Představujeme, Pro gurmány

Parboiled, loupaná rýže s největším množstvím vitaminů a minerálů

Hlavní rozdíl mezi neloupanou a loupanou rýží je obsah vitaminů a minerálů. Po odstranění slupky loupaná tzv. bílá rýže ztrácí velkou část vitaminů a minerálů, ale její příprava je výrazně rychlejší. Parboiled je sice rýže loupaná, ale vyniká vysokým obsahem minerálů a vitaminů, a navíc nelepí. Víte proč?

Parboiled rýže
Zvláštnost parboiled rýže spočívá v tom, že se neloupané zrno rýže speciálně upravuje pomocí páry. Působením vysokého tlaku páry přecházejí dovnitř zrnka vitamíny, minerály a stopové prvky, které jsou obsaženy ve slupce. Obsahuje o něco více vlákniny a barva této rýže je díky propařování lehce nažloutlá, ale po uvaření většinou zbělá. Velká výhoda je, že se nerozvaří a nelepí se. Je určena pro ty, kteří nemají rádi lepivé rýže. Dalším benefitem této rýže je schopnost zasytit na dlouhou dobu. Celková doba přípravy je kolem deseti minut. Hodí se zejména jako příloha k masu a omáčkám nebo do polévek jako zavářka.

Recept MENU GOLD

Kuřecí stehýnko s rýží parboiled (4 porce)

Ingredience:
400 g rýže parboiled Menu Gold
200 g cibule
provensálské koření
4 kuřecí stehna
50 ml slunečnicového oleje
sůl
50 g másla

Postup: Cibuli nakrájíme na půlkolečka a zlehka posypeme provensálským kořením. Kuřecí stehýnko umyjeme, osušíme, potřeme olejem a ochutíme provensálským kořením. Na pekáč rozprostřeme cibuli a položíme kuřecí stehna. Vložíme do trouby rozehřáté na 160 °C a pečeme, za občasného podlévání, cca hodinu dozlatova na posledních pár minut dáme na stehýnka plátek másla. Mezitím do vroucí osolené vody vložíme rýži parboiled a uvaříme podle návodu na obalu. Jakmile je kuře hotové, cibuli a výpek rozmixujeme do hladka. Kuřecí stehno podáváme s hotovou rýží parboiled a přelité šťávou.

Zdroj: MENU GOLD / komerční sdělení

Doporučené

Přidat komentář