Zdraví

Rostlinné mléko – řešení intolerance laktózy

Existuje mnoho důvodů, proč čím dál více lidí preferuje rostlinné mléko před živočišným. Asi nejčastějším důvodem je intolerance laktózy. Nepleťte si však intoleranci laktózy s alergií na mléko. Hlavní rozdíl mezi těmito metabolickými poruchami je v příčinách onemocnění. Zatímco intolerance laktózy je způsobena nedostatkem enzymu laktáza, u alergie na mléko se jedná o imunitní odezvu organismu na mléčné bílkoviny. Dalšími důvody pak bývá rozhodnutí nepožívat produkty získávané ze zvířat a pouhá zvědavost.

Rostlinná mléka jsou bohatá na rostlinné bílkoviny a zdravé tuky (s výjimkou kokosového mléka), které jsou nezbytné pro naše tělo. Nejznámějším rostlinným mlékem u nás je mléko sojové a kokosové, existuje jich však daleko více a my vás dnes s některými z nich seznámíme.

Sojové mléko
Sojové mléko lze nalézt na trhu v nekonečných variantách a příchutích – banán, čokoláda, karamel…, v lepších kavárnách jsou z něj vyráběny i kávové produkty. Obsahuje všechny základní typy aminokyselin, železo, vitamín E, B komplex, lecitin a jeho chuť se mění od výrobce k výrobci. Sojové mléko obsahuje také tzv. fytoestrogeny, které ženám pomáhají zmírnit příznaky PMS (premenstruačního syndromu), klimakteria a menopauzy. Ze sojového mléka jsou často připravovány krémy, omáčky, koktejly, ale také například zmrzliny. Bez cukru a škodlivých tuků je sojové mléko ideální volbou pro lidi s vysokou hladinou cholesterolu, vysokým krevním tlakem nebo cukrovkou.

Kokosové mléko
Kokosové mléko je vysoce výživné, bohaté na vlákninu, vitamíny C, E, B1, B3, B5, B6 a minerály, včetně železa, selenu, vápníku, sodíku, hořčíku a fosforu. Je skvělým základem pro chutné koktejly nebo jako alternativa mléka a mléčných výrobků při vaření a pečení. Kokosové mléko nabízí některé zvláštní zdravotní výhody – je anti-karcinogenní, anti-mikrobiální a anti-virové, podporuje vývoj mozku a zdraví kostí, může zlepšit zdraví trávicího traktu, podporuje trávení, používá se k léčbě vředů v dutině ústní. Kokosové mléko obsahuje vysoký počet kalorií (jeden šálek = cca 550 kalorií), což znamená, že by mělo být konzumováno v malém množství.
rostlinne_mleko_02
Kokosové mléko můžete použít i v péči o pokožku těla a o vlasy. Čerstvé kokosové mléko vyživuje vlasy a podporuje jejich růst. Bývá použito také v péči o vlasy náchylné k nadměrnému vypadávání. Kokosové mléko čistí póry a zbavuje pleť přebytečného tuku a nečistot. Působí také jako jemné exfoliační činidlo – dokáže odstranit z pleti odumřelé kožní buňky. Zároveň pomáhá udržet pleť hydratovanou.

Mandlové mléko
Mandlové mléko obsahuje vitamíny A a B5 a navíc je bohaté na draslík, což je velmi důležité pro lidi s nedostatkem tohoto minerálu (lidé trpícími průjmy a zvracením, lidé užívající diuretika). Obsahuje také vápník a fosfor, které hrají důležitou roli ve vývoji kostí, vysoké procento rozpustné vlákniny, která chrání střevní stěny a reguluje vstřebávání cukrů a cholesterolu. Mandlové mléko působí také proti překyselení žaludku.

Mléko z lískových oříšků
Toto mléko najdete pouze ve specializovaných obchodech. Tělu poskytuje významné množství hořčíku, fosforu a vápníku, je tedy vhodné zejména pro děti, mládež, těhotné nebo kojící ženy a starší lidi, kteří potřebují posílit kosterní systém. Díky vysokému obsahu L-argininu a mononenasycených tuků, pomáhá zabránit poškození žil a tepen. Mléko z lískových ořechů je také bohaté na kyselinu listovou, která je důležitá pro zabránění vzniku vad u dítěte v průběhu těhotenství. Díky obsahu velkého množství rozpustné vlákniny stimuluje střeva, brání zácpě, reguluje vstřebávání tuků a cukrů a je tedy velmi vhodné při diabetu, vysoké hladině cholesterolu a vysokém krevním tlaku.

Ovesné mléko
Ovesné mléko je známé především vysokým obsahem vitamínu B1, železa, manganu a esenciálních mastných kyselin. Často se používá k zahuštění krémů a omáček a dokonce i k výrobě majonézy, kde nahrazuje vejce. Ovesné mléko je vhodné pro osoby zatížené stresem a nespavostí, s poruchou trávení nervového původu. Je bohaté na beta-glukan – rozpustnou vlákninu, která posiluje střevní mikroflóru a je prevencí zácpy. Je doporučováno zejména studentům, sportovcům a starším lidem.

Rýžové mléko
Rýžové mléko se od ostatních rostlinných mlék liší zejména svou konzistencí – je poněkud průsvitné. Vzhledem k jeho mírně nasládlé chuti se používá zejména do dezertů, není vhodné pro výrobu slaných pokrmů. Ve srovnání se sojovým a mandlovým mlékem obsahuje méně proteinu. Ve srovnání s kravským mlékem obsahuje více sacharidů (není vhodné pro diabetiky). Rýžové mléko je nejvíce hypoalergenní ze všech rostlinných mlék. Je tedy skvělou alternativou pro ty, kteří mají alergii na oříšky nebo sóju. Obsahuje také nejméně tuku. Je zdrojem všech vitamínů skupiny B a vynikajícím zdrojem hořčíku, který pomáhá kontrolovat krevní tlak. Obsažené železo a měď pak zvyšuje tvorbu červených krvinek, což zlepšuje okysličení buněk a tím vaši vitalitu. Rýžové mléko obsahuje více manganu a selenu (silné antioxidanty, které pomáhají tělo chránit před všemi druhy infekcí), než jakákoliv jeho alternativa. Pití rýžového mléka podpoří váš imunitní systém.

Pokud jste se také rozhodli začlenit některé z těchto mlék do své stravy, ať už z nutnosti či zvědavosti, nikdy není na škodu probrat toto rozhodnutí s výživovým poradcem. Ten vám doporučí produkt nejvíce vyhovující vašim potřebám.

text: redakce / foto: bigstock

Doporučené

Přidat komentář