Pro gurmány

Jablečná kuchařka aneb Jablko jako královská pochoutka

V ten nejlepší čas přichází na české knižní pulty originální novinka Jablečná kuchařka z nakladatelství Synergie Publishing. Pod jednoduchým názvem se skrývá 365 lahodných receptů sladkých či slaných variací pro váš stůl. O tom, že jablko je opravdu královské ovoce, svědčí v knize oblíbené recepty od slavných šéfkuchařů, kteří vařili i pro princeznu Dianu, Roberta De Nira a další celebrity.
jablecna_kucharka_02
Jablečné recepty pro dny všední i nevšední od vyhlášených kuchařů sestavily autorky Melissa Petitto a Karen Berman tak, aby odpovídaly svátkům, ročním obdobím i počasí. Kuchařka tak nabízí návody, jak vytvořit lahodné klasické pochoutky jako koláč nebo žemlovka, ale přináší i nové a neotřelé recepty jako je jablečný salát s karbanátky, krémové houbové ragú na jablkách, jablečné pesto či mrkvovo-jablečná polévka se zázvorem. Oceníte určitě i jednoduché návody na přípravu lehkých dezertů, koktejlů a omáček. Navíc se dozvíte, jak si pravidelným jablečným přísunem vyladit trávení, jak dát sbohem infekcím a posílit svou imunitu. A jestli vás zajímá, jak jablka chutně a zdravě kombinovat s jinými potravinami, jak si při jejich loupání uklidnit stresem rozbouřenou mysl nebo jak těmito krásnými plody nápaditě a elegantně vyzdobit svou domácnost, pak pro vás bude Jablečná kuchařka to správné podzimní čtení.
jablecna_kucharka_03
Autorky
Melissa Petitto je výživová poradkyně a osobní kuchařka, která vaří pro výkvět Hollywoodu. Mezi její klienty patří např. Lucy Liu, Gwyneth Paltrow nebo Christy Turlington. Než se začala živit jako kuchařka, vystudovala Johnson & Wales University, kde získala už jako kulinářská učnice nejvyšší poctu. Poté pracovala jako vývojářka v kuchyni časopisu Cooking Light.

Karen Berman je spisovatelkou a editorkou se specializací na jídlo a životní styl. Píše příspěvky do New York Times a pro řadu internetových portálů a tištěných publikací. Je také autorkou knih Něco na zub v pátek večer, Recepty jedna hračka, Svačinky a pochoutky, které si uděláte a sníte a mnoha dalších populárních knih pro zaměstnané, ale mlsné ženy a muže.
jablecna_kucharka_04
Redukční a očistná kúra
Jablko je pro našince opravdu ideální potravinou na celý rok a oproti exotickému ovoci má řadu předností. Jablečná jídla uspokojí nejen naše mlsné jazýčky, ale prospějí i našemu zdraví.

Jablko obsahuje vlákninu, má nízký obsah cukru a málo kalorií. Do svého jídelníčku je tak mohou zahrnout i diabetici a lidé držící nejrůznější druhy diet: každý plod obsahuje až 85 % vody.

Kromě vitamínu C a látek pro tělo nezbytné jako je železo, měď, zinek, křemík, vápník a hořčík, obsahuje jablko i draslík. Ten  pomáhá udržovat správnou hladinu vody v těle a působí na správnou funkčnost ledvin a svalů.


Jablko jako bojovník proti cholesterolu a revmatu

Při všech formách revmatismu prý pomáhá podzimní jablečná kúra, při níž se po dobu tří týdnů konzumuje kromě běžné stravy až jeden kilogram jablek denně. Ne náhodou se o jablku říká, že odhání doktory!

Přírodní kartáč
Pravidelné chroupání jablek působí blahodárně i na dásně. Čistí a bělí chrup, a dokonce odstraňuje zubní plak.

Zdravá strava nejen s jablky
Podzimní publikace z nakladatelství Synergie je další z řady knih o trendech ve zdravém vaření a stravování: k těm patří kromě kuchařky jablečné, bezlepkové a vitariánské také zajímavá novinka V zajetí jídla věnovaná zvládání nutkavých chutí a kniha Zbavte se svých kil bolesti zkoumající souvislost mezi přejídáním, zážitky z dětství a stresem.

www.synergiepublishing.com

zdroj: Synergie Publishing / komerční sdělení

Doporučené

Přidat komentář