Bydlení

7 věcí v bytě, které můžou ovlivňovat to, jak se v něm cítíte

Doma je tam, kde máme své nejbližší, kde se cítíme dobře a v bezpečí. Existuje však několik aspektů, které mohou mít výrazný vliv na to, jak se doma cítíme.

Výška stropu
Vyšší strop vám dává pocit větší svobody, příznivě také působí na vaše abstraktní kreativní myšlení. Je-li však vaše práce zaměřena na detaily, v takovém případě se doporučují stropy nižší.

Výhled z okna
Pohled do zelené krajiny podle psychologů snižuje vaši psychickou únavu a zvyšuje vaše soustředění. Uvízli jste ve městě s výhledem na zděné domy a dlažební kostky? Potom přiveďte přírodu do svého domova pomocí pokojových rostlin, ať váš pohled padá co nejvíce na ně. Do kuchyně si pak můžete pořídit třeba květináče s čerstvými bylinkami.

Světlo
Nedostatečné vystavení dennímu světlu může výrazně narušovat váš denní rytmus. Dlouhodobý pobyt v tlumeném světle domu může vést až k depresím. Pracujete-li v takovém prostředí, zkuste strávit vždy nějakou část dne na denním světle, zajděte se projít, na schůzku jděte (pokud je to možné) pěšky, dovoluje-li to počasí, zajděte si po práci s přáteli na nějakou z restauračních zahrádek…
7_veci_v_byte_03
Barvy
Barvy jsou nesmírně důležité, mají obrovský vliv na to, jak se cítíme. Barvy můžou vyvolávat silné emocionální reakce, stejně jako uklidňovat a přinášet duševní pohodu. Barva může místnost opticky zvětšit nebo zmenšit. Za pozitivní a uklidňující se považuje například světle modrá nebo zelená barva, naopak pocity stísněnosti ve vás můžou vyvolat tmavé barvy – červená, purpurová, tmavě modrá… Máte-li tyto barvy rádi, můžete je použít jako barvy doplňkové.

Vybavení
Obklopte se vybavením, které máte rádi, a které je také efektivně využitelné. V bytě s velkým počtem nábytku a dekoračních předmětů se budete cítit stísněně. Do pracovny patří pouze pracovní stůl, praktická skříňka na šanony a dokumenty, případně knihovna, do ložnice pak pouze postel, šatní skříň a noční stolky.

Tvary
Začleňte do vybavení svého domova křivky – vše nemusí být hranaté. Kupte si oválné nebo kulaté zrcadlo, pracovní nebo jídelní stůl do oblouku nebo doplňte interiér obývacího pokoje dekoračními polštářky ve tvaru válce.
7_veci_v_byte_02
Uspořádání nábytku
Necítíte-li se v některé místnosti dobře, zkuste v ní přeorganizovat rozložení nábytku. Takový pracovní nebo jídelní stůl u okna může udělat divy. Necítíte-li se dobře v ložnici, zkuste ji celou otočit – postel s nočními stolky přesuňte k protilehlé stěně a nábytek umístěný tam posuňte na místo, kde stála postel.

text: redakce / foto: bigstock

Doporučené

Přidat komentář