vlasům prospěšných. Ne nadarmo se například aloe vera, heřmánek nebo kopřiva často přidávají do produktů péče o vlasy.

Estragon
Mnozí z nás si při vyslovení slova estragon představí jednu ze čtyř základních bylin francouzské kuchyně. Estragon však našel místo i v kosmetickém průmyslu. Velmi často se přidává do přírodních šamponů a dalších přípravků na vlasy, neboť jim poskytuje mnoho výhod.

Používáním různých stylingových přípravků, barvením nebo třeba sušením vlasů fénem ztrácí vlasy svůj přirozený lesk. 10 kapek esenciálního oleje estragon přidaných k vašemu běžnému šamponu vrátí lesk do vašich kadeří.

Estragon také čistí vlasovou pokožku, je skvělým antioxidantem, odstraňuje nečistoty, bakterie a přebytečný maz, pomáhá udržet pleti vlhkost.

Šampony a další vlasové produkty s estragonem se doporučují také lidem s jemnými vlasy pro jejich posílení.

Doporučení: Pokud budete hledat vlasový produkt s estragonem dbejte na to, aby byla složka estragon uvedena v horní části seznamu, mohlo by se totiž stát, že bude produkt estragonem pouze vonět a jeho míra nebudete mít na kvalitu vlasů žádný vliv.
byliny_vlasy_01
Aloe vera
Aloe vera podporuje růst vlasů tím, že stimuluje krevní oběh ve vlasové pokožce, obnovuje pH rovnováhu ve vlasech, otevírá ucpané póry a umožňuje tak vlasům růst.

Využití aloe vera při vypadávání vlasů lze vysledovat až k starým Egypťanům. Aloe vera obsahuje enzymy, které přímo podporují zdravý růst vlasů, jsou schopny vymítit odumřelé kožní buňky z pokožky hlavy, které ucpávají vlasové folikuly a brání tak přísunu živin do vlasů.

Aloe vera zmírňuje suchost a svědění vlasové pokožky, omezuje vznik lupů, ekzémů a lupénky. Rovněž může výrazně snížit zarudnutí a zánět, často se proto přidává do barev na vlasy – pomáhá zklidnit pokožku citlivých jedinců. Vlasům přidává na síle a lesku, pomáhá v nich udržet vlhkost.

Lopuch
Tato bylina má určitě své výhody pro lidi, kteří trpí vypadáváním vlasů. Lopuch vlastně podporuje zdravé vlasy tím, že zlepší oběh krve do vlasového folikulu. Obsahuje vysoké množství esenciálních mastných kyselin (včetně vzácných esenciálních mastných kyselin s dlouhým řetězcem) a fytosterolů, které jsou známy jako účinná brzda řídnutí vlasů.

Kořen lopuchu obsahuje vápník, draslík, železo, vitamíny a mnoho dalších vzácných živin, důležitých k udržení zdravé vlasové pokožky a podporujících přirozený růst vlasů. Olej z tohoto kořene vlasy vyživuje a snižuje výskyt kožních problémů, jako jsou lupy či záněty. Zlepšuje strukturu, podporuje lesk.

Máta peprná
Olej z máty peprné je takovým vlasovým pěstitelem. Růst vlasů podporuje tím, že stimuluje růst vlasových folikulů, zlepšuje krevní oběh a zvyšuje přísun kyslíku, čímž přispívá k posílení vlasových kořínků. Má zklidňující a chladivé účinky na pokožku hlavy, je silně hydratační, pomáhá snížit nadměrnou produkci mazu, vyrovnává pH vlasové pokožky.
byliny_vlasy_02
Kopřiva
Kopřiva je jedním z nejstarších opravných prostředků proti vypadávání vlasů. Ne nadarmo je považována za královnu léčivých bylin, při jejím použití se však doporučuje opatrnost.

Extrakt z kořene kopřivy se přidává do mnoha kosmetických produktů v péči o vlasy. Jeden ze zkušebních výzkumů ukazuje, že rostlina může inhibovat produkci hormonu DHT (vysoce aktivní forma hormonu testosteron), který je primárně zodpovědný za nadměrné vypadávání vlasů, nežádoucími účinky však může být u citlivých jedinců svědění či pálení pokožky.

Než začnete používat jakýkoli nový produkt, vyzkoušejte malé množství na kůži, zda na něj nebudete mít alergickou reakci, případně se poraďte se svým kožním lékařem.

text: redakce / foto: bigstock, dreamstime

Doporučené

1 komentář

Přidat komentář